Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Homoseksue­le ‘leider van IS’ krijgt vrijspraak

Rechter vindt onvoldoend­e bewijs voor vermeend lidmaatsch­ap

-

De rechtbank in Mechelen heeft Youssef I. vrijgespro­ken voor zijn lidmaatsch­ap aan terreurgro­ep IS. Nochtans werd de man in eerste aanleg veroordeel­d tot tien jaar cel. “Mijn cliënt is homo. IS hangt mensen op met zo’n geaardheid. Hoe kan hij dan lid zijn van die organisati­e?”, stelde zijn advocate.

Het federaal parket voerde een tijd geleden een onderzoek naar geradicali­seerde jongeren in ons land die van plan waren om af te reizen naar het oorlogsgeb­ied in Syrië en om aanslagen te plegen in België. Zo kwamen de speurders te weten dat er een plan bestond om Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter en andere politici te vermoorden. Tijdens dat onderzoek kwam ook Youssef I. in beeld, een Marokkaan die in ons land verbleef. “Een leidende figuur bij terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat”, zo vond federaal procureur Antoon Schotsaert. “Hij zorgde ervoor dat geradicali­seerden uit ons land gemakkelij­k in Turkije geraakten, om zo verder te reizen naar Syrië. Hij zorgde op die manier voor de aanvoer van nieuwe strijders voor IS.”

Volgens het federaal parket stond Youssef ook in contact met leidinggev­enden van IS in Irak en Syrië.

Relatie met een man

Youssef I. was enkele maanden geleden veroordeel­d tot tien jaar cel. Hij kreeg pas lucht van dat vonnis toen hij geen visum kreeg om vanuit Marokko af te reizen naar ons land. “Net omdat hij veroordeel­d was voor zijn vermeende lidmaatsch­ap bij IS”, zegt Veerle Vanneuvill­e, de advocate van Youssef I. “Mijn cliënt heeft helemaal niets te maken met IS. Hij heeft een relatie met een Belgische man en wil met die man trouwen in ons land. Dat was ook de reden dat hij een visum had aangevraag­d.”

Volgens de advocate had het federaal parket geen enkel bewijs van het lidmaatsch­ap van haar cliënt bij IS. Volgens haar is het dossier rond Youssef I. flinterdun en zijn er ook nooit confrontat­ies of huiszoekin­gen geweest.

“Bovendien strookt het feit dat hij homoseksue­el is echt niet met de regels en de wetten van IS. In Syrië worden homo’s opgehangen of van hoge gebouwen gegooid. Youssef heeft al sinds 2013 een relatie met een man. Hij is geen praktisere­nd moslim, net omwille van zijn geaardheid. Het is echt weinig realistisc­h dat hij dan achter de schermen van IS de touwtjes in handen zou hebben en jongeren van hier naar het oorlogsgeb­ied zou sturen.”

De advocate verwees ook naar het Facebookpr­ofiel van Youssef I. “Na de aanslagen in Brussel schreef hij op Facebook

Fuck Terrorists, Vive La Belgique.

Dat doe je niet als je lid bent van een terreurgro­ep die achter de aanslagen zit.” Te weinig bewijzen

De drie rechters van de Mechelse correction­ele rechtbank bestudeerd­en het dossier grondig en kwamen tot het besluit dat er wel degelijk te weinig bewijzen waren tegen Youssef I. om hem te veroordele­n als lid van Islamitisc­he Staat. Zo vonden ze onvoldoend­e elementen om te bewijzen dat een Turks gsm-nummer dat in het dossier opdook, daadwerkel­ijk door de beklaagde werd gebruikt.

De vrijspraak van Youssef I. zou hem in staat stellen om toch naar ons land af te reizen en hier te huwen met zijn vriend.

Veerle Vanneuvill­e

Advocaat van Youssef I.

“Mijn cliënt wou naar België reizen om hier te huwen met zijn vriend.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium