Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brilkaaima­nnen uit garage gehaald

Illegaal gehouden reptielen krijgen nieuwe thuis in Duits opvangcent­rum

- (mm)

Uit een garage in Houthalen-Oost zijn gisteren zes brilkaaima­nnen weggehaald. Na een tussenstop in het Natuurhulp­centrum werden de reptielen naar een opvangcent­rum in het Duitse Rheinberg gebracht. “De eigenaar moest na een scheiding naar een appartemen­t verhuizen. De kaaimannen meenemen was geen optie.”

Enkele weken geleden vertelde een man aan het Natuurhulp­centrum dat hij na een scheiding een oplossing zocht voor zijn brilkaaima­nnen. “Dat de man naar hier kwam, siert hem wel”, zegt Dries Damiaens van het Natuurhulp­centrum. “Hij heeft duidelijk het beste met de dieren voor. Alleen zijn wij altijd opnieuw verbaasd dat zulke dieren nog steeds illegaal worden gehouden.” Daarover was de man heel eerlijk. “De dieren waren een geschenk van zijn Nederlands­e exschoonva­der. Omdat die de dieren kwijt wilde, verhuisden ze vanuit Noord-Holland naar Houthalen. Zonder papieren of vergunning­en.”

“Hun nieuwe baas had een degelijk verblijf in de garage gemaakt, met vloer- en wandverwar­ming, verwarmd water en levende planten in de bakken. Die kaaimannen zaten daar goed. Daarom hebben we er ook voor gekozen om ze daar te laten tot we een nieuwe thuis hadden gevonden”, legt de medewerker van

het centrum uit. Verband rond de bek

Brilkaaima­nnen leven in Zuid- en Midden-Amerika. Ze kunnen tot 2,5 meter groot worden en zijn niet geheel ongevaarli­jk. De oplossing voor dit half dozijn kaaimannen van ruim een meter lang kwam uit Duitsland. “Op amper twee uur rijden is daar een opvangtehu­is voor reptielen. Zij wilden de kaaimannen wel. Daarom zijn we ze gaan weghalen in Houthalen-Oost. Hun eigenaar hielp ons daarbij. De kaaimannen werden uit hun beschuttin­g ge-

trokken en kregen een verband rond de bek, met daarover een tape. Eens ze niet meer konden bijten, werd hun lijf ingebakerd. Zo konden ze op een isolatiema­t in onze dierenambu­lance worden gelegd, waardoor ze niet te veel afkoelen. Onze dierenarts gaf de reptielen hier nog een chip, waarna ze naar Duitsland werden gebracht. Een goede oplossing voor zowel hun baasje als de dieren zelf”, besluit Damiaens.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De kaaimannen krijgen nog een chip in het Natuurhulp­centrum, waarna ze veilig naar Duitsland kunnen worden vervoerd.
FOTO TOM PALMAERS De kaaimannen krijgen nog een chip in het Natuurhulp­centrum, waarna ze veilig naar Duitsland kunnen worden vervoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium