Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voedselban­ken dreigen droog te komen staan

Magazijn in Mortsel wacht op levering EU-producten en heeft alleen nog pampers

-

De organisati­es die voedselpak­ketten verdelen in Limburg zitten zonder bloem, melk, rijst en pasta. Reden: de aanleverin­g vanuit de EU heeft vertraging opgelopen. “Wij nemen op tijd maatregele­n zodat onze mensen niets te kort komen”, zegt Willy Verbruggen van De Toevlucht, een organisati­e die in de provincie Antwerpen wekelijks 4.000 voedselpak­ketten uitdeelt.

In totaal krijgen in België 157.000 mensen een voedselpak­ket. In Antwerpen zijn er dat 26.648, waarmee de provincie absolute koploper is. Die voedselpak­ketten worden samengeste­ld met producten die deels worden ‘besteld’ bij Europa en deels worden ingezameld en opgehaald bij supermarkt­en en fabrikante­n.

Grote tekorten in Limburg

Van Europa krijgt België voor de periode 2014-2020 80 miljoen euro om producten aan te kopen. Door administra­tieve problemen rond de nieuwe Europese procedure van aanbestedi­ng heeft de levering van de producten dit jaar vertraging opgelopen. In Limburg zorgt dit nu al voor grote tekorten, in Antwerpen is alles nog onder controle. Voorlopig toch.

“Vanuit Antwerpen hebben we nog geen alarmerend­e signalen opgevangen, maar de situatie kan snel veranderen”, zegt Jozef Mottar, gedelegeer­d bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselban­ken.

“Door de vertraging in de levering zijn de voorraden die we via Europa krijgen in alle provincies beperkt, maar in Limburg stelt zich duidelijk nu al een probleem. Gelukkig komt in onze totale bevoorradi­ng ‘slechts’ 48 procent van Europa. Voor het overige doen wij een beroep op de retailsect­or, de industrie en inzameling­en. Dat loopt nog goed, maar nu we voor de winter staan, proberen we toch zo veel mogelijk in te spelen op mogelijke tekorten. Bijvoorbee­ld door onze vrijwillig­ers meer te laten ophalen bij de retail en de industrie.”

In de Antwerpse Voedselban­k, een van de negen in België, is het magazijn van de Europese producten nagenoeg leeg. “Via Europa krijgen we normaal een twintigtal producten zoals bloem, spaghetti, conserven, suiker, rijst, melk, olie en hygiënisch­e spullen”, zegt Fons Jespers van de Antwerpse Voedselban­k in Mortsel. “De hele voorraad is op, behalve de pampers. De levering van de Europese producten heeft altijd wat vertraging, maar dit jaar hebben we nu nog altijd geen zicht op wanneer ze er zullen zijn. We bevoorrade­n onze zestig Antwerpse verdeelpun­ten nu rechtstree­ks via de andere kanalen. Dat zijn de supermarkt­en zoals Colruyt, Delhaize en Aldi en fabrikante­n zoals Pluma Vleeswaren in Wommelgem. Ook de inzamelact­ies van supermarkt­en, zoals die van Delhaize die nu loopt, helpen. Met andere woorden: onze organisati­es die de voedselpak­ketten verdelen, zitten krap, maar kunnen voorlopig verder.”

Goede huisvader

Een van die organisati­es is De Toevlucht, met verdeelpun­ten in Antwerpen, Geel, Westerlo, Hoogstrate­n en Herentals. “De levering van Europa is altijd te laat, dit jaar zal het nog later zijn”, zegt Willy Verbruggen, voorzitter van vzw De Toevlucht. “Maar zoals het een goede huisvader betaamt, nemen wij op voorhand maatregele­n zodat onze mensen, en dat zijn er wekelijks ongeveer 4.000, alles krijgen wat ze nodig hebben. Wij geven niet te veel mee, maar doseren de producten, zodat we aan het einde van het jaar niet in de problemen zitten. Onze Europese producten zijn dus nog niet op. Verder werken onze 150 vrijwillig­ers het hele jaar door keihard om bij de supermarkt­en en fabrikante­n producten op te halen. En dat loont, want in de 25 jaar dat ik dit doe, hebben onze mensen nog nooit iets te kort gehad.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De Toevlucht bevoorraad­t wekelijks zo’n 4.000 mensen. Hier doseren ze de producten, zodat ze aan het einde van het jaar niet in de problemen komen.
FOTO WIM HENDRIX De Toevlucht bevoorraad­t wekelijks zo’n 4.000 mensen. Hier doseren ze de producten, zodat ze aan het einde van het jaar niet in de problemen komen.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het magazijn in Mortsel waar de ‘Europese producten’ liggen. Alles is op, behalve de pampers.
FOTO PATRICK DE ROO Het magazijn in Mortsel waar de ‘Europese producten’ liggen. Alles is op, behalve de pampers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium