Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Post zonder priorzegel drie dagen onderweg

Bpost laat u meer betalen om brief dag later op bestemming te krijgen

-

Wie wil dat zijn brieven de dag nadien al op hun bestemming raken, zal daarvoor meer moeten betalen. Een gewone brief zal er vanaf 2019 maximaal drie dagen over doen om aan te komen. Dat staat in het nieuwe beheerscon­tract van bpost, waarvoor de ministerra­ad vandaag het licht op groen zet.

Nee, het gaat niet zo super met bpost. Nu er minder en minder brieven worden verstuurd, staat ook de winst van het semi-overheidsb­edrijf onder druk. Hogere prijzen kunnen dat voor een deel compensere­n. CEO Koen Van Gerven speelt daarom al een tijdje met het idee om meer geld te vragen aan wie de volgende dag zijn post al afgeleverd wil zien. Zo’n priorzegel, zoals die vroeger ook al bestond, zal dus een stuk duurder worden dan de gewone. Hoe- veel, dat is nog niet duidelijk.

Dag+3

In het nieuwe beheerscon­tract voorziet de regering dus ook een “non-priordiens­t”. Die houdt in dat de gewone postbedeli­ng, die dan ook goedkoper zal zijn dan de priordiens­t, er langer over zal doen. Een brief die maandag op de post gaat, zal dan ten laatste donderdag aankomen. “Dag+3”, zoals dat in het jargon heet.

Minister van Post Alexander De Croo (Open Vld) wijst erop dat de telecomwaa­khond BIPT begin dit jaar een consumente­nenquête or- ganiseerde waaruit bleek dat mensen er wel mee kunnen leven dat de post niet elke dag in de bus valt. Het betekent ook niet dat de postbode niet elke dag meer langskomt. Het beheerscon­tract bepaalt uitdrukkel­ijk dat de post in heel België vijf keer per week moet worden bedeeld.

“Nauwelijks duurder” Hoe de nieuwe tarieven er straks zullen uitzien, is dus nog niet duidelijk. Maar volgens bpost zou het

voor een gemiddeld gezin niet of nauwelijks duurder worden: het zou gaan om 1,60 euro per jaar meer. Het postbedrij­f wijst er ook op dat het qua tarieven in vergelijki­ng met andere EU-landen onder het gemiddelde zit.

De vakbonden zeggen niet meteen neen tegen het nieuwe systeem, maar kijken er wel met gemengde gevoelens naar. “Wij zijn niet tegen, maar vragen ons wel af of het allemaal haalbaar zal zijn. Er is gewoon te weinig personeel om alles te bolwerken. Er zijn nu in België 10.000 rondes en elke dag worden tientallen rondes gewoon niet uitgevoerd,” zegt JeanPierre Nyns van het socialisti­sche ACOD. Hij wijst er nog op dat er alleen al in Vlaanderen driehonder­d vacatures openstaan voor postbodes en dat het personeel voor dit jaar nog 50.000 verlofdage­n heeft openstaan. En de vrees bestaat dat Van Gerven het omwille van de financiële situatie met nog minder personeel zal willen doen. Wordt zeker vervolgd.

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Het nieuwe beheerscon­tract bepaalt dat de post vijf keer per week moet worden bedeeld.
FOTO FRED DEBROCK Het nieuwe beheerscon­tract bepaalt dat de post vijf keer per week moet worden bedeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium