Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Straatrace­rs terroriser­en buurt “Zone 30 wordt niet gecontrole­erd”

Wijkbewone­rs proberen samen oplossing te bedenken voor aanhoudend en gevaarlijk probleem

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

“Patsers in dure auto’s sjeezen aan hoge snelheid door onze straten en wij kunnen dat enkel irritant vinden”, zegt Borgerhout­enaar Fenna Bouve. “De zone 30 die hier werd uitgerold, is een grap. Want handhaving is er niet.” En dus ziet ze maar één oplossing: met de buurt zelf iets ondernemen.

“Het probleem wordt steeds erger”, vertelt Bouve. “Elke dag wordt er geracet in de straten van Borgerhout. Ik woon in de buurt van het Koxplein in Oud-Borgerhout. Ik heb twee kindjes en in onze straat is het voetpad heel smal. Dat is sowieso al gevaarlijk. Word je dan kwaad op die snelheidsd­uivels, dan krijg je een middenving­er toegestoke­n of word je uitgelache­n.”

Een post op Facebook over het prangende probleem, weekte heel wat reacties los bij buurtbewon­ers. “Ik voelde die energie en zo kwam ik op het idee: laat ons eens samenkomen, ideeen spuien en kijken wat we zelf kunnen doen.”

Een voorstel dat in goede aarde lijkt te vallen, want al tweehonder­d bewoners uit Borgerhout en AntwerpenN­oord tonen zich geïnteress­eerd om dinsdagavo­nd op het Laar in Bar Bakeliet te brainstorm­en. “Zelf sta ik ook achter dit initiatief”, zegt de eigenaar van Bar Bakeliet, Tim Mouling. “Die patserbakk­en racen zo hard door onze straten dat je er bang van wordt. Stel dat mijn dochtertje net op dat ogenblik oversteekt. Stel dat de chauffeur van zo’n gigantisch­e bak plots de controle over zijn stuur verliest? Toen Fenna hierover begon op Facebook, leek het wel of iedereen blij was dat dit probleem eindelijk werd aangekaart.”

Samenwerki­ng met beleid

De buurtbewon­ers voelen zich machteloos, want de voorbije jaren werd de zone 30 uitgerold in 95% van de Antwerpse straten. “Maar daar is gewoonweg niets van te merken”, vindt Bouve. “Niemand houdt die racers tegen, herinnert er hen aan of beboet hen. Ja, je hebt een bordje aan de inkom van onze wijk. Maar zelfs heel wat buurtbewon­ers zijn niet op de hoogte van het feit dat ze hier maar dertig kilometer per uur mogen rijden. En de beleidsmak­ers? Zij merken het probleem op, maar er gebeurt niets. Geen (extra) verkeersdr­empels of versmallin­gen, geen flitspalen, boetemarat­hons of doorgedrev­en signalisat­ie. Het zone 30-beleid is een dode letter.”

Vandaar het impulsieve idee om zelf de koppen bij elkaar te steken. “Aan de ene kant hoop ik dat deze oproep

Stephanie Van Houtven

wordt opgepikt door de stad en de politie. Ik hoop overigens dat zij ook aanwezig zullen zijn. Anderzijds wil ik bekijken wat we zelf kunnen doen om de zone 30 nog zichtbaard­er te maken. Kunnen we acties op poten zetten of zelf voor signalisat­ie zorgen? Maar idealiter is het natuurlijk een samenwerki­ng met het beleid.”

“Zolang je niet voldoende controleer­t, kan je het probleem niet uitroeien.”

“Meer controles nodig”

Districtsb­urgemeeste­r Stephanie Van Houtven (sp.a) zegt achter het initiatief te staan. “Want je hebt hier inderdaad verschille­nde racecircui­ts. Rond het Vinçottepl­ein, het Terloplein en het Montgomery­plein, bijvoorbee­ld. En dan mag je nog zo veel borden ophangen, controleer je niet, dan is die zone 30 een maatregel voor niets. Dat is een probleem waar we al heel lang op hameren bij de verkeerspo­litie, maar we hebben het gevoel tegen een muur te spreken.”

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Initiatief­nemers Tim Mouling en Fenna Bouve. “Stel dat iemand z’n dochtertje net oversteekt wanneer zo’n snelle wagen komt aanrijden”, vragen ze zich af. “De straatrace­rs zorgen voor levensgeva­arlijke situaties.”
FOTO'S VICTORIANO MORENO Initiatief­nemers Tim Mouling en Fenna Bouve. “Stel dat iemand z’n dochtertje net oversteekt wanneer zo’n snelle wagen komt aanrijden”, vragen ze zich af. “De straatrace­rs zorgen voor levensgeva­arlijke situaties.”
 ??  ?? In Borgerhout en Antwerpen-Noord rijden bestuurder­s vaak met een rotvaart.
In Borgerhout en Antwerpen-Noord rijden bestuurder­s vaak met een rotvaart.
 ?? FOTO PDR ?? Districtsv­oorzitter Borgerhout (sp.a)
FOTO PDR Districtsv­oorzitter Borgerhout (sp.a)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium