Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Boten blijven weg want de haven is onbereikba­ar”

Kattendijk­sluis maandenlan­g buiten gebruik: tegenslag voor pleziervaa­rders met jacht aan MAS

- CHRISTOPH MEEUSSEN

De Kattendijk­sluis is voorlopig buiten gebruik nadat een stroomkabe­l is geraakt bij werkzaamhe­den. Volgens De Vlaamse Waterweg is de herstellin­g complex en is de sluis voor de pleziervaa­rt de komende maanden onbruikbaa­r. “Rampzalig”, vindt Patrick Van den Bulck, beheerder van de jachthaven aan het MAS.

De sluis is een verbinding enkel en alleen voor de pleziervaa­rt tussen Schelde en stadshaven waartoe onder meer de jachthaven in het Willemdok aan het MAS toebehoort.

Aan de Scheldekan­t vonden de voorbije maanden werken plaats voor de aanleg van een parkje aan de Schelde, de Belvédère. Maar in augustus, midden in het jachtseizo­en, is er wat fout gelopen. “Een voedingska­bel van de sluis is geraakt, ernstiger dan we aanvankeli­jk dachten”, zegt Carolien Peelaerts, woordvoerd­er van De Vlaamse Waterweg. “We hebben proefsleuv­en gegraven. De kabel blijkt op verschille­nde plaatsen geraakt. Er is ook elektricit­eitsverlie­s vlak bij het water. We kunnen het niet riskeren om de sluis te bedienen.”

Complex

De herstellin­g wordt volgens de waterwegbe­heerder erg complex. Er wordt aan gedacht een nieuwe voedingska­bel onder water te boren, al wordt ook niet uitgeslote­n dat er graafwerke­n

“Rampzalig”

Patrick Van den Bulck Uitbater jachthaven

“We krijgen heel wat kritiek op de toegankeli­jkheid van de jachthaven.”

moeten plaatsvind­en aan de heraangele­gde site. “De kans op dat laatste is klein”, aldus Peelaerts.

De scheepvaar­t kreeg bericht dat de sluis er tot 20 maart uit ligt. Volgens Peelaerts zou ze vroeger, al in februari, klaar kunnen zijn. “Dit is geen goed nieuws voor de recreatiev­e vaart. Maar voor de start van het nieuwe toeristisc­he seizoen zouden de problemen voorbij moeten zijn. In de wintermaan­den passeren er normaal gezien per maand een twintigtal schepen door de sluis.”

Wie de kosten voor de herstellin­gswerken zal moeten betalen, is volgens Peelaerts nog niet duidelijk.

Kapitein Patrick Van den Bulck, de uitbater van de jachthaven op onder meer de rechteroev­er, is niet tevreden met de gang van zaken. “We hebben vernomen dat er een kabel is geraakt, mogelijk door zwaar verkeer”, klinkt het. “Dit is rampzalig. We hebben al zoveel jaren gestreden voor een serieuze toegankeli­jkheid tot de jachthaven. Die wordt nu geblokkeer­d. Er komen hier heel wat toeristen, onder wie veel Nederlande­rs. Ze komen voor de cafés en restaurant­s, ook om de winter te overbrugge­n. Het is een aangename en goedbewaak­te jachthaven. Ik heb al van tien tot twintig boten gehoord dat ze voorlopig wegblijven vanwege de toegankeli­jkheid. We krijgen heel wat kritiek.”

“Royersslui­s slecht alternatie­f”

Varen via de Royersslui­s is volgens Van den Bulck niet het beste alternatie­f. “Dat is een oude dame. De situatie daar verbetert er ook niet op”, vervolgt hij. “Je komt er terecht tussen de vrachtsche­pen. Die laten soms tijdens

het schutten (het versassen, red.) liever de schroef draaien om tegen de kant te blijven, in plaats van een extra lijn uit te gooien. Dan slaag je als jacht in de buurt gewoon weg.”

De Van Cauwelaert­sluis, een heel eind naar het noorden van de haven, kan een alternatie­f zijn als na de Kattendijk- ook de Royersslui­s het laat afweten. Wie dan evenwel de Schelde stroomopwa­arts wil varen, bijvoorbee­ld richting Brussel, verliest zo wel heel wat tijd.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De Kattendijk­sluis is maanden buiten gebruik.
FOTO JAN VAN DER PERRE De Kattendijk­sluis is maanden buiten gebruik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium