Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Districtsv­oorzitter Sekeris start coalitiege­sprekken

PVDA als eerste op visite, Groen wacht invitatie N-VA af

-

Burgemeest­er Bart De Wever (NVA) heeft in Antwerpen zijn eerste informatie­ronde afgerond en neemt deze week de tijd om alles te laten bezinken. In de loop van volgende week wordt ronde twee opgestart. Intussen komt ook de politieke molen in Deurne stilaan op gang.

Tjerk Sekeris (N-VA) heeft zijn eerste gesprek achter de rug. Die eer was weggelegd voor PVDA, met Kristof Vissers en zijn gevolg. “Wij hebben onze standpunte­n en voorstelle­n uit de doeken gedaan en Tjerk heeft aandachtig en geïnteress­eerd geluisterd”, zegt Vissers. “Maar we weten allebei dat er van een coalitie tussen ons geen sprake kan zijn.” Ook CD&V werd al ontvangen.

Vandaag schuift Jan Van Wesembeeck van Vlaams Belang aan tafel, al heeft de districtsv­oorzitter al duidelijk gesteld niet met Vlaams Belang of PVDA te willen besturen.

Groen, sp.a en Open Vld hebben nog geen uitnodigin­g gekregen. “Maar we maken ons geen zor- gen”, zegt Karen Maes, kopvrouw van Groen. “N-VA is dan wel de grootste, wij zijn de winnaars van de verkiezing­en in Deurne.”

De uitnodigin­g voor de overige partijen zal nog volgen. “Maar we nemen onze tijd”, zegt Sekeris. “Er is niets mogelijk zonder N-VA.”

Er zijn drie mogelijke scenario’s. Een samenwerki­ng tussen N-VA en Groen is de meest vanzelfspr­ekende. Beide partijen werken nu al samen en met zeventien zetels – twaalf van N-VA en vijf van Groen – op een totaal van 29 zou dat een ruime meerderhei­d betekenen.

Andere mogelijke coalities zijn N-VA en sp.a, aangevuld met Open Vld en CD&V. Hoe dan ook, de christende­mocraten en de liberalen, die vandaag nog deel uitDistric­tsburgemee­ster maken van de coalitie, zijn allesbehal­ve zeker van een plekje in het college.

Gisterenav­ond vond in Deurne de eerste districtsr­aad na de verkiezing­en plaats. Bij aanvang van de raad was er een kleine stoelendan­s op gang gebracht. Arfan Saber, die voor Groen in de raad zetelde, kondigde aan voortaan als onafhankel­ijke door te gaan. Hij was afgelopen zondag lijsttrekk­er van D-SA.

Ook Raymond Van de Wouwer, die opkwam voor Partij Vlaanderen van raadslid Bruno Denys, zetelt vanaf nu als onafhankel­ijke. Van de Wouwer en Saber zijn zondag niet herverkoze­n en spelen na de intrede van een nieuwe coalitie hun plaats in de raad kwijt.

Bruno Denys gaf zijn ontslag in de raad, net als Wendy Van Dorst (sp.a) en Oussama El Aboussi. Deze werd vervangen door Kristien Dhont (Groen).

 ?? FOTO RR ?? Karen Maes (Groen).
FOTO RR Karen Maes (Groen).
 ?? FOTO JVDP ?? Tjerk Sekeris (N-VA).
FOTO JVDP Tjerk Sekeris (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium