Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Soms duurt het uren voor we op onze plaats liggen”

Weg naar jachthaven niet altijd even simpel

- (cm)

Wie met de boot van of naar de Antwerpse jachthaven wil varen, heeft geduld nodig. Zeker wanneer de Kattendijk­sluis niet werkt, wat al eens gebeurt. Overigens vinden ook heel wat noorderbur­en op het water de weg naar Antwerpen.

De Kattendijk­sluis, net voorbij het Red Star Line Museum, is alleen voor de pleziervaa­rt bedoeld. Is ze buiten gebruik, dan is een eerste alternatie­f richting Schelde de Royersslui­s. Als ook die buiten dienst is, moet wie bijvoorbee­ld de Schelde richting Brussel op wil kilometers omvaren via de Van Cauwelaert­sluis.

“Het is soms echt puzzelen”, zegt Tinne Laroche (61), bewoner van een boot nabij het MAS. “De Kattendijk­sluis werkt vaak niet omdat ze al zo oud is. Twee weken geleden kwamen we van Cadzand en toen lag ook de Royersslui­s eruit. We kwamen hier toe rond 15.30u, maar het heeft tot 18.00u geduurd eer we op onze plaats lagen.”

Meerdere bruggen

“Ook via de Royersslui­s varen is inderdaad niet evident. De beroepsvaa­rt

(die er een belangrijk­e toegang heeft richting het Albertkana­al, red.)

heeft er voorrang en dat snappen we. Maar soms moet je lang wachten. Reken toch al

Tinne Laroche

Woont nabij het MAS

“De Kattendijk­sluis werkt vaak niet omdat ze al zo oud is.”

snel minimaal twee uur, en dat kan nog oplopen. Via de Kattendijk­sluis – waar je geen beroepsvaa­rt moet laten voorgaan – gaat het sneller, bijvoorbee­ld een uur. Je moet ook maar één brug, de Londenbrug, passeren, in plaats van via de Royersslui­s, waar je ook de Siberiabru­g nog onderdoor moet.”

Overwinter­en

Leo Koolhaas (53) uit Schiedam heeft minder problemen met de infrastruc­tuur naar de Schelde. Hij kan rechtstree­ks vanuit Nederland de Antwerpse haven op rechteroev­er binnenvare­n via de Schelde-Rijnverbin­ding. “De sluis is vrij recent nog gerestaure­erd. Jammer dat ze weer buiten gebruik is. Zelf komen we hier sinds 2004. Er overwinter­en hier ook best wat Nederlande­rs, of ze brengen de feestdagen in Antwerpen door.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Leo Koolhaas komt geregeld per boot naar Antwerpen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Leo Koolhaas komt geregeld per boot naar Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium