Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geseinde buurman bedreigt scholieren

Verdachte weerspanni­g tegen politie, één agent lichtgewon­d

-

Enkele scholieren van het Xaveriusco­llege zijn gisteren op de loop moeten gaan voor een buurman. Het dieptepunt van een conflict dat al langer aansleept. De buurman, die geseind stond, werd opgepakt door de politie.

Opschuddin­g aan het Xaveriusco­llege in de Jozef Posenaerst­raat gisterenna­middag. Kort na schooltijd werd de politie opgeroepen omdat een buurman scholieren bedreigde met een ijzeren staaf. Op het moment dat de tieners voorbij zijn woning kwamen, stapte hij volgens de 16-jarige Kobe het huis uit met een baseballba­t. “Ik ben meteen met mijn fiets weg gesprint, want die man was agressief”, vertelt Kobe. “Hij liep achter een van mijn vrienden en trok hem van zijn fiets. Daarna begon hij op die fiets te slaan. Mijn vriend kon gelukkig gaan lopen, maar zijn fiets was hij wel kwijt.” Op een filmpje is te zien hoe de buurman die fiets mee naar binnen neemt.

De politie kwam zes minuten later aan. De man verklaarde al lange tijd “last te hebben van de jongeren”. Toen de inspecteur­s zijn identiteit noteerden, kregen ze de melding dat buurman Righard d.R. (32) nog geseind stond met een bevel tot gevangenne­ming na een veroordeli­ng voor verboden wapenbezit. Ze wilden hem arresteren maar d.R. liet dat niet zomaar gebeuren, hij verzette zich en schold de politie uit.

“Drie collega’s hebben hem overmeeste­rd, een van hen raakte lichtgewon­d”, aldus politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. Er werd een proces-verbaal voor weerspanni­gheid opgemaakt. De politie vond geen ijzeren staaf of baseballba­t terug.

De uitbarstin­g is het dieptepunt van een aanhoudend conflict tus- sen de buurman en enkele scholieren. “Sommige klaslokale­n kijken uit op zijn tuin, als leerlingen tijdens de leswissel door het raam kijken, filmt hij hen en begint hij luid te roepen. Hij trok ooit zelfs iemand gewoon van zijn fiets en zou ook andere leerlingen bedreigd hebben”, vertelt Kobe.

De directie van de school bevestigt dat er al eerder een incident was en dat zij van haar kant de leerlingen aanleert iedereen te respectere­n. Ook de politie bevestigt dat er eerder al problemen waren.

 ?? FOTO RR ?? Enkele scholieren fietsen voorbij, op de achtergron­d neemt Righard d.R. de fiets van een leerling mee.
FOTO RR Enkele scholieren fietsen voorbij, op de achtergron­d neemt Righard d.R. de fiets van een leerling mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium