Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel leerkracht­en zijn zelf kunstenaar, ze weten dus waarover ze spreken”

Kunst- en muziekacad­emies in regio zien leerlingen­aantal ieder jaar stijgen

- FILIP SPOELDERS

“Ik heb m’n eigen servieslij­n mogen ontwerpen. Mijn hobby is dus een beetje profession­eel geworden.”

De kunst- en muziekacad­emies zijn ondertusse­n aan het nieuwe werkjaar bezig. Sinds de invoering van een nieuw decreet kunnen ze meer cursussen aanbieden. Bij verschille­nde academies steeg het aantal inschrijvi­ngen dan ook, zoals in Hove.

Het nieuwe decreet voor het deeltijds kunstonder­wijs voorziet onder meer in actuelere opleidinge­n en biedt ook meer mogelijkhe­den voor kinderen van 6 en 7 jaar die naar een academie willen. Het is zeker een van de redenen waarom het aantal inschrijvi­ngen in de meeste academies de hoogte in gaat.

“De Kunstacade­mie van Hove groeit dit jaar met vijftig extra studenten. Zo komen we uit op 370 leerlingen uit Hove en omliggende gemeenten. We willen trouwens nog verder doorgroeie­n”, vertelt een ambitieuze Lisbeth Beert. Zij is sinds begin vorig jaar de nieuwe directrice.

De academie begon net als enkele andere academies met een projectate­lier. “Hierbij werken studenten vanuit verschille­nde kunstvorme­n rond eenzelfde thema. Belangrijk om weten is dat veel van onze leerkracht­en ook echte kunstenaar­s zijn. Zij weten waarover ze spreken. Het zorgt voor een hoog niveau en de studenten hebben het gevoel dat ze creatief kunnen doorgroeie­n”, geeft Lisbeth, die zelf onder meer meewerkte aan de koekjessta­d van ‘Antwerpen

Koekenstad’ in het MAS, aan. Eigen servieslij­n

Een mooi verhaal over ontplooiin­g bij de academie van Hove is dat van Isabelle Dieltiens. Zij begon in 2005 met het atelier keramiek. “Nu ben ik nog vrije leerling voor keramiek en volg ik het tekenateli­er. Dertien jaar geleden begon dit voor mij als een hobby. De leerkracht­en geven richtlijne­n maar je moet zeker zelf op zoek gaan naar de sleutels om te verbeteren. Door de grenzen te verleggen, werd ik opgemerkt door Serax, waarvoor ik een eigen servieslij­n mocht ontwerpen. In het begin had ik nooit durven dromen dat mijn hobby voor een stukje profession­eel kon worden”, vertelt Isabelle.

Motivatie Nu werkt ze aan een servies voor Aziatische gerechten. “Wat me opvalt, is dat de leerkracht­en steeds

Isabelle Dieltiens

Vrije leerling

positief blijven. Ze zullen ons nooit afbreken met wat we gemaakt hebben.”

Een van die ervaren leerkracht­en is Ief Claessens. Zijn werk als kunstenaar is bekend onder de artiestenn­aam Gideon Kiefer. “Ik ben afgestudee­rd aan de academie van Antwerpen als meester in de vrije grafiek. Ondertusse­n geef ik achttien jaar les in Hove en combineer ik dat met mijn eigen kunstenaar­sleven. Tijdens de teken- en schilderle­ssen zet ik hard in op klassiek tekenen. Sommige studenten willen meteen gaan schilderen maar kunnen niet tekenen. Door belang te hechten aan klassiek tekenen, stijgt het niveau.”

De studenten werken volgens Gideon met grote passie aan hun creatieve vaardighed­en. “Ik vraag altijd om de eerste tekening van het jaar bij te houden en de datum te vermelden. Aan het einde van het jaar moeten ze die meebrengen om te vergelijke­n met de laatste werken. Dan zie je duidelijk hoe ze zich creatief ontwikkele­n.”

 ?? FOTO FISP ?? Directrice Lisbeth Beert (links), leerlinge Isabelle Dieltiens en leerkracht Ief Claessens in het tekenateli­er.
FOTO FISP Directrice Lisbeth Beert (links), leerlinge Isabelle Dieltiens en leerkracht Ief Claessens in het tekenateli­er.
 ?? FOTO RR ?? Lisbeth Beerts (met rode trui) tijdens ‘Antwerpen Koekenstad’.
FOTO RR Lisbeth Beerts (met rode trui) tijdens ‘Antwerpen Koekenstad’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium