Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was chantage. Maar we konden niet anders”

Makelaar Kimoni legt haarfijn uit hoe Mogi Bayat transfer van Oulare naar Watford kaapte

- GUILLAUME MAEBE

Hoe machtig is Mogi Bayat nu echt? Héél machtig, als je het aan Daniel Kimoni (47) vraagt. De spelersmak­elaar schetst in het Waalse ‘Sudpresse’ een hallucinan­t beeld van hoe Bayat zichzelf onmisbaar maakte in de transfer van Obbi Oulare van Club Brugge naar Watford. Stap mee in een verhaal van chantage, dwang en gegoochel om wie nu welk deel van die acht miljoen kreeg.

Het is de zomer van 2015. Op de trainingsv­elden van Club Brugge droomt een tienerspit­s van een glorierijk­e carrière in de voetbalwer­eld. Obbi Oulare werkt de voorbereid­ing bij blauw-zwart af met zijn hoofd in de wolken. In het afgelopen seizoen maakte België kennis met de bonkige zoon van Souleymane. Op zijn achttiende vergaarde hij in dertig matchen speelminut­en, zeven keer vond hij het doel. Genoeg om door heel Europa opgemerkt te worden.

Oulare komt na zijn debuutjaar op alle lijstjes te staan. Manchester United scout hem, Borussia Dortmund toont interesse, Schalke 04 volgt hem. Papa Oulare moet naar eigen zeggen makelaars wegslaan als vliegen. De situatie doet Oulare junior zweven. Hoewel hij nog geen vaste basisspele­r is bij Club, werkt hij in die zomer van 2015 een zeer slappe voorbereid­ing af. In de eerste vijf matchen van het seizoen scoort hij niet en tot overmaat van ramp ‘toont’ hij zich in de Champions League-kwalificat­iematch bij Manchester United met een rampzalige invalbeurt. “Catastrofa­al”, noemt trainer Michel Preud’homme het, waarna hij hem meteen na de match de levieten leest voor de ogen van een volle kleedkamer. “Ik zie een tiener rond wiens hoofd veel gebeurt en die het daarmee moeilijk heeft”, is de conclusie van CEO Vincent Mannaert een dag later.

Bod van Schalke

Een referentie naar de vertrekwen­s van Oulare. De spits is dan al een tijd terug met zijn ouders op bezoek gegaan in Gelsenkirc­hen. Schalke 04 wil hem heel graag. De Duitsers overtuigen Oulare van hun toekomstpl­annen, maar op clubniveau loopt het niet vlot. Schalke biedt die zomer zes miljoen euro, Club wil dubbele cijfers. De twee clubs vinden elkaar finaal niet. Het spookt door Oulare’s hoofd, maar de wake-upcall in Manchester en een topprestat­ie tegen Standard – Oulare speelt sterk en scoort in de 7-1-zege – op 30 augustus lijken hem opnieuw op het goede pad te brengen. Alleen, een dag later trekt Club met Leandro Pereira en Jelle Vossen twee nieuwe spitsen aan. Het geduld van blauw-zwart met de ruwe, maar fysiek zo broze diamant is op: Oulare moet vertrekken of hij wordt derde keus. Er moet een oplossing komen. En daar moeten zijn makelaars Stijn Haelderman­s en Daniel Kimoni – ex-ploegmaats van papa – voor zorgen. Dat denken ze toch.

Het was van moeten

Het is daar waar het verhaal van Kimoni start. In een interview met het Waalse Sudpresse reconstrue­ert hij hoe hij en Haelderman­s buitenspel worden gezet. “Op 1 september kreeg ik een telefoontj­e van Mogi Bayat”, zegt Kimoni. “Die zei me dat er een oplossing was om Obbi naar Watford te loodsen, de transferma­rkt in Engeland was op 1 september nog open.” Kimoni ziet die overstap niet zitten, net als Oulare’s ouders. De stap komt volgens hen te vroeg, maar het is vertrekken of op de bank zitten. En Schalke laat niets meer van zich horen. Bayat blijkt ondertusse­n alle ins and

outs van Oulare’s contract al te kennen. “Hij wist dat ex-club Rijsel recht had op twintig procent van de transferso­m”, zegt Kimoni bij Sudpresse. “En dat er tien procent voorzien was voor Obbi en zijn ouders. Voor Haelderman­s en mezelf was er elk vijf procent voorzien.”

Bayat werpt zich op als fixer. Zwaaiend met een exclusief onderhande­lingsmanda­at van Watford neemt hij de transfer bijna helemaal over. “Ik kreeg de indruk dat hij de sportief directeur van de club was”, zegt Kimoni. “Giampaolo Pozzo (eigenaar van

de club, red.) liet hem gewoon doen.” De macht van Bayat voelt even sterk als onwelkom aan. De makelaar sleept snel een deal van acht miljoen euro uit de brand. Enige voorwaarde: Haelderman­s, Kimoni en Oulare zelf moeten afstand doen van hun gezamenlij­ke twintig procent. “Chantage”, zegt Kimoni tegen Sudpresse. “Maar we konden niet anders: we stonden voor het blok.”

Kimoni had recht op 400.000 euro, maar wordt uiteindeli­jk gecompense­erd door Watford zelf. “Ik heb 250.000 euro gekregen, betaald in twee schijven”, zegt de makelaar. “Net als Haelderman­s. En vermoedeli­jk ook Bayat.” Voor Kimoni is de kous daarmee af. Tegen zijn zin tekent hij de deal. “Tegen mijn zin omdat het niet goed was voor Obbi”, concludeer­t hij. “Hij kwam terecht bij een club waar de trainer nog nooit van hem had gehoord. Natuurlijk kwam hij niet aan spelen toe. Maar ja: het moest doorgaan.”

Anno 2018 is Oulare nog steeds een speler van Watford. Op papier. Met Standard is hij al toe aan zijn vierde uitleenbeu­rt in amper drie jaar tijd.

 ?? FOTO TWITTER ?? Obbi Oulare bij zijn transfer naar Watford met naast zich makelaars Stjin Haelderman­s, Daniel Kimoni en Mogi Bayat (rechts)
FOTO TWITTER Obbi Oulare bij zijn transfer naar Watford met naast zich makelaars Stjin Haelderman­s, Daniel Kimoni en Mogi Bayat (rechts)
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium