Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze klanten worden onnodig weggehoude­n”

Niet alleen handelaars, ook bewoners Bloemendaa­l lijden onder onderbreki­ng Paalstraat

- JAN AUMAN

De Paalstraat is sinds begin deze week onderbroke­n ter hoogte van de Jozef Jennesstra­at. “Ik begrijp dat werken nodig zijn, maar heb minder begrip voor de laattijdig­e communicat­ie en de gecreëerde omleiding. Mijn omzet loopt tot 40% terug”, zegt bakker Mario Almeida Coxarro. Bewoners in de omliggende wijken klagen dan weer over sluipverke­er.

“Pas drie weken geleden werden we door de gemeente verwittigd dat deze lange onderbreki­ng – de werken duren een volle maand – eraan kwam. Langs dit deel van de Paalstraat zitten niet alleen enkele grote supermarkt­en, maar ook een twintigtal kleinhande­laars en mensen met een vrij beroep. Ik had dit vroeger willen weten en niet via een bewonersbr­ief. Dan had ik mijn vakantie nu ingepland”, sakkert Mario Almeida Coxarro van Het Pistoleke. Wat bakker Mario, maar ook Suzie Diels van broodjesza­ak Ma Belle, stoort, is de manier waarop het verkeer wordt ontraden om zich nog in dit stuk Paalstraat te wagen. “Schoten staat vol waarschuwi­ngsborden en de bareel aan de Zandstappe­nstraat, ruim 400m voor de eigenlijke werf, lijkt wel een stuk van de Berlijnse muur”, zegt Suzie. “Gelukkig werd die op ons aandringen al een beetje meer opzij geschoven. Maar tot op heden kregen we geen officiële toelating om zelf borden te hangen om aan te geven dat we open én bereikbaar zijn.” Volgens Mario Almeida Coxarro had men de omleidings­route, die nu langs de Kopstraat loopt, door de wijk Bloemendaa­l kunnen leggen. “Waarom de parallelwe­g naast de Paalstraat ook een perfect alternatie­f - net nu ook moet worden afgesloten, is mij een raadsel. Daar is trouwens nog geen schop in de grond gestoken.”

Bewoners van Bloemendaa­l hebben dan weer andere bezorgdhed­en. Zij willen zo weinig mogelijk sluipverke­er door hun smalle straatjes. “Het grote probleem is dat veel chauffeurs de tijdelijke verkeersbo­rden negeren en trachten door te rijden. Zelfs het verkeersli­cht aan de Bloemendaa­lschool wordt genegeerd, ook door Colruyt-klanten. Onze kinderen moeten hier wel oversteken. Automobili­sten gebruiken Bloemendaa­l als sluiproute ter- wijl het een woonerf is. Zelfs een chauffeur van De Lijn probeerde er zich al door te murwen. Niemand houdt zich aan de geldende 20 km/u.”

Ook in de tegenoverl­iggende wijk Atheneum is er sluipverke­er. “Er zijn hier vier scholen. Bewoners maken melding van afgereden spiegels. Extra strenge controle op het negeren van de borden, is écht nodig”, zegt voorzitter Erik Maes. “Ook een betere communicat­ie over de fasering van de werken zou op zijn plaats zijn. Momenteel worden alleen de bewoners van de Jozef Jennesstra­at op de hoogte gehouden.” Schepen van Openbare Werken Wouter Rombouts (N-VA) beseft dat dit geen gemakkelij­k periode is voor handelaars én bewoners. “We hebben begin deze week extra borden met ‘handelaars bereikbaar’ laten aanbrengen en via al onze kanalen gecommunic­eerd wat de werken juist inhouden en hoe de omleiding loopt. Het sluipverke­er door de wijken is moeilijk te vermijden, maar de politie doet elke dag controles en tracht ontradend te werken. Onze medewerkst­er Lokale Economie houdt contact met de verschille­nde handelszak­en. We trachten hen zoveel mogelijk te informeren en bij te sturen waar kan.”

 ?? FOTO JAA ?? Ontevreden handelaars onder wie Mario Almeida Coxarro (rechts) en Suzie Diels (tweede van links). “Je kan hier wel degelijk langs.”
FOTO JAA Ontevreden handelaars onder wie Mario Almeida Coxarro (rechts) en Suzie Diels (tweede van links). “Je kan hier wel degelijk langs.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium