Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aanleg fietspaden na acht jaar een feit

Werken starten 12 november en duren twee jaar

- JAN AUMAN

Ruim acht jaar na de eerste infovergad­ering, start op 12 november dan toch de aanleg van fietspaden langs beide zijden van de N121 tussen de dorpskerne­n van Schilde en ’s-Gravenweze­l. “Er zal hinder zijn, maar het verkeer zal de hele tijd in twee richtingen kunnen passeren”, aldus schepen van Openbare Werken Peter Mendonck (N-VA).

Hopelijk verloopt de werf vlotter dan de voorbereid­ingen van de werken, waarvoor toenmalig minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) al in 2012 ruim 3 miljoen euro reserveerd­e. Het gaat inderdaad om een gewestweg die zich uitstrekt over de Brasschaat­sebaan en Gilles de Pélichylei over een strook van zo’n 3 kilometer. Fietsen is er momenteel geen pretje en erg onveilig.

Vooral de onteigenin­g van stukken voortuin zorgde voor veel vertraging. Maar deze zomer kwam er dan toch schot in de zaak. De vergunning viel zowaar binnen en er werd een aannemer aangesteld. “Op 12 november gaat de schop eindelijk in de grond. Het is te zeggen, de zaag in de bomen. Er staan zowat tweehonder­d bomen in de weg voor de aanleg van de fietspaden”, aldus schepen Peter Mendonck. “De meeste daarvan staan achterin. Het overgrote deel van de mooie hoge laanbomen langs de rijweg kan blijven staan. Daarvan moeten er over het hele traject maar 41 sneuvelen.”

Infovergad­ering

De bewoners krijgen op dinsdag 23 oktober in het gemeentehu­is uitgebreid toelichtin­g over het verloop van de werken en de praktische schikkinge­n. De werken zullen twee jaar duren. Pas in de zomer van 2020 kunnen de nieu- we fietspaden ingereden worden.

“Maar de hinder zal meevallen”, sust Mendonck. “De werken starten aan de Turnhoutse­baan. Van daaruit wordt stelselmat­ig opgeschove­n richting Veldlei in ’s-Gravenweze­l, waar de werf eindigt. Door gebruik te maken van mobiele verkeersli­chten, kan het verkeer in twee richtingen blijven passeren. We plannen ook een omleiding. Voor fase één loopt die via de Heidedreef en Vloeyenber­gdreef.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Fietsers moeten het op weg tussen de twee deelgemeen­ten nu nog stellen met een smalle richel.
FOTO JAN AUMAN Fietsers moeten het op weg tussen de twee deelgemeen­ten nu nog stellen met een smalle richel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium