Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op die parking was de spanning echt te snijden”

Charline (17) en Alida (15), voor één dag politie-inspecteur, assisteren bij een geplande aanhouding

-

De job van een agent kan behoorlijk spannend zijn. Dat mochten Alida (15) uit ‘s-Gravenweze­l en Charline (17) uit Brecht donderdag ervaren. In het kader van Youca Action Day waren ze één dag lang zelf inspecteur.

De dag begon voor de twee studentes om 9u met een rondleidin­g in het centrale onthaalpun­t van politiezon­e Voorkempen aan de Brechtse Vaartdijk. Daarna mochten ze met inspecteur Wirken op patrouille door de hele zone. Niet in een combi, maar met een anonieme wagen van de recherche. Ze hadden in stilte gehoopt op een spannend avontuur en werden op hun wenken bediend.

“Tijdens de patrouille hebben we een dame tegengehou­den die inhaalde waar dat niet mocht. Haar boorddocum­enten werden meteen gecontrole­erd”, vertelt Alida.

“Precies daarom gaan we met een anonieme wagen op pad. Zo betrappen we gemakkelij­ker overtreder­s. Als bestuurder­s een politiecom­bi zien, gaan ze zich ineens voorbeeldi­g gedragen in het verkeer”, vertelt inspecteur Wirken.

Wirken liet de meisjes ook ken- nismaken met de dienst Noodhulp. Zo kreeg de politie een oproep binnen van een vechtparti­j op een school in Sint-Job. Drie jongens van 16, 17 jaar waren er in een gevecht verwikkeld. Ze werden meegenomen voor verhoor op het commissari­aat. Daar moesten ze hun hele relaas op papier zetten.”

Paarden op de rijbaan

Inspecteur Wirken benadrukt dat elke oproep wordt beantwoord. “Dat kan van alles zijn. Een inbreker op heterdaad betrappen, leerlingen die weglopen, vechtparti­jen... Vorige week hebben we nog tien paarden moeten vangen op de rijbaan”, legt hij uit.

Aan het eind werden de meisjes mee op pad gestuurd om een man in zijn eigen woning aan te houden. “We stonden met de anonieme wagen op wacht op een parking vlakbij. De man zou normaal na zijn werk naar huis komen, maar hij kwam niet opdagen. Jammer, maar dat wachten op de parking was op zich ook al erg de moeite. De spanning was echt te snijden”, vertelt het duo.

Alida is er na deze dag zeker van dat ze agent wil worden. Ook Charline die een carrière als criminolog­e ambieert, ziet haar beroepskeu­ze bevestigd. “Ik volg Humane Wetenschap­pen in Merksem en wil graag mensen helpen, maar dan op een actieve manier. Vooral teamwerk spreekt me aan.”

“Een goed team is heel belangrijk”, benadrukt inspecteur Wirken. “Je maakt veel mee en het helpt als je er met collega’s over kunt praten. Dat gebeurt bij ons veel.” Nochtans is de inspecteur meestal alleen op pad met de motor. “We rijden elke dag de hele zone door. Op de motor gaat dat vanwege de drukte veel vlotter.”

Meerwaarde Het is geen toeval dat Alida en Charline een dagje met de inspecteur mee op pad mochten. “De

politie wil dicht bij de mensen staan. Daarom geef ik ook les op school, bij bedrijven en vereniging­en. We willen de drempel naar de politie verlagen. Er moet natuurlijk een raakvlak zijn en die was bij deze meisjes duidelijk aanwezig. Een dag als vandaag kan een meerwaarde betekenen voor de politie.” Voor deze dag ontvangen de meisjes 50 euro voor het project Youca, Youth for Change and Action, in Nueva Prosperina. Dat is een van de meest achtergest­elde wijken van Guayaquil, een project van Plan Internatio­nal in Ecuador.

Charline

agent voor één dag

‘‘Ik wil graag mensen helpen. Maar dan wel op een actieve manier.’’

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Inspecteur Wirken met Charline en Alida op stap in een anonieme politiewag­en.
FOTO ELKE LAMENS Inspecteur Wirken met Charline en Alida op stap in een anonieme politiewag­en.
 ?? FOTO ELKE LAMENS ??
FOTO ELKE LAMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium