Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik dacht dat ik met de skilift thuis was gekomen van cafébezoek”

- KRISTIN MATTHYSSEN

Patiënten met een niet-aangeboren hersenlets­el (NAH) van het Revalidati­ecentrum voor Kinderen en Jongeren in Pulderbos en het revalidati­ecentrum NAH in Turnhout werden ter gelegenhei­d van de Week van NAH samengebra­cht op een creatieve workshop in Pulderbos. “Uiterlijk zie je soms niets aan hen, maar de impact op hun leven blijft vaak groot”, zegt psycholoog Nathalie Ansoms.

Roel Hoppenbrou­wers (37) uit Westmalle liep begin april een hersenlets­el op. Sinds drie weken gaat hij opnieuw twee halve dagen per week werken. Maar hij blijft intussen aan zijn herstel werken in Turnhout. “De confrontat­ie is soms groot.”

“Iedereen kent wel iemand die een hersenbloe­ding heeft gehad”, zegt Nathalie Ansoms, psycholoog in Reva Pulderbos en directeur van NAH Turnhout.

“Maar er is ook een grote groep van personen waar je uiterlijk weinig tot niets aan ziet, maar die wel blijvende gevolgen ondervinde­n van een niet-aangeboren hersenlets­el. Mensen die sneller vermoeid zijn of extra structuur nodig hebben. Om meer begrip te krijgen voor hen, is het belangrijk dat deze mensen een grotere zichtbaarh­eid krijgen.”

De deelnemers aan de workshop kregen de opdracht een collage te maken van hoe ze zichzelf zien.

Roel Hoppenbrou­wers liep begin april op straat een hersenlets­el op, vermoedeli­jk toen hij in Westmalle van het café naar huis stapte. “Ik herinner me er zelf niets meer van, maar volgens de arts kunnen mijn kwetsuren niet het gevolg zijn geweest van een gewone val. Hij denkt veeleer dat ik met een baksteen ben neergeslag­en. Kort voor mijn ongeval is er iets gelijkaard­igs gebeurd in Oostmalle. Een andere mogelijkhe­id is dat ik door een bestelwage­n werd aangereden. De hoogte van de spiegel van zo’n bestelwage­n komt ongeveer overeen met de locatie waar ik de impact kreeg. De politie voerde onderzoek uit, maar kon geen uitsluitse­l geven.”

Vermoeidhe­id

Voor Roel waren de gevolgen wel groot. “Ik ben die maandag na het ongeval nog gaan werken, maar een collega heeft mij naar de spoeddiens­t van AZ Sint-Jozef in Malle gebracht. Omdat de druk op mijn hersenen zo groot was, werd ik naar het UZA gebracht. Vier weken heb ik in dat ziekenhuis gelegen. Van die eerste weken herinner ik mij niets meer. Ik sloeg er helemaal naast. Als de politie me vroeg hoe ik thuis was geraakt, antwoordde ik ‘met de skilift’. Vermoedeli­jk omdat ik kort tevoren op shortski was geweest. Ik wist zelfs niet meer dat mijn moeder was overleden.”

Ook thuis had Roel het lastig. “Ik mocht zes maanden geen auto rijden. Gelukkig heb ik nu een attest van de neuroloog dat ik opnieuw rijbekwaam ben. Ik was voor het incident al iemand die alles op Post-it’jes noteerde om niets te vergeten. Die Post-it’jes heb ik nu meer dan ooit nodig, want mijn kortetermi­jngeheugen is nog niet helemaal in orde. Ik neem ook nog altijd medicatie tegen epilepsiea­anvallen. Vooral de vermoeidhe­id is confronter­end. Vroeger was ik heel sportief. Ik heb tien jaar in het motorencir­cuit rondgerede­n. Nu heb ik overdag powernapje­s nodig.”

Via de neuroloog werd Roel doorverwez­en naar NAH Turnhout, waar hij verder aan zijn herstel werkt, onder meer in een vermoeidhe­idsgroep. “De motivatie vasthouden is soms moeilijk voor mij.” Zijn humor is Roel gelukkig niet kwijt. Op zijn collage kleefde hij onder meer een afbeelding van een pot mayonaise. “Soms als het wat te snel gaat zeg ik ‘Ow, niet te rap, mijne mayonaise kan niet volgen.’ Mayonaise is Kempens voor hersenen.”

Roel

lijdt aan NAH

‘‘Het politieond­erzoek kon geen uitsluitse­l brengen over wat er is gebeurd.”

 ?? FOTO KMA ?? Roel Hoppenbrou­wers met zijn collage met een bokaal mayonaise, die zijn hersenen symbolisee­rt.
FOTO KMA Roel Hoppenbrou­wers met zijn collage met een bokaal mayonaise, die zijn hersenen symbolisee­rt.
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium