Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moderne prins ontpopt zich tot meedogenlo­ze despoot

‘MBS’, de grote hervormer die journalist­en in stukken laat hakken

- CEDRIC LAGAST

Hij wou geschieden­is schrijven als de moderne prins die vrouwen toestemmin­g gaf om met de auto te rijden, die inging tegen de conservati­eve religieuze­n en de economie van zijn land zou omvormen. In de plaats daarvan hangt op kroonprins Mohammed bin Salman (32) nu het etiket van despoot die een kritische journalist in stukken liet hakken.

Minstens vier van de vijftien mannen die volgens de Turkse autoriteit­en betrokken zijn bij de dood van journalist Jamal Khashoggi (59) op het Saudische consulaat in Istanboel, kunnen gekoppeld worden aan de kroonprins. Eén man, Maher Abdulaziz Mutreb, is een ex-diplomaat die tijdens recente trips van de prins naar Madrid, Parijs en de VS werd gefotograf­eerd terwijl hij de prins als veiligheid­sagent vergezelde. De drie anderen maken deel uit van het persoonlij­ke beveiligin­gskorps van Bin Salman.

Negen van de vijftien betrokkene­n werken voor de Saudische geheime dienst, het leger of een andere overheidsd­ienst. Eén van hen, Salah al-Tubaigy, is een voormalig wetsdokter. Dat wijst er volgens waarnemers op dat het meteen al de bedoeling was om journalist Khashoggi om het leven te brengen.

Blitzcarri­ère

Wie het Saudische koninkrijk kent, zegt dat deze vijftien getrouwen onmogelijk een dergelijke operatie op poten konden zetten zonder de expliciete goedkeurin­g van Mohammed bin Salman. De kroonprins, bekend onder zijn initialen MBS, houdt in zijn land de teugels graag strak in handen. Nochtans hadden slechts weinig mensen vóór 2015 gehoord van de man. Hij was één van de vele tientallen prinsen binnen de Saudische koninklijk­e familie die in het bedrijfsle­ven werkte.

Tot zijn vader, Salman bin Abdoel Aziz al-Soaed (83), in januari 2015 onverwacht de nieuwe koning werd. MBS werd door zijn vader aangeduid als nieuwe minister van Defensie en later stafchef van het koninklijk hof en voorzitter van de economisch­e raad.

Vrouwen achter het stuur

Bin Salman maakte als een raket carrière binnen de Saudische regering, vooral door zich af te zetten tegen buitenland­se vijanden. In juni vorig jaar werd híj de nieuwe kroonprins, in plaats van zijn neef Mohammed ben Nayef (58). Volgens een anonieme brief van een andere Saudische prins, die in 2015 bij de Britse pers belandde, is het MBS die in het land écht de touwtjes in handen heeft. Niet de dementeren­de koning.

Tegenover het eigen volk presenteer­de Bin Salman zich als een hervormer. “We keren terug naar de gematigde islam, die open is tegenover de wereld en andere religies”, zo liet hij vorig jaar optekenen. Hij zette zich af tegen de almachtige ultraconse­rvatieven in zijn land. Bioscopen werden weer toegelaten. De hele wereld juichte toen Saudi-Arabië als allerlaats­te land ter wereld in juni besliste dat ook vrouwen met de auto mochten rijden.

Google en Uber haken af

Het ultieme doel van de kroonprins is de hervorming van de Saudische economie, die volgens hem veel te afhankelij­k is van olie. Want ooit zullen de oliebronne­n op zijn. Tegen 2030 wil hij een nieuwe Saudische economie op de kaart zetten.

Maar een groots congres in de hoofdstad Riyad, waar volgende maand tientallen experts en wetenschap­pers over die hervorming­en zouden nadenken, dreigt nu een enorme flop te worden. De ene na de andere gast liet deze week weten af te haken, als protest tegen de moord op journalist Khashoggi.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, de Britse staatssecr­etaris Liam Fox, de Nederlands­e minister van Financiën Wopke Hoekstra: ze hebben er geen zin meer in. Ook banken zoals JPMorgan Chase, Crédit Suise, HSBC en bedrijven zoals Google, Uber, Ford en Mastercard haken af. Alleen de Amerikaans­e president Donald Trump lijkt de kroonprins nog niet te laten vallen. Ook al omdat Saudi-Arabië een wapenbeste­lling van 110 miljard dollar plaatste bij Amerikaans­e bedrijven.

 ?? FOTO BALKIS PRESS/ABACA ?? Mohammed bin Salman is de échte heerser in Saudi-Arabië, niet zijn dementeren­de vader.
FOTO BALKIS PRESS/ABACA Mohammed bin Salman is de échte heerser in Saudi-Arabië, niet zijn dementeren­de vader.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium