Gazet van Antwerpen Stad en Rand

6 maanden cel voor nepslachto­ffer aanslagen Parijs

Alexandra Damien: “Ik was niet uit op financieel gewin”

-

Alexandra Damien verdiende goed geld aan haar verzonnen verhaal dat ze gewond was geraakt bij de aanslagen in Parijs, op 13 november 2015. Ze kreeg zes maanden effectieve gevangenis­straf.

130 mensen kwamen op 13 november 2015 om in het tiende en elfde arrondisse­ment in Parijs, 350 raakten gewond bij de moorddadig­e raid van de gebroeders Abdeslam en hun kompanen op de concertzaa­l Bataclan en op cafés en restaurant­s in de buurt.

Maar geen van die slachtoffe­rs heette Alexandra Damien. De 33-jarige vrouw was naar eigen zeggen een stamgast van Le Carillon, een van de Parijse cafés die de terroriste­n onder vuur namen. Maar die avond was ze er niet naartoe gegaan.

Dat ze ternauwern­ood aan het drama ontsnapt was, zadelde haar op met een groot schuldgevo­el, vertelde ze tijdens haar proces begin deze maand. Ze vroeg zich af of ze iemand van de kennissen die bij de aanslag waren omgekomen, had kunnen redden. “En het ‘ik had er moeten zijn’ werd in mijn hoofd een ‘ik was er’”, legde ze uit.

Op sociale media postte ze foto’s van een litteken op haar elleboog. Het gevolg van kogels uit een kalasjniko­v, zei ze. In de maanden na de aanslagen getuigde ze in traditione­le media ook herhaaldel­ijk over haar ervaringen. Ze vertelde onder meer hoe op het terras van de Carillon een man bovenop haar gevallen was – hij was dood.

Ze werd opgenomen op de officiële lijst met slachtoffe­rs, wat haar recht gaf op tegemoetko­mingen van het Garantiefo­nds voor de slachtoffe­rs van terrorisme. Dat keerde haar, in de loop der jaren, zo’n 20.000 euro uit.

Dankzij de Franse vereniging van slachtoffe­rs van terrorisme kon ze voor een therapeuti­sche kuur naar een hotel in Normandië. Ze werd actief lid van Life for Paris, een organisati­e die zich om de slachtoffe­rs van de aanslagen bekommert.

Parket ingelicht

Het waren leden van die organisati­e die vonden dat een en ander toch niet klopte in haar verhaal. Zij lichtten het parket in, dat een onderzoek opende. De speurders ontdekten zo dat Alexandra Damien op 14 november, de dag na de aanslagen, aan buitenland­se tv-zenders verteld had dat ze een vaste klant was van de Carillon, dat ze er ook die avond naartoe wilde gaan, maar dat ze zich op het laatste moment bedacht had en er dus niet was. Op die beelden was geen spoor te zien van de verwonding­en die ze zou hebben opgelopen.

Toen ze ontmaskerd was, hield Damien eerst nog staande dat ze écht een slachtoffe­r was. Pas bij het begin van haar proces bekende ze schuld. Het litteken op haar elleboog bleek het gevolg te zijn van een vroeger ongeval. Tot op het einde van haar proces bleef ze wel ontkennen dat ze uit was op financieel gewin.

De rechter veroordeel­de haar tot twee jaar gevangenis­straf, waarvan zes maanden effectief. Het Openbaar Ministerie, dat ervan uitging dat ze uit pure hebzucht had gehandeld, had achttien maanden geëist. Ze moet ook het geld dat ze onterecht gekregen heeft van hulporgani­saties terugbetal­en.

Nog meer gevallen

Alexandra Damien is geen alleenstaa­nd geval. Sinds begin 2016 zijn er veertien andere ‘nepslachto­ffers’ van de recente terreuraan­slagen veroordeel­d in Frankrijk, schreef Le Figaro toen het proces van Damien begon.

Een koppel probeerde er zelfs twéé keer mee weg te komen. Eerst beweerden de partners dat ze op 13 november 2015 in de buurt van het Stade de France waren waar de aanslag van Salah Abdeslam mislukte. In werkelijkh­eid bleken ze toen in Antibes in het zuiden van het land te verblijven.

En op 14 juli 2016 meldden ze zich, twintig minuten nadat een vrachtwage­n was ingereden op de massa mensen op de Promenade des Anglais, in Nice aan als slachtoffe­rs van die aanslag. Ongerijmdh­eden in hun verhaal deden hen de das om. Plus het feit dat ze inmiddels vervolgd werden vanwege hun poging tot oplichting in verband met 13 november. KARIN DE RUYTER

 ?? FOTO REUTERS ?? Alexandra Damien deed zich voor als slachtoffe­r van de aanslagen in Parijs. Haar verhaal bleek verzonnen te zijn.
FOTO REUTERS Alexandra Damien deed zich voor als slachtoffe­r van de aanslagen in Parijs. Haar verhaal bleek verzonnen te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium