Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hooggerech­tshof steunt homo’s en vrouwen wel

India

- (ds)

Het Indiase Hooggerech­tshof durft gevoelige thema’s, zoals vrouwen- en homorechte­n, wel op te pakken. De politici in ’s werelds grootste democratie durven er hun vingers niet aan te branden.

“Het is tijd om te zeggen dat de echtgenoot niet de meester is.” Dipak Misra, de man die onlangs afzwaaide als opperrecht­er van het Indiase Hooggerech­tshof, luidde zijn pensioen in met een trap tegen het patriarcha­at.

In vuistdikke vonnissen, doorspekt met dichters en filosofen, schrapten India’s hoogste rechters in september een wet die overspel met een getrouwde vrouw strafbaar maakte als haar man geen toestemmin­g had gegeven. Hetzelfde gebeurde met een wet die homoseksua­liteit criminalis­eerde of een die vrouwen van ‘menstruere­nde leeftijd’ verbood om een voor hindoes belangrijk­e tempel te betreden.

Het Hof keert zich tegen in India diepgewort­elde conventies. De voorbije twee weken gingen woedende massa’s de straat op om een herstel van het toegangsve­rbod te eisen, onder hen ook vrouwen.

Gewelddadi­ge clash

Woensdag ging de eeuwenoude tempel in deelstaat Kerala voor het eerst sinds de uitspraak open voor vrouwen. Het kwam tot een gewelddadi­ge clash tussen de politie en gelovigen die vrouwen op weg naar de tempel probeerden tegen te houden. Een journalist­e raakte gewond.

Het Hof toont zich een graadmeter van de verschuivi­ngen die in het nog altijd overwegend conservati­eve India plaatsvind­en – één waarin de zwakkeren hun onderdanig­e positie niet langer pikken en ook Indiase vrouwen nu hardop zeggen: #MeToo.

 ?? FOTO AFP ?? In tempels als deze mochten vrouwen die menstrueer­den niet binnen.
FOTO AFP In tempels als deze mochten vrouwen die menstrueer­den niet binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium