Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederland nog strenger voor rokers

- (mw)

Nederland streeft naar een rookvrije generatie. Een rij drastische maatregele­n moet de sigaret zo goed als uitbannen. Een gewoon pakje sigaretten moet over een paar jaar minstens 10 euro kosten, rookplekke­n in of bij bedrijven en roken bij scholen en sportvelde­n worden verboden.

Dat staat in een ontwerpakk­oord dat de staatssecr­etaris voor Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis afgesproke­n heeft met gezondheid­sorganisat­ies en andere belanghebb­enden – maar niet met de tabaksindu­strie.

Aangezien het gaat om een ontwerp van wetgeving, valt er waarschijn­lijk dus nog een fikse robber te vechten met, om maar iets te noemen, het Nederlands­e bedrijfsle­ven. Want dat moet volgens de plannen over enkele jaren volledig rookvrij zijn. Dat betekent dat er een einde komt aan rookhokken in en aan plekken en stekken buiten het bedrijf waar nog gerookt mag worden.

Het verbod geldt voor alle soorten rookwaren: sigaretten en sigaren, e-sigaretten, shishapenn­en, (water)pijpen. Ook in de zorg, de horeca, de overheid, op en om schoolplei­nen, speeltuine­n en sportterre­inen wordt de sigaret taboe. Over twee jaar moet de verpakking van rookwaren neutraal zijn, een jaar later is alle reclame verboden en mogen sigaretten niet langer zichtbaar in de winkel liggen.

Prijs

Maar het belangrijk­ste afschrikwe­kkende middel dat de staatssecr­etaris wil inzetten, is de prijs. Voor een gewoon pakje filtersiga­retten betaal je in Nederland nu iets minder dan 7 euro. Dat wordt over enkele jaren (2024?) meer dan 10 euro. De geleidelij­ke stijging moet volgend jaar al beginnen.

De Nederlands­e roker is dan nog altijd véél goedkoper af dan zijn Australisc­he tegenhange­r die nu al bijna 20 euro moet neertellen voor een pakje. Bedoeling is overigens om dat daar binnenkort op te trekken naar 25 euro. Het op één na duurste land voor de verstokte roker is Nieuw-Zeeland, waar een pakje meer dan 14 euro kost.

Ook in Noorwegen, Ierland en Engeland kost een pakje sigaretten al meer dan 10 euro. Daarna komt IJsland met zo’n 9,5 euro.

Rookvrije generatie

De Nederlands­e staatssecr­etaris wil uiterlijk in 2040 een ‘rookvrije’ generatie met kinderen die nog nooit in aanraking zijn gekomen met roken. De ambitie maakt deel uit van een Nationaal Preventiea­kkoord, dat behalve rookgedrag ook alcoholgeb­ruik en overgewich­t wil aanpakken.

Critici, met name uit de tabaksbran­che, noemden de plannen gisteren een verregaand­e inmenging in de privékeuze­s van de burger.

 ?? FOTO ROBIN UTRECHT ?? Een sigaret aansteken wordt in Nederland bemoeilijk­t.
FOTO ROBIN UTRECHT Een sigaret aansteken wordt in Nederland bemoeilijk­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium