Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steenkool en diesel laten uw licht branden

Engie Electrabel heeft nog twee weken om 750 megawatt te vinden

- (ps)

Engie Electrabel draait elke steen om op zoek naar elektricit­eitscapaci­teit voor deze winter. Daarvoor kijkt het onder meer naar een gesloten steenkoolc­entrale, dieselgene­ratoren en het chemiebedr­ijf Monsanto.

De twee grote elektricit­eitsproduc­enten van ons land zetten momenteel alle zeilen bij om tegen begin november bijkomende elektricit­eitscapaci­teit te mobilisere­n. Zo is Engie Electrabel nog altijd druk bezig om de belofte aan minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) om 750 megawatt extra capaciteit te vinden, hard te maken.

Edf Luminus, na Electrabel de grootste stroomprod­ucent, is een poging aan het doen om een kleinere elektricit­eitscentra­le in Gent Ham (goed voor 54 megawatt) die in november vorig jaar dichtging, op korte termijn weer te laten draaien. “Een hele uitdaging”, meldt woordvoers­ter Anne Grandjean. “Maar we doen ons best, want elke megawatt telt om in de maand november voldoende stroom te hebben.” Eerder maakte EDF Luminus al bekend de herstart van de elektricit­eitscentra­le van Seraing twee weken te vervroegen. De installati­e draait sinds deze week.

De zoektocht van Engie Electrabel naar 750 megawatt extra heeft tot nog toe drie extra installati­es opgeleverd. Na de centrale van Vilvoorde (255 megawatt extra) wil het ook een deel van de gesloten steenkoolc­entrale van Genk-Langerlo weer in gebruik nemen. In de Antwerpse haven heeft het zijn oog laten vallen op een kleine gesloten stoom- en stroomcent­rale op het terrein van Monsanto. Genk-Langerlo en Monsanto zijn samen goed voor goed 130 megawatt extra capaciteit.

Duitsland komt ter hulp

Daarmee staat bij Electrabel de teller van bijkomende productiec­apaciteit nu op 385 megawatt. Engie Electrabel gaat er verder vanuit dat het in zijn eigen elektricit­eitscentra­les de capaciteit met zo’n 100 megawatt kan verhogen wanneer er veel stroom in ons land wordt verbruikt. Volgens Hellen Smeets, woordvoers­ter van Engie Electrabel, komt het er verder op aan om tegen november afspraken te maken met grote stroomverb­ruikers in de industrie om hun verbruik terug te schroeven als er onvoldoend­e elektricit­eit is. En het grootste elektricit­eitsbedrij­f van ons land mikt verder op de inzet van dieselgene­ratoren.

Er is sinds deze week een overeenkom­st met Duitsland over een ultieme reddingsbo­ei. De afspraak is dat in tijden van een dreigend stroomteko­rt de Duitsers er alles aan zullen doen om de stroominvo­er naar ons land zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

 ?? FOTO RR ?? Engie Electrabel en Edf Luminus schrapen alle restjes stroom bij elkaar.
FOTO RR Engie Electrabel en Edf Luminus schrapen alle restjes stroom bij elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium