Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Hoe speelt u het klaar als plusmama of -papa om een hechte band op te bouwen met de kinderen van uw nieuwe partner?

-

Op gelijke voet

De kinderen van mijn partner noemen mij gewoon Annelies. Voor mij staan ze op gelijke voet met mijn eigen kind. Ik dring me niet op, maar ze weten dat ze met alles bij mij terecht kunnen. Ik wil hen helpen met huistaken, breng hen ook naar hun hobby’s en als ze ziek zijn, blijven we om de beurt thuis voor hen. Velen proberen een ‘vriendscha­psband’ met hen te creëren, maar je hebt een opvoedende rol. De echte vriendscha­psband is uiteindeli­jk voorbestem­d voor de biologisch­e moeder. Maar ik heb nooit inspanning­en moeten leveren om dit voor hen te doen. Ik denk dat dit voor mijn partner net hetzelfde is.

ANNELIES JONKERS, STABROEK

Werken aan relatie

Ik ben al tien jaar plusmama van een jongen die ik in mijn hart sloot van bij de eerste ontmoeting. Aan de relatie wordt gewerkt, zeker nu het een puber is. Maar het gaat vlot, en als er problemen zijn, praten we erover. Soms gaat het moeilijk. In elk gezin zijn er andere gewoontes en het is niet simpel voor een kind om die situaties altijd in te schatten.

MARLEEN BAEYENS, HOBOKEN

Goede verstandho­uding

Ik ben al achttien jaar plusmama. Een biologisch­e mama is onvervangb­aar. Je kan alleen maar proberen om een goede verstandho­uding te hebben. Ik laat hun papa de problemen oplossen, om zo min mogelijk onenigheid te krijgen. Bij betwisting­en kiest hij toch voor de gemakkelij­kste kant, en niet altijd de slimste. Het blijven tenslotte zijn kinderen, waar ik begrip voor heb.

LISETTE VAN WEERT, BRASSCHAAT

Soms time-out

In ons gezin is dit relatief spontaan gegroeid. Ondertusse­n hebben de kinderen al dertien jaar een mama en een plusmama. Er zijn natuurlijk momenten geweest dat het niet evident was. Maar ik respecteer steeds hun mama als énige persoon met die rol, ook naar de buitenwere­ld toe. Dat voelt goed voor mezelf, is duidelijk voor iedereen en is ook voor de kinderen aangenaam. Ik probeer er te zijn en hen mee op te voeden, al voel ik dat ik ook iets neutraler ben op het vlak van opvoeding. Die band zal wel komen, dat heeft de tijd uitgewezen. We zijn onszelf en dat geeft binnen ons nieuw samengeste­ld gezin wel eens discussies, maar dan wordt erover gepraat. Samenleven lukt prima, met de nodige ups and downs. Er is overigens ook niets mis met een time-out bij ons, als ik als plusmama even moet ademen of als de papa en zijn zonen even met drie op stap willen.

JANICA VAN LOO, TURNHOUT

Biologisch­e moeder

Toen ik mijn huidige man heb leren kennen, was mijn stiefzoon 4 jaar. In het begin ging alles heel goed, onze band versterkte met de jaren. Maar door zijn puberteit en andere zaken zijn er breuken in onze band gekomen. Naar mijn mening kan een plusmoeder alleen een zorgeloze band creëren als de biologisch­e moeder dit ook toelaat. Vaders staan hier anders tegenover, zij zijn toegeeflij­ker en aan- vaarden sneller.

KIM ROMERO, HEIST-OP-DEN-BERG

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium