Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dansen vraagt al je tijd en energie maar rijk zul je er niet mee worden”

Merksems dansechtpa­ar doet mee aan ‘Dancing With The Stars’

-

Vanaf vanavond maken tal van BV’s de dansvloer onveilig in

Dancing With The Stars op Vier. We maken ook kennis met Frank Zegels en Laura Jottay, de danspartne­rs van Karen Damen en Peter Van Asbroeck. In het echt zijn beide profession­als gelukkig getrouwd. “Ik was kampioen van Nederland, zij van België. Vroeger dansten we ook al eens tegen elkaar.”

Zeg niet langer Sterren Op De Dansvloer, maar Dancing With The

Stars. Reeds eind vorig jaar werd de comeback van het tv-format aangekondi­gd, maar vanavond is het eindelijk zover met de eerste aflevering op Vier in plaats van VTM. Het concept klinkt vertrouwd: bekende Vlamingen worden aan een profession­ele danser(es) gekoppeld. De pasjes worden beoordeeld door een jury - dit jaar met onder meer Leah Thys, het duo met de minste punten valt af. Enige verschil met Sterren Op

De Dansvloer: er komt nu ook moderne dans aan bod.

Dansers Frank Zegels (25) en Laura Jottay (22), actief bij dansschool Dancepoint in Merksem, vormen een duo met respectiev­elijk Karen Damen en Peter Van Asbroeck. “We hebben dit programma niet nodig voor ons palmares”, zeggen zij. “We waren al tien keer kampioen, en stonden vorig jaar in de finale op de wereldbeke­r. We wilden gewoon eens iets anders doen, met dansen weliswaar.”

Tussen Frank en Karen Damen klikte het vanaf het eerste moment. Voor Laura was het aanvankeli­jk wat wennen aan Peter Van Asbroeck. “Ik ben 22 en de jongste van alle profs”, zegt ze. “Ik was er daarom zeker van dat ik een jong puberaal ventje zou krijgen. Toen ik vernam dat Ian Thomas aan het programma meedeed, was dat voor mij één plus één is twee. Het was dus schrikken toen Peter voor mijn neus stond. Ik dacht een seconde lang dat hij het programma zou presentere­n. Ik was compleet in de war. Bij onze eerste ontmoeting probeerde Peter constant grapjes te maken, en die vond ik niet allemaal even leuk. Ik heb hem dat later ook gezegd. Maar nu zitten we op dezelfde golflengte. Peter is een gedreven man, die elke dans tot een goed einde wil brengen. En hij luistert naar mij. Dat is ook belangrijk.”

Volgens Frank en Laura hoeven

hun danspartne­rs niet perse lenig te zijn. “Dat is geen must in het dansen. Het gaat om de feeling en de juiste vibes. Ik hou van hard werken, Karen wilt dat ook. Dat heb ik graag”, zegt Frank. “De repetitie-uren maken we helemaal vol, zonder pauze. Het loont ook, want elke dag zie ik haar beter worden. Haar grootste werkpunt: je kan nog te veel van haar gezicht aflezen wanneer er iets misgaat. Ze wil zo graag alles perfect doen, soms legt ze de lat te hoog.”

Uithouding­svermogen komt ook van pas tijdens het dansen, en op dat vlak is het verschil groot tussen de kandidaten en hun coaches. “Wij leven voor de sport en bewegen dagelijks. We verwachten niet dat Karen en Peter qua conditie met ons meekunnen”, zegt het duo. “Maar net als bij de meeste andere deelnemers merken we dat ze bijzonder gebeten zijn om ver te komen in deze wedstrijd. Dat is de juiste instelling.”

Het leven van Frank en Laura heeft altijd al in het teken van dansen gestaan. “Als kind ging ik nooit naar feestjes omdat ik steeds moest trainen”, zegt Laura. “Ook de buitenland­se schoolreis in het zesde middelbaar heb ik gemist omdat er een wereldkamp­ioenschap aankwam.”

Maar als dansen je leven is heb je dat er voor over. “Het vraagt al je tijd en energie. Maar rijk zal je er niet van worden.”, zegt Laura.

“Zonder passie hou je dit niet vol”, beaamt Frank. “Gelukkig dansen we met elkaar.” Laura knikt. “Als ik Frank niet had gehad, had ik het dansen allang opgegeven.”

Vooral de vele opoffering­en die je als danser moet maken zijn er soms te veel aan. “Amper eten, pijn hebben, geen avondje op stap… Je wordt er prikkelbaa­r van. Daarom dat dit programma een leuke afwisselin­g biedt. Dit is voor ons meer genieten. Wij hoeven ons niet te bewijzen. Als dit avontuur ten einde is, werken we weer naar het volgende EK of WK toe.”

Guy en Martine Jottay

Het dansen werd Laura met de paplepel ingegoten. Haar ouders zijn Martine en Guy Jottay, zij waren profession­ele danspartne­rs in Sterren Op De Dansvloer en dansen al enkele decennia. “Het was nochtans niet vanzelfspr­ekend dat ik in

hun voetsporen zou treden. Ze hebben me altijd de keuze gelaten. Ik heb twee zussen en een broer die ook dansen. Mijn broer is Europees kampioen en mijn zussen dansen puur voor de fun, maar zijn ook Belgisch kampioen geworden. We dansen vooral omdat we het graag doen, en toevallig winnen we daarmee prijzen. Het is natuurlijk meegenomen dat mijn ouders hun kennis en ervaringen met ons kunnen delen. We hebben steeds vanop de eerste rij kunnen volgen hoe zij het deden, en hoeveel passie ze altijd in hun dansen staken.”

Frank komt niet uit een dansfamili­e. “Ik danste in het begin met mijn zus, die er eerst mee was begonnen. Toen ik eens ging kijken, werd ik ook door de dansmicrob­e besmet.”

Laura Jottay Danspartne­r van Peter Van Asbroeck

‘‘Bij onze eerste ontmoeting maakte Peter voortduren­d grapjes. Ik vond die niet leuk.’’

Hoog niveau

Laura had aanvankeli­jk een andere danspartne­r, maar wou stiekem met Frank dansen. “Omdat hij zo goed was. Over hem en zijn zus spreken ze nu nog. Dat was van een bijzonder hoog niveau. Zelfs de volwassen dansers keken naar hen op.”

“Als kind had ze een dagboek, en daar zat een grote foto van mij in”, zegt Frank. “Met het onderschri­ft: ‘Kon ik maar ooit met Frank dansen.’ (lacht) En dat is nu uitgekomen.” “Onze paden kruisten

elkaar sinds ik zeven was”, zegt Laura. “Frank is vier jaar ouder dan ik. We waren al eens eventjes een koppel geweest toen ik hem op mijn zestiende weer eens tegenkwam. Er volgde weer een kus. Maar mijn danspartne­r kreeg in die periode heimwee en vertrok terug naar Italië, en dus… kwam Frank in de plaats. We maakten duidelijke afspraken, we gingen het louter profession­eel houden. Maar na vijf dagen was het al prijs. (lacht) In januari zijn we zes jaar samen, waarvan een jaar getrouwd.”

De aftrap

In de eerste aflevering verschijne­n alle danskoppel­s op de dansvloer, maar niemand valt af. Vanaf volgende week barst de danswedstr­ijd echt los, en begint de afvalrace. Dan gaan ze ook pas live.

“Bij Dancing With The Stars gaat het niet enkel om de juiste danstechni­ek, maar je moet ook de juiste sfeer zetten. En de manier waarop je met elkaar omgaat is erg belangrijk”, zegt Laura. “Je moet je act kunnen overbrenge­n bij het publiek, zij moeten het als het ware voelen.”

Als ze niet zelf dansen, geven Laura en Frank les in dansschool Dancepoint in Merksem. “Dansen is heel populair”, klinkt het. “Moderne dans als hiphop is nog populairde­r dan latin en ballroom. Veel mensen willen ’s avonds alleen voor televisie te zitten. Maar een pak anderen willen liever een uurtje dansen, iets drinken en een babbeltje slaan. Dat merken we bij Dancepoint al een poosje. Dansen trekt bovendien alle leeftijden aan, van jonge kindjes tot zelfs senioren. Met dit dansprogra­mma wordt de hype misschien nog extra aangewakke­rd.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Echtpaar Frank Zegels en Laura Jottay, danspartne­rs van Karen Damen en Peter Van Asbroeck.
FOTO JAN VAN DER PERRE Echtpaar Frank Zegels en Laura Jottay, danspartne­rs van Karen Damen en Peter Van Asbroeck.
 ?? FOTO JOKKO ?? Karen en haar danspartne­r Frank.
FOTO JOKKO Karen en haar danspartne­r Frank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium