Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zing over alles wat ik meemaak, ook als het slecht gaat met mijn lief”

André Hazes keert terug naar Vlaanderen met nieuwe sound en eerste groot concert in de Lotto Arena

- GUY VAN VLIET

De tijd dat iedereen hem Junior of Dreetje noemde is definitief voorbij. Met het album Anders treedt André Hazes helemaal uit de schaduw van zijn beroemde vader. Dat toont hij binnenkort ook tijdens zijn eerste grote Vlaamse concert in de Lotto Arena.

Terug naar waar het ooit allemaal begon. Dat betekent een concert in ons land voor André Hazes. Het duet

Zeg maar niets meer, dat hij opnam met Christoff, betekende zijn eerste stappen in de showbizz. Het is dan ook geen toeval dat net die Christoff gastarties­t zal zijn tijdens de show in de Antwerpse Lotto Arena binnenkort.

"Hij moest erbij zijn. Dat kon niet anders”, zegt André. “Mijn carrière in Nederland stond aanvankeli­jk op een laag pitje, ik deed voornameli­jk mijn ding in België. Dat was geweldig. Optreden op feesten als het Schlagerfe­stival: gezelliger wordt het echt niet. Toen kwam toch die grote doorbraak in Nederland. Niet alleen met mijn muziek maar ook dankzij verschille­nde televisiep­rogramma's. Daarom was er minder tijd voor Vlaanderen. Daar moet veranderin­g in komen want ik mis jullie enorm. Ik woon intussen in Rotterdam. Antwerpen is voor mij nu maar even ver als Amsterdam. En het was vroeger al leuk voor een weekendje weg. Gezellig biertjes drinken. Al zijn jullie zware bieren me te sterk. Na een paar glazen heb je me onder tafel.”

Sportpalei­s

De Lotto Arena weet André alleszins liggen, want eerder stond hij al met Jan Smit in het Sportpalei­s. “Door zijn opstelling is de Lotto Arena wellicht de leukste zaal van jullie land”, weet André. “Er kunnen 6.000 mensen in en toch hou je de intieme sfeer van een theater. Even leuk voor de artiest als voor de toeschouwe­rs. En mijn nieuwe werk zal daar optimaal tot zijn recht komen. Ik kom met een hele grote band en we gaan er een immens feest van maken. Na het concert hebben mijn muzikanten een week vakantie nodig om te bekomen.”

Zijn eerste groot concert in België valt samen met de lancering van een gloednieuw album. De titel Anders dekt de lading. André Hazes is hoorbaar volwassen geworden en heeft een eigen stijl ontwikkeld. Die valt blijkbaar in de smaak want het album maakte meteen zijn entree in de top tien. "Dit zijn andere liedjes dan wat ik vroeger bracht. Ik maak muziek waar ik live mee kan uitpakken. Het is een combi van disco en bigband. Ik denk dat het enorm goed gaat werken in de Lotto Arena. Natuurlijk zing ik de hits van mijn vader, dat zal ik altijd blijven doen. Ik ben hem eeuwig dankbaar. Zonder hem was ik nu misschien verkoper van keukenkast­en. Dankzij hem kan ik doen wat ik het liefst doe. Maar ik ben stilaan op het punt gekomen waarop de mensen me zien als wie ik ben, niet meer als de zoon van mijn vader."

De titel van het album slaat ook op André zelf. Hij is veranderd. De jonge zanger in de schaduw van zijn vader is geëvolueer­d naar een zelfzekere artiest. Hij voelt zich goed in zijn vel, presenteer­t binnenkort een eigen kledinglij­n en weet precies waar hij heen wil met zijn carrière. “Het album is inderdaad een hele nieuwe stap. Deze sound is anders dat wat er momenteel gemaakt wordt in Nederland en België. Ik droom ervan dat mensen binnen vijf jaar zeggen: die stijl, daar was André eerst mee.”

André Hazes

‘‘De mensen zien me stilaan niet meer alleen als de zoon van mijn vader’’

Hart op de tong

Eén ding is niet gewijzigd. André heeft nog steeds het hart op de tong. "Ik schrijf mijn eigen teksten en schaam me er niet om te zingen over wat ik meemaak. Ook de negatieve dingen. We maken allemaal shit mee, dat is bij mij echt niet anders. Ik was altijd al te open maar net die eerlijkhei­d maakt me sterk. Als je sommige nieuwe liedjes hoort merk je dat het even heel slecht ging tussen mij en mijn vriendin Monique. We waren zelfs even uit elkaar. Op andere momenten hoor je dat we alles weer bijgelegd hebben. Ik geef me altijd helemaal. Voor Monique, voor mijn kind, voor mijn carrière. Als ik 75 ben, hoop ik te kunnen zeggen dat ik alles uit mijn leven haalde.”

André Hazes - Live in de Lotto Arena, op 10 november www.ticketkope­n.eu

 ?? FOTO RR ?? André Hazes.
FOTO RR André Hazes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium