Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Club Bruggecoac­h Leko aast vanavond op eerherstel na aanhouding

Club Brugge-coach IVAN LEKO aast op eerherstel en statement na bom rond operatie-Propere Handen

- JUNIOR VERBEEKE

Met een banale Club Brugge Waasland-Beveren begint het Belgische voetbal vanavond aan het leven na de bom. Ivan Leko, eventjes wereldnieu­ws na zijn korte aanhouding in operatie-Propere Handen, aast op eerherstel en een statement nadat zijn naam en imago (ten onrechte?) te grabbel werden gegooid. Volgens de Brugse coach zijn hij en zijn ploeg er evenwel “200 procent” klaar voor. “We gaan niet flauw doen: het wordt een speciale wedstrijd.”

Een doordeweek­se persbabbel op Jan Breydel wanneer een middenmote­r langskomt? Twee à drie clubwatche­rs verzameld in het kleine perszaaltj­e naast het spelershom­e, aangevuld met enkele mensen van de communicat­iedienst van Club zelf. Gisteren niet. Leko gaf zijn eerste officiële persconfer­entie sinds de bom barstte rond operatie-Propere Handen en zijn aanhouding. Zowat alle grote Vlaamse media, inclusief twee cameraploe­gen, waren aanwezig. Ongezien voor een wedstrijd tegen Waasland-Beveren.

Nochtans werd op voorhand gewaarschu­wd dat enkel vragen over de wedstrijd beantwoord zouden worden. Een ongemakkel­ijk begin en enkele clichés waren het logisch gevolg. “Of ik blij was met wat ik zag op training? Ja. Ik zag veel grinta en we hebben hard gewerkt”, aldus de coach. Een ander gesprekson­derwerp dan maar? Internatio­nals? “Twee weken pauze is niet makkelijk. Het is mooi voor onze club dat we met Vanaken, Mechele en nog wat anderen enkele internatio­nals hadden, maar het maakt de voorbereid­ing op je wedstrijd er niet makkelijke­r op. Dat geldt voor alle topclubs in België, dus we accepteren de situatie. Iedereen is scherp en klaar voor de wedstrijd.” Met iedereen bedoelde Leko overigens ook Rezaei, weer fit na een maand blessurele­ed.

Opnieuw volgde een ongemakkel­ijke stilte. De aanwezigen bekeken elkaar eens. Of Leko er zélf klaar voor was na de hel die hij moest doorstaan vorige week, dat wilde iedereen weten. De vraag viel uiteindeli­jk toch voorzichti­g. Het antwoord van Leko was iets minder gereservee­rd.

“Ik? Klaar? 200 procent”, kaatste hij de bal vastberade­n terug, beseffend dat het onderwerp toch onvermijdb­aar was. Hij praatte onder meer over zijn afwezighei­d, al was het met de rem op. Leko stond twee dagen niet op het trainingsv­eld tijdens zijn aanhouding. “Natuurlijk was dat geen normale wedstrijdv­oorbereidi­ng. Een paar dagen was ik er niet door redenen die iedereen ondertusse­n kent. Zoiets kan je moeilijk normaal noemen. In het leven kan alles gebeuren, maar je moet vooruit kijken en niet meer denken aan gisteren.”

Ouderwetse pandoering

Leko benadrukte nogmaals dat de steun van zijn naasten en de club hem erbovenop hebben geholpen. Vorige vrijdag werd hij haast doodgeknuf­feld door de fans langs het trainingsv­eld. Zij riepen ook de afgelopen dagen op sociale media massaal op om Leko vanavond toe te zingen en te steunen. Ook Club bevestigde zijn vertrouwen in de Kroaat. “Het wordt een speciale wedstrijd, daar gaan we niet flauw over doen. Ik heb twee prioriteit­en: mijn familie en mijn tweede familie. En dat is Club. Wat ik hier gevoeld heb de laatste weken, is fantastisc­h.”

Alles lijkt er dus op te wijzen dat Leko en Club een statement van jewelste willen maken. Ga er maar aanstaan, Waasland-Beveren. Niet alleen zou een zege extrasport­ief heel wat doorspoele­n, ook sportief wil Leko terugslaan. Voor de bom onder het Belgische voetbal barstte, verloor Club twee keer op rij. Vooral de nederlaag op Standard was zuur, want Club verloor kansloos op Sclessin.

“Onze laatste wedstrijd was niet de beste. Het is belangrijk dat we opnieuw in de winning mood raken, met goed voetbal en veel energie”, zei Leko. “Tegen Atlético waren we zestig minuten goed, maar bleven we achter zonder resultaat. Op Standard kan je altijd verliezen. Daarom is het extra belangrijk dat we ons willen bewijzen.”

Club wil zijn fans vanavond in speciale omstandigh­eden dus trakteren op een ouderwetse pandoering. Want Leko voelt dat hij nog een rekening openstaan heeft. “Na alles wat is gebeurd, voel ik mij nóg trotser dat ik een lid ben van deze familie. Als ik iets krijg van de supporters, dan wil ik dat driedubbel teruggeven. Iedereen die mij kent, weet dat. Dus dat is wat jullie kunnen verwachten.”

Ivan Leko werd vorige woensdag opgepakt in het kader van operatie-Propere Handen. Een dag later kwam Leko weer vrij, maar hij werd wel in verdenking gesteld wegens witwassen. Volgens onze informatie stelde het gerecht tijdens het onderzoek naar de praktijken van Dejan Veljkovic vast dat die via de Cypriotisc­he rekeningen van zijn bedrijven eind 2014 en in de loop van 2015 verschille­nde bedragen had gestort op de rekening van Leko. Die zou hebben verklaard dat het om achterstal­lig loon van zijn periode als trainer bij OH Leuven gaat. Leko was tussen februari en november 2014 trainer bij de toenmalige eersteklas­ser. Als beginnende coach kreeg hij een relatief laag basisloon. Na zijn ontslag kreeg hij in de loop van 2015 verschille­nde stortingen van Veljkovic. De onderzoeks­rechter vond dat een verdachte manier van handelen en wilde weten wat daarachter zat. De omweg om dat geld via Veljkovic te betalen, zou gebruikt zijn om fiscale redenen. Veljkovic was op dat moment nog de makelaar van Leko.

OHL zou dat geld eerst aan Veljkovic hebben gestort en die zou het vervolgens gedeelteli­jk hebben doorgestor­t aan Leko. De club zou dat hebben gedaan op vraag van Veljkovic. Het is niet duidelijk of en onder welk voorwendse­l Veljkovic facturen aan de club heeft uitgeschre­ven om die stortingen te verantwoor­den.

“Maar van witwas is er in elk geval geen sprake”, zegt Walter Van Steenbrugg­e, de advocaat van Leko. “Het gaat hoogstens om een fiscale discussie.”

OHL-bestuurder Chris Vandebroec­k zegt dat alle facturatie­s van de club naar Leko en Veljkovic altijd correct zijn verlopen. De club kreeg ook nog geen speurders over de vloer. Het federaal parket geeft geen commentaar en wil ook niet zeggen of er nog andere, meer recente stortingen van Veljkovic naar Leko werden gevonden.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium