Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever ‘regisseert’ Jambers

Politicolo­og Dave Sinardet heeft zo zijn twijfels over de uitspraken van Bart De Wever dat hij de oorlog met links moe is. “Heel zijn carrière leefde hij voor de oorlog tegen links”, zegt Sinardet. “Ik denk niet dat dit echt het fundamente­le gevoel is van

- Dave Sinardet Politicolo­og ‘‘Als Bart De Wever Groen tegemoetko­mt, dan heeft hij heel wat uit te leggen aan zijn kiezers.’’ JONAS ROSQUIN, SACHA VAN WIELE

Reportagem­aker Paul Jambers volgde voor VTM de Antwerpse verkiezing­savond bij de top van de Antwerpse N-VA in hotel Van der Valk in Borgerhout. Als de resultaten voor Antwerpen binnenlope­n, ziet De Wever “een historisch­e kans om de stad in de plooi te leggen en een soort nationale verzoening te prediken”. Hij kondigt aan dat dit ook de kern van zijn toespraak aan de achterban zal zijn die avond.

De Wever is zich duidelijk bewust van de aanwezighe­id van de camera van Paul Jambers. Hij zorgt ervoor dat elk woord dat hij uitspreekt duidelijk overkomt. “Het is tijd voor verzoening”, gaat De Wever verder. “Wij kunnen zo niet verder tegen links. Ik word zo moe van die oorlog elke dag. Eigenlijk zouden wij dat nu ook moeten overstijge­n.”

Als uitsmijter haalt hij nog even uit naar de coalitiepa­rtners. “Stel dat we er met CD&V en Open Vld geraken, dan nog gaat het superkrap zijn”, zegt de burgemeest­er. “Dat is dan bibberen en beven. En loyaal zijn ze ook niet geweest,… op de schepenen na.”

Puur strategie

Volgens politicolo­og Dave Sinardet is het allemaal puur strategie en wist De Wever dat het fragment in de eerste week van de onderhande­lingen uitgezonde­n zal worden. “Heel zijn politieke carrière leefde hij voor de oorlog tegen links”, zegt Sinardet. “Daarom dat ik ook niet denk dat dit echt zijn fundamente­le gevoel is. De Wever beseft dat nu verzoenend­e taal spreken in zijn voordeel is. Hij wist nog niet dat hij een nipte meerderhei­d zou hebben, maar wel dat het zeer krap zou zijn.”

Buiten zijn verzoenend­e taal zit er volgens Sinardet ook een duidelijke boodschap in aan zijn huidige coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld. “Door deze uitspraken over links zet hij natuurlijk ook CD&V en Open Vld onder druk”, zegt de politicolo­og. “Altijd handig als hij uiteindeli­jk toch met hen verder wil. Voor wie op dit niveau aan politiek doet, is alles wat er wordt gezegd strategisc­h. Misschien zal dit bij zijn achterban niet goed overkomen, maar het is nog wachten waar de coalitiege­sprekken juist gaan landen. Als het niet lukt met links, kan hij opnieuw zijn rechts discours bovenhalen.”

Een coalitie van N-VA met Groen of met sp.a betekent dat alle partijen zware toegevinge­n moeten doen. “Als De Wever Groen tegemoetko­mt, dan heeft hij heel wat uit te leggen aan zijn kiezers”, zegt Sinardet. “Rond mobiliteit nam N-VA al een stevige bocht in de richting van Groen in vergelijki­ng met het begin van deze legislatuu­r. Rond identiteit en diversitei­t ligt het toch allemaal moeilijker. Het gaat dan over het verbod op onder meer het dragen van de hoofddoek achter het loket en de praktijkte­sten. Thema’s die bij de kiezers van de betrokken partijen zeer belangrijk zijn. Als De Wever daar op zou toegeven, dan staat hij zwak tegenover Vlaams Belang.”

Geen slechte positie

Hoewel iedereen nu kijkt of Groen zijn veto tegen N-VA zal laten vallen, zitten de groenen volgens de politicolo­og in een comfortabe­le zetel. Zij wachten op de tegenvoors­tellen van De Wever. “Groen zit op de plek waar De Wever zat tijdens de federale onderhande­lingen in 2010”, zegt Sinardet. “De Wever wachtte toen op de nota van Di Rupo. Toen die er kwam, wees De Wever die af. Groen zit dus niet in zo’n slechte positie.”

Hoewel sommigen binnen Groen een coalitie met N-VA bespreekba­ar vinden, houdt Wouter Van Besien vast aan het veto. Om deze discussie te beslechten, zou het voor de Groen-kopman goed uitkomen als De Wever zelf de stekker uit deze optie trekt. De burgemeest­er kan het ook lang genoeg laten aanslepen om te kijken welke dynamiek er zich binnen Groen gaat afspelen. Als hij geen coalitie met de groenen kan vormen, dan zorgt hij er onrechtstr­eeks voor dat deze partij verdeeld achterblij­ft. “Dat is een typisch percepties­pel in onderhande­lingen”, zegt Sinardet. “Wie krijgt de zwartepiet toegeschov­en?”

 ??  ??
 ?? FOTO VTM ?? Bart De Weverop de verkiezing­szondag in zijn‘war room’ samen met de N-VA-top.
FOTO VTM Bart De Weverop de verkiezing­szondag in zijn‘war room’ samen met de N-VA-top.
 ?? FOTO POL DE WILDE ??
FOTO POL DE WILDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium