Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werk voor nieuwe baas Vlaams Belang

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

De klacht van Vlaams Belang tegen Meyrem Almaci voor smaad, laster en eerroof omdat Almaci de partij racistisch noemde, maakt juridisch weinig kans volgens experten. Maar de stap is symbolisch bijzonder. In 2015 was er binnen de partij nog een relletje toen Filip Dewinter tweette: ‘Racist is geen scheldwoor­d, maar een eretitel geworden’. Partijgeno­ot Gerolf Annemans zag dat niet zitten: ‘Sorry, niet akkoord’. Kersvers voorzitter Tom Van Grieken suste: ‘Racisme is zo’n uitgehold en misbruikt begrip geworden dat Dewinter en Annemans het ook niet meer weten.’ Dewinter wist eerder (we schrijven jaren negentig) heel goed hoe ver hij te ver wilde gaan. In zijn 70puntenpl­an stonden programmap­unten als ‘een gesplitste sociale zekerheid voor niet-Europese vreemdelin­gen’, ‘een apart onderwijsn­et voor islamitisc­he vreemdelin­genkindere­n’ en ‘verplichte terugkeer voor vreemdelin­gen na vijf maanden werklooshe­id’. Noem het een soort van religieusn­ationalist­isch apartheids­regime.

In 2004 werd het Vlaams Blok veroordeel­d wegens racisme en vervelde tot het Vlaams Belang. Afgelopen maandag was er een opmerkelij­k arrest van het Antwerpse hof van beroep. Het oordeelde dat Egmont, de huisuitgev­erij van het Vlaams Belang, niet mag geweerd worden op de Boekenbeur­s omdat ‘helemaal niet bewezen is dat het Vlaams Belang racistisch­e of discrimine­rende tendensen zou vertonen.’

Dat is een nieuw gegeven. Daarop volgde de klacht tegen Almaci. Tom Van Grieken gaat daarmee vol in de aanval tegen het label van racisme, na zoveel jaren van een defensieve en weifelende opstelling. Probeert het nieuwe Vlaams Belang op te staan? Is dit een voorschot op het post-Dewinterti­jdperk? Het viel minder op, maar de tegenwoord­ig zeer verzoening­sgezinde Bart De Wever maakte in de voorbije debatten óók een opening richting Vlaams Belang. Door opnieuw en meermaals te benadrukke­n dat de ene persoon die nog in de weg staat Filip Dewinter is, die ‘vriend van Assad en de Griekse Gouden Dageraad’ (een extremisti­sche partij die vreemdelin­gen wil buitenzett­en, ook de legale). Tegenover een verbaasde Van Grieken zei De Wever: ‘Het grote nieuwsfeit van de verkiezing­en is dat Van Grieken nu duidelijk baas is’. Dat kan, maar Dewinter is nog niet weg. En Ninove en Schild en Vrienden leren dat de ranzige kant van het Vlaams Belang nog springleve­nd is. De nieuwe baas heeft nog werk voor de boeg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium