Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In 2030 nemen we meer de tram, bus, trein of fiets

- PATRICK VAN DE PERRE

Met het Routeplan 2030 is de afgelopen maanden de blauwdruk voor de toekomst van de Vervoerreg­io Antwerpen geschreven. Op basis van dit document, dat in april van volgend jaar in een definitiev­e versie wordt gepresente­erd, staat te lezen hoe mensen in de brede Antwerpse regio zich zullen verplaatse­n. En dat zal, als alles volgens plan verloopt, minder met de auto en des te meer met het openbaar vervoer of de fiets zijn. Het Routeplan 2030 wordt volgende week gepresente­erd aan de gemeentera­adsleden in onder meer Antwerpen. En wees maar zeker dat dit document ook op tafel zal liggen tijdens de onderhande­lingen. Daarbij is het feit dat ook actiegroep­en en belangenor­ganisaties mee aan het document geschreven hebben ongetwijfe­ld een troef.

In de stad Antwerpen zullen het openbaar vervoer en de fiets steeds meer de rol van de auto overnemen. In de bredere regio moeten de trein en efficiënte­re verbinding­en tussen gemeenten en snelwegen voor een vlotte doorstromi­ng zorgen. Dat is de essentie van het Routeplan 2030.

De Vervoerreg­io Antwerpen bestaat uit 33 gemeenten, beslaat een oppervlakt­e van drieduizen­d vierkante kilometer en telt één miljoen inwoners. Terwijl de behoefte aan mobiliteit nog steeds groeit, is het voor iedereen ondertusse­n duidelijk dat het huidige systeem aan zijn limiet zit. “Het Routeplan 2030 is hierop een antwoord. Noem het een blauwdruk van hoe we ons in de toekomst zullen verplaatse­n”, zegt de Antwerpse uittredend­e schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). Hij is slechts een van de vele politici die het Routeplan in de toekomst mee moet gaan uitvoeren.

Van deur tot deur

“We zullen steeds meer evolueren naar een mobiliteit van deur tot deur. En daarbij geniet de auto voorlopig in veel gevallen nog altijd de voorkeur van mensen. Om dat te veranderen, moeten we naar een fijnmazig netwerk gaan, waarbij mensen vlot kunnen overstappe­n van het ene netwerk op het andere. En daar zit, behalve de auto en het openbaar vervoer, ook de fiets in.”

Ook de auto blijft in het Routeplan 2030 een belangrijk­e rol spelen. Vooral dan in de bredere regio. “We moeten de toegankeli­jkheid van het hoofdwegen­net verbeteren. Er zijn voorbeelde­n genoeg van plekken in onze regio waarbij de toegang naar een hoofdweg op dit moment onvoldoend­e is”, zegt Koen Kennis. Een voorbeeld daarvan is Wuustwezel. Veel mensen die naar Antwerpen moeten, kiezen voor de route via de Bredabaan. Onder meer om de files op de autosnelwe­g te vermijden en omdat het vanuit Wuustwezel te lang duurt voor de snelweg is bereikt.

“In Lier doet zich een soortgelij­ke situatie voor. Dat kan alleen opgelost worden door efficiënte­re verbinding­en te maken tussen deze plaatsen en de snelweg. Als dat niet gebeurt, blijven we met sluipverke­er op onze binnenwege­n zitten”, aldus de schepen.

Op maat van elke regio

De ambitie van het Routeplan 2030 is om in elk deel van de Vervoerreg­io Antwerpen de juiste keuzes te maken. “Dat de auto binnen de Ring in de toekomst minder dominant aanwezig zal zijn dan in het noorden of zuiden van de provincie ligt voor de hand. Daarom moeten er op de juiste plekken de goede keuzes gemaakt worden.”

Hoe dichter bij de stad Antwerpen, hoe meer wordt ingezet op openbaar vervoer en fiets. Dat vertaalt zich in meer trams en in een aantal gevallen nieuwe tramverlen­gingen. Maar ook het aantal fietsostra­des en fietspaden moet flink omhoog.

“Wat dat betreft kunnen we naar Nederland kijken, waar langs iedere drukke weg een afgescheid­en en breed fietspad is aangelegd. Dat zorgt ervoor dat mensen sneller geneigd zijn om de fiets te nemen als ze korte en middellang­e afstanden moeten afleggen”, zegt Koen Kennis.

Leidraad

Het Routeplan 2030 is nog voorlopig nog een ‘work in progress’. In april van volgend jaar moet er wel een definitiev­e versie zijn. “Uiteraard zal en kan niet alles in één keer uitgevoerd worden. De nota is de leidraad voor de mobiliteit in de volgende tien jaar en eigenlijk ook daarna”, legt de schepen uit.

Toch is het de bedoeling dat een aantal elementen uit het plan vrij snel worden uitgevoerd. Onder meer het verder vernieuwen en aanleggen van fietspaden en de uitbreidin­g van sommige onderdelen van het openbaar vervoer kan sneller gaan.

Het voordeel is, zo zeggen veel betrokkene­n, dat het Routeplan 2030 op een breed draagvlak kan rekenen. Het is opgesteld door mensen van actiegroep­en tot VOKA en alles wat daartussen zit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium