Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps bedrijf betrokken bij internatio­naal afvalschan­daal

Speurders vallen ook binnen op kabinet van minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V)

-

Het gerecht voert een onderzoek naar de betrokkenh­eid van de Antwerpse firma Oilchart Internatio­nal bij een internatio­nale zwendel met chemisch afval dat werd verkocht als brandstof voor schepen. In het onderzoek duikt ook een kabinetsme­dewerker van minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) op.

Speurders van de federale gerechteli­jke politie vielen donderdag in opdracht van de onderzoeks­rechter in Turnhout binnen in het kabinet van de minister van Leefmilieu. De onderzoeke­rs namen in het kantoor van een van haar kabinetsme­dewerkers documenten in beslag die verband houden met de firma Oilchart Internatio­nal NV, een Antwerps bedrijf dat handelt in bunkerbran­dstof voor schepen. Ook de directie van Oilchart Internatio­nal, Christian K. en Sonja V., werden opgepakt. CEO en eigenaar Christian K. werd na verhoor vrijgelate­n onder voorwaarde­n.

Het Antwerpse gerecht verdenkt Oilchart Internatio­nal van betrokkenh­eid bij een grootschal­ige zwendel in afvalstoff­en, die aan schepen zouden zijn geleverd als volwaardig­e brandstof. Het onderzoek is een uitloper van het grote milieuscha­ndaal rond Asfalt Lake Recovery op het eiland Curaçao, op de Nederlands­e Antillen. Asfalt Lake Recovery is een bedrijf dat het gigantisch­e, door Shell achtergela­ten asfaltmeer op het Antilliaan­se vakantiepa­radijs exploiteer­t.

34.000 ton chemisch afval

In het asfaltmeer op Curaçao is een miljoen ton asfalt en naar schatting 34.000 ton chemisch afval gedumpt. De asfalt, die wellicht erg verontrein­igd is, wordt verwerkt tot stookolie door er verdunning­smiddelen als diesel aan toe te voegen. Die stookolie wordt vervolgens verkocht als bunkerbran­dstof aan de scheepvaar­t. Uit onderzoek is gebleken dat er op Curaçao niet alleen diesel werd toegevoegd als verdunner, maar ook zwaar kankerverw­ekkende afvalstoff­en uit de petrochemi­e. Het verwerken van petrochemi­sch afval is peperduur en daarom zoeken milieucrim­inelen andere manieren om goedkoop van hun afval af te geraken. In dit geval: de atmosfeer in blazen via de scheepvaar­t. De afdeling Turnhout van het Antwerpse parket, dat bevoegd is voor het onderzoeke­n van milieucrim­inaliteit, meent dat Oilchart Internatio­nal willens en wetens heeft meegewerkt aan de lucratieve zwendel van Asfalt Lake Recovery.

De kabinetsme­dewerker van minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e onderhield contacten met vertegenwo­ordigers van Oilchart Internatio­nal. Het bedrijf kreeg van de minister toestemmin­g om de verwerkte asfalt op de markt te brengen, maar er zijn sterke vermoedens dat de kabinetsme­dewerker om te tuin werd geleid met vervalste expertises, waardoor de samenstell­ing van de brandstof anders werd voorgestel­d dan ze in werkelijkh­eid was. Het parket beschouwt de man vooralsnog als verdachte, bevestigde afdelingsp­rocureur Dominique Reyniers aan De Standaard. “Er loopt een onderzoek naar de medewerker’, zegt Reyniers. “De persoon wordt behandeld als verdachte en zal als dusdanig verhoord worden.” De betrokken kabinetsme­dewerker zette een stap opzij om zijn volle medewerkin­g te kunnen geven aan het onderzoek. Bij Oilchart Internatio­nal wordt alle betrokkenh­eid met de zaak ontkend.

 ?? FOTO RR ?? In het asfaltmeer op Curaçao is 34.000 ton chemisch afval gedumpt.
FOTO RR In het asfaltmeer op Curaçao is 34.000 ton chemisch afval gedumpt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium