Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We sterven steeds meer aan dementie

Kanker en hart- en vaatziekte­n beter onder controle, dus ...

- JONAS MAYEUR

Neurologis­che aandoening­en zoals dementie zijn in opmars als doodsoorza­ak in Vlaanderen. Dat blijkt uit een nieuw rapport. Kanker en hart- en vaatziekte­n kunnen we steeds beter de baas. Daardoor worden we gemiddeld ouder en stijgt ook de kans op dementie en Alzheimer. En daar zijn geen medicijnen voor. “Er is dringend een inhaaloper­atie nodig”, zeggen experts.

Hart- en vaatziekte­n blijven samen met kanker de belangrijk­ste doodsoorza­ak in Vlaanderen (zie grafiek). Maar ze zijn wel op de terugweg. De kans dat wie nu jong is, eraan zal sterven, is veel kleiner dan vroeger. “De sterfte aan hart- en vaatziekte­n is de voorbije vijftien jaar met meer dan veertig procent gedaald”, zegt dokter Anne Kongs van het Agentschap. “Door kanker met een kwart bij mannen en met dertien procent bij vrouwen.”

Ziekten van de oude dag

Daartegeno­ver staat de opmars van psychologi­sche en neurologis­che aandoening­en. Ongeveer één op de tien sterfgeval­len is daar intussen een gevolg van. De verklaring is de vergrijzin­g. “Hoe beter we kanker onder controle hebben, hoe ouder we worden”, zegt professor Bart De Strooper, directeur van het Dementia Research Institute in Londen. “De keerzijde is meer mensen met dementie en Alzheimer. Dat zijn echt ziekten van de oude dag.” Een vrouw van 60 heeft zo’n 4% kans op dementie, als ze 70 wordt is dat meer dan 15%. Op haar 90ste is de kans al ruim vier op de tien.

“De verschuivi­ngen zijn heel duidelijk, maar jammer genoeg schuiven de budgetten voor onderzoek niet mee”, zegt professor De Strooper. De Vlaamse overheid zou hier dringend een prioriteit van moeten maken. “Met

Bart De Strooper

Dementia Research Institute

‘‘Met evenveel fondsen als het kankeronde­rzoek, hadden we wellicht allang een medicijn tegen dementie.’’

evenveel fondsen als voor kankeronde­rzoek was er wellicht allang een medicijn geweest tegen dementie.”

Lang was er weinig tot geen aandacht voor de ziekte. “Maar intussen verwachten we ook van een 70-plusser dat die nog wel even meekan in goeie gezondheid. De impact van ziekten zoals Alzheimer is groot, nog los van alle sterfgeval­len. De langzame aftakeling is erg zwaar voor patiënten én hun familie.”

Leer nieuwe taal

Ook op het vlak van het voorkomen van dementie is in Vlaanderen nog veel werk, benadrukke­n experts. Vooral gezond leven tussen 40 en 75 jaar is cruciaal. Veel bewegen, gezond eten, niet roken en weinig alcohol zijn zowel goed voor het hart als voor het geheugen. Daarboveno­p helpt tegen dementie ook sociaal actief blijven en je brein actief houden, bijvoorbee­ld door een nieuwe taal te leren of muziek te spelen. Ook lange, stabiele relaties verkleinen het risico. Al heb je die natuurlijk niet helemaal zelf in de hand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium