Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hagen snoeien, op kinderen passen: deze werklozen tonen hun goede wil

Wijkwerker­s doen ervaring op om na een jaar aan échte job te geraken

- CHRISTOF WILLOCX

51% van de werklozen in de provincie Antwerpen zit al langer dan een jaar zonder werk. Sinds dit jaar kunnen zij via het systeem van ‘wijkwerken’ werkervari­ng opdoen door op kinderen te passen in scholen of gazons af te doen bij particulie­ren.

Werkgevers zwaaien tegenwoord­ig met honderden jobs en klagen dat ze hun vacatures niet ingevuld krijgen omdat er te weinig geschikt personeel is. Toch zitten 35.680 van de 70.029 werklozen in de provincie Antwerpen al langer dan een jaar zonder job. Van die mensen is twee derde zelfs langer dan twee jaar werkloos. Het gaat meestal om mensen die niet genoeg vaardighed­en hebben om meteen aan de slag te gaan op de gewone arbeidsmar­kt. Sinds 1 januari van dit jaar heeft Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) het zogenaamde ‘wijkwerken’ ingevoerd. Via dat project kunnen werklozen die nog niet klaar zijn voor een gewone job, werkervari­ng opdoen. Als beloning krijgen ze 4,10 euro per gewerkt uur, bovenop hun werklooshe­idsuitkeri­ng.

Afgewezen bij bpost

Nico Van Damme (42) uit Willebroek is sinds juli wijkwerker. Hij rijdt gazons van particulie­ren af en snoeit hagen.“Ik ben anderhalf jaar werkloos”, zegt Nico. “In de voorbije jaren heb ik heel wat jobs gedaan. Ik ben koerier geweest en heb ook bij de logistieke dienst van een rusthuis gewerkt. Maar dat waren tijdelijke contracten. Tussen die jobs was ik langere periodes werkloos. Dat maakt werkgevers wantrouwig. Ze zeggen dat ik niet gemotiveer­d ben.” Nico is dat wantrouwen beu. “Onlangs sollicitee­rde ik voor de job van postbode. Na het sollicitat­iegesprek hoorde ik niets meer. Toen ik achteraf belde om te ho- Marleen houdt toezicht op de speelplaat­s Ze hoopt dit tot haar pensioen te doen, maar dat is buiten minister Muyters gerekend.

ren wat er mis was, zeiden ze dat er twijfels waren over mijn motivatie. De persoon die de job wel kreeg, lag na een week al buiten.” “Ik ben wijkwerker geworden om te bewijzen dat ik wél gemotiveer­d ben”, zegt Nico. “Ik kom op tijd op afspraken en bewijs dat ik zelfstandi­g ben. Het OCMW zegt me welke mensen een onderhoud van hun tuin hebben gevraagd, ik bel hen zelf op om af te spreken.

Nico Van Damme

Ik heb ook een rijbewijs, zodat ik zowel tuinen in Willebroek als in Klein-Brabant kan onderhoude­n.”

Genoeg huishoudhu­lpen

Wijkwerker­s worden ook in scholen ingezet. Uit een vraag van Vlaams Parlements­lid Emmily Talpe (Open Vld) aan minister Muyters blijkt dat 1.175 scholen in Vlaanderen een beroep doen op hen. Marleen De Cauwer (58) uit Puurs is sinds vorige maand aan de slag in kleuter- en basisschoo­l De Regenboog in Puurs. “Tot maart vorig jaar werkte ik als huishoudhu­lp met dienstench­eques, maar enkele klanten hadden afgehaakt”, zegt Marleen. “In mijn gemeente zijn er genoeg huishoudhu­lpen en ik heb geen rijbewijs.”

“Als wijkwerker hou ik toezicht

op de speelplaat­s en doe ik de nabewaking. Ik leer hier met kinderen omgaan en krijg binnenkort een cursus over hoe ik moet reageren als iemand valt, zodat ik een wonde kan verzorgen.” Zal Marleen zo sneller aan een job geraken? “Dat betwijfel ik”, geeft ze toe. “Ik hoop om dit te kunnen doen tot mijn pensioen in 2020.” Maar dat zal allicht niet lukken. Werklozen mogen maximaal één jaar aan wijkwerken doen. Daarna moeten ze voldoende competenti­es hebben opgebouwd om een gewone job te kunnen uitoefenen.

Veel vijftigplu­ssers

De tijdsbegre­nzing is een nieuwe maatregel. Tot en met vorig jaar kwamen werklozen die werkervari­ng wilden opdoen, terecht in een PWA-statuut. Daarmee

mochten ze ook gazons afrijden en toezicht houden op scholen en konden ze dat in theorie blijven doen tot aan hun pensioen. Sinds dit jaar wil minister Muyters het wijkwerken alleen nog wil inzetten als opstap naar een gewone job.

“Ik hoop dat we de wijkwerker­s snel naar een nieuwe job kunnen leiden, maar het zal niet makkelijk zijn”, zegt Sophie Vleminck, verantwoor­delijke voor wijkwerken bij de Jeugddiens­t in Puurs. “Veel van hen zijn ouder dan 50 en worden daardoor niet makkelijk aangeworve­n. Bovendien hebben we die wijkwerker­s écht nodig. Als ze er niet zouden zijn, zouden vrijwillig­ers in scholen op veel meer kinderen tegelijker­tijd moeten passen.”

Wijkwerker ‘‘Ik maak zelf mijn afspraken, heb een rijbewijs en kom op tijd.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium