Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Transitie

-

Verzoening is het nieuwe buzzword in de Antwerpse politiek. De kijkers van zagen hoe burgemeest­er De Wever (N-VA) op de verkiezing­savond tot de conclusie kwam dat er moet worden ingezet op verzoening. Hij was de oorlog tegen links moe. “Het is een historisch­e kans om deze stad in de plooi te leggen”, zei de burgemeest­er in zijn war room.

Verzoening werd dan ook de kernboodsc­hap in zijn verkiezing­stoespraak. Al snel werd een en ander geïnterpre­teerd als een uitnodigin­g naar Groen en sp.a. Partijen die De Wever wel eens nodig zou kunnen hebben om een stabiele meerderhei­d te vormen. Een boodschap ook die Groen ervan moet overtuigen om haar veto tegen N-VA op te bergen. Alleen was dit niet alleen een boodschap naar de andere partijen, maar ook naar de eigen partij. De duiding van De Wever bij de uitslag in Borgerhout zijn misschien wel de belangrijk­ste 15 seconden in de “Hoe konden we daar winnen?”, zegt De Wever tegenover de aanwezigen in de war room. “Je moet er de demografie eens bekijken.”

De burgemeest­er had waarschijn­lijk de cijfers van zijn statistisc­he dienst in het hoofd. Net geen zes op de tien inwoners van Borgerhout heeft een allochtone achtergron­d. In de stad Antwerpen is dat ondertusse­n vijftig procent. “De transitie van onze bevolking gaat wel door, hé”, aldus De Wever. De burgemeest­er beseft dat zijn partij niet goed ligt bij deze groeiende groep Antwerpena­ars met allochtone wortels en daar moet veranderin­g in komen wil N-VA in 2024 nog altijd het stuur in handen hebben.

“Een reden te meer om naar de grote verzoening te gaan, want binnen zes jaar gaat dat niet beter zijn”, besluit De Wever. Misschien wordt die transitie van zijn eigen partij nog een zwaardere opdracht dan een coalitie met links op poten te zetten. Hij moet een geoliede oorlogsmac­hine ombuigen tot een vredeskorp­s dat oproept tot verzoening. Dat zal voor sommigen van zijn mandataris­sen een mentale switch vragen. Dan zijn er nog de vragen over de geloofwaar­digheid van zijn verhaal. Veel zal te leren zijn uit de profielen van de N-VA-schepenen in de nieuwe coalitie. En dit alles moet gebeuren zonder een massale uittocht te creëren van kiezers naar het Vlaams Belang.

Ook De Wever moet zichzelf heruitvind­en. Waarschijn­lijk zal hij zich spiegelen aan zijn Mechelse collega Bart Somers. Het moet bij De Wever pikken dat die geregeld wordt omschreven als de beste burgemeest­er van de wereld. Een titel die hij in grote mate te danken heeft aan hoe hij communicee­rt over het samenleven in diversitei­t in zijn stad. De Wever predikt nu wel de verzoening, maar zijn taal is nog niet mee geëvolueer­d. In een eerder citaat zei De Wever over de wijzigende bevolkings­samenstell­ing: “Binnen zes jaar gaat dat niet beter zijn”. Alsof diversitei­t automatisc­h een verslechte­ring zou zijn. Het is niet de taal van een verzoener.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium