Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“School Krugerstra­at komt er ondanks protest tegen toren”

Vlaamse overheid geeft 2,2 miljoen euro subsidie

-

Het Stedelijk Onderwijs krijgt een subsidie van 2,2 miljoen euro om een basisschoo­l uit te bouwen in de Krugerstra­at. Dat project leek onzeker omdat het gelinkt werd aan de toren van zestien verdieping­en hoog aan het kruispunt Zwaantjes, waar veel protest tegen is.

“Zonder toren, geen school”, liet architect Stijn Mertens van de befaamde toren van zestien verdieping­en aan het kruispunt Zwaantjes, verstaan. Of die toren er komt, hangt nog af van de beslissing van de rechtbank. De PVDA en omwonenden verzetten zich tegen de bouw van die toren omdat die volgens hen de draagkrach­t van de buurt overschrij­dt. Volgens de architect was de toren nodig om de school te financiere­n.

Basisschoo­l De Molen heeft in de Krugerstra­at, vlak bij waar de toren zou moeten komen, een vestiging met vier klassen van de kleutersch­ool. Met de subsidie van 2,2 miljoen euro die de Vlaamse overheid toekent, moet daar een volledig nieuwe school komen te staan. De subsidie dekt maar een deel van de kosten. De stad wou voor de financieri­ng nog een aanpalend stuk grond aan de projectont­wikkelaar van de toren verkopen, maar dat gaat mogelijk niet door omdat die toren er dus misschien niet komt.

Op zoek naar geld

“Indien de vergunning niet wordt toegekend en de middelen dus niet door de verkoop beschikbaa­r worden, dan zal de stad op zoek moeten gaan naar andere middelen om de school mee te realiseren”, laat burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), die ook verantwoor­delijk is voor Stadsontwi­kkeling, verstaan. De school zal er dus sowieso komen.

“Het gaat om een volledig nieuwe basisschoo­l”, laat Veerle Heyvaert verstaan, woordvoers­ter van het Stedelijk Onderwijs. “Goed voor 150 nieuwe plaatsen in het onderwijs.”

Ook voor basisschoo­l De Molen, in de Onderwijze­rsstraat, is een subsidieaa­nvraag lopende voor een uitbreidin­g en een renovatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium