Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Baas van het dorp? Zeg maar gewoon Jurgen”

Jurgen Callaerts (33) stapt volgend jaar in huwelijksb­ootje

- AN VAN DE VOORDE

In januari legt Jurgen Callaerts de eed af als nieuwe burgemeest­er van Rumst. Hij volgt Geert Antonio op die weliswaar ook op de lijst van N-VA stond, maar minder voorkeurst­emmen kreeg. Callaerts wordt met zijn 33 jaar een van de jongste burgemeest­ers van Vlaanderen.

De nieuwe burgemeest­er is op en top Reets, hij is er geboren en getogen. “Ik ben naar de Eikenlaars­chool geweest en daarna heb ik op Sint-Rita gezeten in Kontich. Vervolgens ben ik toegepaste economisch­e wetenschap­pen gaan studeren in Antwerpen, met aansluiten­d een jaar maritieme wetenschap­pen, omdat dat me interessee­rde. Mijn eerste job was bij de NMBS, maar dat heeft niet lang geduurd. Twee maanden later stapte ik over naar de brandweeri­nspectie, een dienst bij Binnenland­se Zaken. Omdat ik vrijwillig­er was bij de brandweer in Rumst én al wat ervaring had opgedaan op Binnenland­se Zaken, kreeg ik een aanbod van Jan Jambon om als raadgever op zijn kabinet te werken. Ik heb meegewerkt aan de hervorming van de brandweer, maar vooral aan de reorganisa­tie van de civiele beschermin­g.”

Jambon is federaal minister, u wordt baas van het dorp.

“Goh, ik word burgemeest­er, dat klopt. Maar baas van het dorp? Voetjes op de grond. Ik wil in mijn trainingsb­roek nog naar de bakker kunnen gaan zonder dat iedereen me aanspreekt met ‘mijnheer de burgemeest­er’. Zeg gewoon Jurgen, alsjeblief­t.”

Hoeveel voorkeurst­emmen had u?

“1.312, daar was ik heel blij mee. We kunnen niet zien waar het meest op mij is gestemd, dat kan alleen per partij. Als er alleen verkiezing­en waren geweest in Reet, had N-VA de absolute meerderhei­d gehad. Rumst en Terhagen zijn nog echte bastions van sp.a en CD&V.”

Komt u uit een politiek nest?

“Absoluut niet. Ik ben nog maar heel recent te weten gekomen dat mijn grootvader in Puurs, afin, in Kalfort, in de OCMW-raad heeft gezeten voor de CVP. Dat is de enige politieke link die er is.”

Wat vindt uw vrouw van het burgemeest­erschap?

“Ik heb veel steun gehad aan Jolien. Maar ze is mijn vrouw nog niet, we trouwen pas volgend jaar. Ze is van Kontich en we hebben samen op school gezeten, maar ik Jurgen Callaerts in de wei waar de KLJ elk jaar de Dorpsfeest­en organiseer­t, met op de achtergron­d de kerktoren. “Hier zijn ook mijn foto’s voor de verkiezing­saffiches genomen.”

Burgemeest­er van Rumst, Reet en Terhagen

Wie: Jurgen Callaerts

Geboren: 9 mei 1985 in Reet

Gezinssitu­atie: heeft samen met de Kontichse huisarts Jolien Van Herbruggen een dochter. Marit is een jaar en drie maanden oud. “Jolien en ik zijn nog niet getrouwd. Dat doen we volgend jaar. Ik moet nog een vervanger zoeken als burgemeest­er, want ik kan moeilijk mezelf trouwen.”

Werkt: op het kabinet van Jan Jambon, waar hij raadgever is voor de brandweer en de civiele beschermin­g. “Ik heb de reorganisa­tie mee in goede banen geleid.”

Politieke carrière: is sinds 2011 actief bij N-VA en momenteel schepen van Financiën, Jeugd en Communicat­ie.

Aantal voorkeurst­emmen: 1.312

heb haar toch pas vier jaar geleden leren kennen via gemeenscha­ppelijke vrienden. We hebben samen een dochtertje, wat niet evident is. Ik ben de laatste tijd weinig thuis geweest en ik denk niet dat dat snel zal verbeteren.”

Bent u actief in het vereniging­sleven?

“Al heel mijn leven. Ik ben altijd lid geweest van de KLJ, we organisere­n elk jaar de Dorpsfeest­en. Ik heb altijd gevoetbald, al scoor ik beter in de politiek, en ben lang bij de brandweer geweest in Rumst. Momenteel probeer ik nog te zaalvoetba­llen met vrienden. En hier in het dorp zijn een paar cafés waar ik geregeld kom. Ik vind het zeker geen straf om campagne te voeren aan de toog.”

Wat zijn de grote projecten waar u in uw legislatuu­r mee bezig zal zijn?

“Iedereen denkt aan het doortrekke­n van de expressweg, maar

dat is geen gemeenteli­jke bevoegdhei­d en alles daarover is al beslist. De onteigenin­gen zijn gebeurd, we kunnen daar niets meer aan veranderen. Hetzelfde voor de sanering van de kleiputten, dat is provincial­e materie en hoe sneller het gebeurt, hoe beter. De grote projecten die nog op stapel staan, zijn het zwaar verkeer weren uit de dorpskern van Rumst en de heraanleg van het centrum. Maar ook de verdere ontwikkeli­ng van Terhagen, met onder meer de ontwikkeli­ng van Molleveld, de bouw van een gemeenscha­pscentrum en jeugdlokaa­l, de herbestemm­ing van de site Dorpshuis en het heraanlegg­en van enkele straten zoals het ontbrekend­e deel van de Kapelstraa­t. Maar ook die krijtlijne­n werden tijdens de vorige legislatuu­r al getekend. Tot slot gaan we meer investeren in veiligheid.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium