Gazet van Antwerpen Stad en Rand

King Dick toont zich nogmaals in Het Bos

DE ROMEO’S

- GREG VAN ROOSBROECK

Een feestband die De Romeo’s zou heten, het leek Chris Van Tongelen en Davy Gilles vijftien jaar geleden in de nasleep van de musical Romeo & Julia een leuk idee. Hun gemeenscha­ppelijke kameraad Gunther Levi kwam mee aan boord, en zo begon een succesverh­aal dat het trio viert met verjaardag­sconcerten in de Stadsschou­wburg en de Ethias Arena. Vijftien weetjes over vijftien jaar De Romeo’s. 1. Ze hebben de grootste

De Romeo’s hebben de grootste... curryworst. De staaf van 35 centimeter kreeg de naam ‘Romeo’s Frikandel XXL’ en wordt sinds februari 2017 verkocht in een paar duizend frituren. Begin dit jaar was de knots al meer dan een miljoen keer over de toonbank gegaan.

2. En die kunt u ook dippen

Je moet al een marketeer van het zevende knoopsgat zijn om daar geen vervolg aan te breien. Enter: de Romeo’s Saus Speciaal, een kruidige andalouse met stukjes ui om over uw friet en frikandel te kappen.

3. Ze krijgen (gewassen) slipjes

Chris Van Tongelen gaat er prat op dat fans geen slipjes uittrekken tijdens hun optredens. “Ze hebben er eentje in hun handtas zitten”, liet hij zich ooit ontvallen. “En ze zijn proper gewassen.”

4. Davy is de minst toffe

Al zal het hem curryworst wezen: Davy Gilles vindt zichzelf de minst sympathiek­e Romeo. “Ik ben zo”, zei hij ooit. “Als ze beginnen te fluiten en dan zeggen: ‘Kom, op de foto’, dan krijg ik het. Ik ben geen hond.”

5. Ze zijn altijd samen

Tussen De Romeo’s zelf moet het wel goed klikken: ze spenderen 300 van de 365 dagen met elkaar. Vooral Gunther heeft het daar een tijdje lastig mee gehad. “Ik was net papa geworden. Hoe zou je zelf zijn”, zei hij daarover.

6. Ze verdienen een miljoen euro

In totaal treden De Romeo’s dik 250 keer per jaar op voor gemiddeld 1.000 toeschouwe­rs. De jaaromzet van het triumviraa­t werd vorig jaar geschat op één miljoen euro. Financieel verantwoor­delijke is Chris Van Tongelen. Hij plakt de optredens in de agenda.

7. Ze scoren zonder de radio

Op zo’n optreden hoort u geheid het nummer Viva De Romeo’s, meegebruld door zowat elke zichzelf respectere­nde fan. Toch werd het nummer nooit voluit gespeeld op radio. Het lied was evenmin een top 10-hit.

8. Maar de film was een flop

H.I.T., de komische actiefilm over De Romeo’s die vorig jaar uitkwam met ook rollen voor Willy Sommers en Marijn Devalck, was evenmin een – komt-ie – hit. In de plaats van de verwachte 75.000 bezoekers kwamen er maar 17.000 naar de bioscoop.

9. Gunther is een echte stuntman...

De stunts die Gunther Levi in de film uithaalt, doet hij allemaal zelf. Of dat beweert hij toch. Ook in de VTM-soap Familie zou hij alles wat nog maar een beetje naar actie ruikt het liefst zelf afhandelen.

10 . ... en was een echte drinker

Met zeven keer een rijbewijs dat werd ingetrokke­n en twee stukgerede­n auto’s geeft Gunther Levi grif toe dat hij ooit een drankprobl­eem had. Maar ook dat heeft hij afgehandel­d. “Ik weet dat ik er met alcohol soms over ga. Maar dat probleem is intussen voorbij.”

11. Davy heeft een buitenecht­elijk kind

Nog een rock-’n-roll-kantje van De Romeo’s: Davy Gilles heeft een buitenecht­elijk kind. In het boek In het spoor van De Romeo’s is hij openhartig. “Ik trok veel in twijfel en stond vrijwel elke avond ergens anders op de planken. Dat verklaart misschien waarom ik mijn vrouw bedrogen heb.” De Romeo’s wisten van het kind voordat iemand anders dat wist.

12. Chris was een echte schoolhate­r

In het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver wisten ze dat Chris Van Tongelen niet de bolleboos onder de leerlingen was. “Hij was verre van een domme jongen”, zei mama Van Tongelen ooit. “Maar het zei hem gewoon niets.” In het laatste jaar humaniora was Chris zelfs niet meer welkom voor de directeur.

13. De interesse van Anderlecht

Davy Gilles was als jonge knaap wel welkom bij voetbalclu­b Anderlecht. Hij kon aardig tegen een bal trappen. Hij speelde ook lange tijd samen met Club Bruggecory­fee en ex-Rode Duivel Timmy Simons. Toch koos Davy voor een carrière als (musical)zanger.

14. De bijna-Romeo’s

In 2003 krijgt Davy het idee om een boysband op te richten. Maar Dieter Verhaegen en Mark Tijsmans, die op dat moment ook spelen in de musical Romeo & Julia, zien het idee niet zitten. Chris Van Tongelen wel. De twee denken nog even aan Jan Schepens als derde man, maar ze vragen hem nooit. Het wordt Gunther Levi.

15. Het onverhoopt­e succes

De Romeo’s hebben altijd gedacht dat hun boysband het niet lang zou uitzingen, zo staat in hun boek. “In het begin waren we acteurs van Familie in een pakske die ook gingen zingen. Dat vooroordee­l heeft een jaar of vijf geduurd. Na al die jaren zijn we eindelijk niet meer onze personages Bart, Peter en Rikske uit Familie, maar gewoon Chris, Gunther en Davy.” VR 26/10 | HET BOS | ANTWERPEN | WWW.HETBOS.BE

Hij opende er vorig jaar al eens voor Mauro’s Gruppo di Pawlowski. Om zijn nieuw album Mean Phases te presentere­n, keert King Dick vrijdag terug naar Het Bos. Achter dat alter ego schuilt Wim De Busser, een Antwerpena­ar wiens cv diverse samenwerki­ngen vermeldt, met Helmut Lotti, Stef Kamil Carlens, The Colorist en Abattoir Fermé. Als King Dick laaft hij zich, samen met onder meer Yorgos Tsakiridis (Borokov Borokov, Hickey Underworld, Bed Rugs) en Jeroen Stevens (I Love Sara, Gruppo di Pawlowski, Ultima Vez) aan psychedeli­sche, niet van nonsens gespeende lo-fi songs, omschreven als “dronken mariachi trashpop”.

 ?? FOTO'S MAARTEN DE BOUW, MIA UYDENS ?? ...al was de film H.I.T. een uitzonderi­ng.
FOTO'S MAARTEN DE BOUW, MIA UYDENS ...al was de film H.I.T. een uitzonderi­ng.
 ??  ?? De Romeo’s hebben de grootste curryworst. Wat Gunther, Davy en Chris aanraken, verandert meestal in goud…
De Romeo’s hebben de grootste curryworst. Wat Gunther, Davy en Chris aanraken, verandert meestal in goud…
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium