Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Russell Kane voor het eerst in België

- STEFAN LAENEN

Eerlijk? Eigenlijk brengt niemand van ons een set die rond ons leefmilieu draait (lacht). Het is een benefiet om geld in het laatje te brengen, niet zozeer een inhoudelij­ke benefiet. Nu, we speelden Comedy for the Climate al in de Gentse opera, en daar leidde regisseur Nic Balthazar de avond subliem in. Inhoudelij­k én grappig. Nic schreeuwt al meer dan vijftien jaar om aandacht voor het klimaat. Het siert hem en alle klimaatact­ivisten dat ze zich niet laten treffen door moedeloosh­eid. Bij het publiek loert op den duur het gevaar van klimaatmoe­heid om de hoek: “Zijde daar weer met dat weer?” Net daarom moeten we blijven aandacht vragen. Wat is er schoner dan samen lachen om de goede zaak?

Hoe zit het met jouw ecologisch­e voetafdruk?

Typisch! (lacht) Ik woon in een bos, eet louter gras en draag des winters zeven wollen truien over elkaar. Vanaf het moment dat je je profileert als groene medemens verwacht iedereen dat je plots heiliger dan de paus bent. Wel, dat is niet zo. Ik doe mijn best. Ik rij met een hybride wagen en ik probeer maximaal één keer per jaar te vliegen. Een consequent­e keuze waardoor ik al heel wat fijne voorstelle­n aan mijn neus voorbij zag gaan. De overheid heft zware taksen op diesel, en op kerosine amper. Terwijl kerosine de meest vervuilend­e brandstof is. Maak dat verdorie dertig keer duurder, zodat we met zijn allen minder snel gaan vliegen. Ik ben daar cru in, je lost problemen alleen op door de dingen effectief aan te passen.

Toch nog één vraag uit de ecologisch­e sfeer. Uit hoeveel leden bestaat je gezin, jezelf inbegrepen?

Uit drie. Ongeveer drie jaar geleden zetten mijn vrouw en ik een kind op de wereld, ook dat is niet bijzonder milieubewu­st.

Is het daarom dat het publiek jou al vijf jaar moet missen op een podium?

Niet helemaal. Ik maakte destijds drie shows in vier jaar. Ik had schrik dat de mensen mij misschien beu zouden worden. Het was tijd om even iets anders te doen, hoofdzakel­ijk achter de schermen. ‘Even’ is vijf jaar geworden. Maar nu is de goesting om op te treden er weer. Ik ben volop aan het try-outen. Tijdens Comedy for the Climate breng ik fragmenten uit wat volgend seizoen mijn nieuwe voorstelli­ng moet worden.

Je gaat pas in het najaar van 2019 in première?

Ja, zo werken culturele centra. Je kan niet midden in het seizoen met een nieuwe show afkomen, want dan kan die niet meer in hun ‘boekske’ (lacht). Ik vind het prima zo, nu kan ik op mijn gemak aan de voorstelli­ng werken. Mijn eigen leven en de absurditei­t daarvan vormen weer mijn grootste inspiratie­bron. Ik heb overigens al een titel: We moeten nog eens afspreken! Nu de rest van de voorstelli­ng nog schrijven. Op gerecyclee­rd papier, dat spreekt. www.klimaatzaa­k.eu DI 23/10 | ZUIDERPERS­HUIS | ANTWERPEN | WWW.ZUIDERPERS­HUIS.BE

Russell Kane kent u misschien van zijn flitsende en bijzonder gesmaakte passages in het populaire BBC-programma Live at the Apollo, waar de camera zich telkens moet haasten om hem te volgen. Maar zeg nu zelf, standupcom­edy wil je liefst live meemaken; zeker in het geval van Russell Kane. En eindelijk kan dat nu ook bij ons, want de met prijzen overladen comedian komt naar Antwerpen. Voor een van de meest bruisende optredens van het seizoen zit u dinsdag goed in het Zuiderpers­huis. FRANK HEIRMAN KUNST EXPO

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium