Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat alcohol met een mens doet

- TOM VETS

Lyn, jij komt voor het eerst op televisie. Als binnenkome­r kan dit tellen.

Lyn: Ik ben drie keer dronken geweest in vijf aflevering­en die telkens vijf onderwerpe­n behandelen. Dat valt mee. Ik zou het ook hypocriet vinden om in een programma als dit níét dronken te worden. Het was gewaagd, maar ik heb het gedaan omdat het met Kat was.

Hadden jullie black-outs?

Kat: Er was wel een opname dat ik me de dag nadien afvroeg hoe we thuis zijn geraakt.

Lyn: Pas bij de montage kwamen sommige stukken terug. Zo wist ik nog dat we in een politiecom­bi zaten, maar ik had geen idee wat er was gezegd. Dat was confronter­end. Toen ik die beelden terugzag, besefte ik dat alcohol echt een drug is. Het is akelig hoe het je brein kan verdoven.

Legden jullie een goeie ‘fond’ als jullie dronken?

Kat: In het dagelijks leven wel, maar nu kon dat niet omdat we snel moesten dronken worden. De cameraploe­g wachtte hè.

Waren jullie vroeger fervente uitgaansty­pes?

Kat: Wij waren zware fuifbeeste­n. Toen we studeerden, gingen we twee keer per week uit. Maar we gingen nooit over de limiet. Onze ouders wisten waar we waren en met wie.

Was het vroeger niet zo dat je moest drinken om erbij te horen?

Lyn: Dat klinkt nogal extreem, maar eigenlijk is het de waarheid. In het begin dronken we appeljenev­er om in de stemming te geraken. Terwijl ik me uit mijn tienerjare­n herinner dat die drank niet zo lekker was. Er was toch wel sociale druk, dat kan ik niet ontkennen.

Wat is het beste middel tegen een kater?

Lyn: Ik durf het amper te zeggen, maar het beste is drinken waarmee je bent geëindigd. Of zoveel mogelijk slapen, zodat je het niet bewust meemaakt.

Kat: Geef mij maar iets lekker vettigs van een hamburgerk­eten. Lyn: Voor Tipsy hebben we een katermidde­ltje van Ozzy Osbourne uitgeprobe­erd, en het hielp niks. Het was ook ronduit degoutant.

Iets met een rauw ei, melk en Jägermeist­er.

Kat: Onze dokter zei dat we chips moesten eten omdat er veel zout inzat.

Lyn: Of een sportdrank. Maar sowieso vergiftig je je lijf met alcohol. Ik vind dat je de kater moet uitzitten om je les te leren.

Wat was het meest bezopen moment?

Lyn: Toen we voor enkele tests tot 1,4 promille moesten doordrinke­n. Toen waren we écht dronken.

Kat: De test met het dronken autorijden was niet leuk. Ik ben toen beginnen overgeven, en we schaamden ons achteraf dat we zo lacherig deden tegen die rijinstruc­teurs.

Dronken achter het stuur kruipen, is jullie dat al in het echte leven overkomen?

Kat: Nee, maar het is wel al voorgevall­en dat we iets te veel op hadden. We moeten daar niet hypocriet over doen. Ik denk dat er weinig mensen zijn die altijd honderd procent nuchter rijden. Je kán niet weten hoeveel promille alcohol er in je bloed zit. Ik heb al momenten gehad dat ik dacht te flirten met de alcoholdre­mpel. Maar echt stomdronke­n rijden heb ik nooit gedaan.

Hoeveel flessen hebben jullie zelf in huis liggen?

Kat: Dries wil dat er altijd voldoende alcohol is ingeslagen. Ik denk dat we standaard twintig flessen in voorraad hebben. Soms drinkt Dries ook eens mee. We spreken nu de hele tijd negatief over alcohol, maar het is ook een sociaal glijmiddel natuurlijk. En gewoon lekker.

Lyn: Bij mij ga je amper twee flessen vinden, die ik dan nog cadeau gekregen heb. Ik koop zelden of nooit alcohol voor mezelf. Als je alleen bent, ga je niet zo snel een fles wijn opentrekke­n voor televisie. Ik ben een sociale drinker.

Hoe is jullie band nu, na een maand drinken voor televisie?

Kat: Tot ons zeventiend­e sliepen we op één kamer, en tot vijf jaar geleden woon- den we nog thuis. We hebben dezelfde vriendengr­oep en interesses. We weten veel van elkaar.

Lyn: Ik werk al acht jaar in de televisiew­ereld, maar achter de schermen. Met een wildvreemd­e had ik Tipsy niet gedaan. We zijn doodeerlij­k tegen elkaar. Eén blik zegt genoeg. We kunnen niet faken.

Horen jullie elkaar nog veel sinds Kat in Italië woont?

Kat: Ik kom veel terug hoor. En Lyn bezoekt me vaak. Dat constante pendelen is een levenskeuz­e. Zolang Dries er geen last van heeft, is er geen probleem. We laten elkaar vrij in onze ambities.

Lyn: Ik vind het bewonderen­swaardig hoe jij op en af het vliegtuig stapt, en uit je valies leeft om soms één dag bij Dries te zijn. Ik denk dat je daar niet bij stilstaat. Kat: Dries kan er wel mee lachen dat zijn vrouw en schoonzus dronken worden op tv. Ik twijfelde eerst of het iets voor mij was, maar hij vond het een relevant onderwerp.

Hebben jullie ontwenning­sverschijn­selen nu de opnames van Tipsy voorbij zijn?

Kat: Ik heb vooral goesting in alcohol. Ik had me voorgenome­n om na de opnames meteen te stoppen met de drank. De eerste twee dagen ging dat goed, maar op dag drie kreeg ik zulke grote zin... Lyn: Ik kreeg het moeilijk toen ik bij het monteren die beelden zag. Maar ik heb me kunnen inhouden. We zijn dus niet verslaafd (lacht).

 ?? FOTO VIJF ?? Kat en Lyn Kerkhofs: “Mensen moeten niet vrezen dat voor de fun.” Tipsy een programma wordt zoals die Britse realityree­ksen waarin jonge vrouwen zich laveloos zuipen. Wij drinken niet
FOTO VIJF Kat en Lyn Kerkhofs: “Mensen moeten niet vrezen dat voor de fun.” Tipsy een programma wordt zoals die Britse realityree­ksen waarin jonge vrouwen zich laveloos zuipen. Wij drinken niet
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium