Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te voet op verplaatsi­ng

-

Wanneer de Los Angeles Dodgers volgende dinsdag hun eerste wedstrijd in de World Series moeten spelen, de finale van het NoordAmeri­kaanse baseballka­mpioenscha­p, moeten zij eerst meer dan vijf uur vliegen naar hun tegenstand­er, de Red Sox in Boston. Wanneer de Deurne Spartans deze namiddag de beslissend­e wedstrijd in de Belgian Series spelen, kunnen ze hun sportzak over hun schouder zwieren en de 500 meter naar het veld van de Borgerhout Squirrels stappen. “Dat hebben wij toch gedaan bij onze twee vorige uitwedstri­jden”, zegt Marc Janssen. “We gaan te voet op verplaatsi­ng.”

Het baseball kwam België binnen via Antwerpen tijdens het interbellu­m. Japanse matrozen introducee­rden de sport op de Wilrijkse pleinen. De doorbraak kwam er aan het eind van de Tweede Wereldoorl­og, toen veel Amerikaans­e troepen gekazernee­rd waren op Linkeroeve­r en de Luchtbal. Het zwaartepun­t ligt nog altijd in deze regio. Sinds het eerste kampioensc­hap in 1947 zijn slechts vier titels niet in Antwerpen gebleven. De hoofdklass­e van het baseball in België, de Gold Division, is ook vandaag nog bijna volledig Antwerps. Naast Borgerhout en Deurne zijn er Brasschaat Braves, Hoboken Pioneers en de net gedegradee­rde Mortsel Stars aan de andere kant van de luchthaven. LouvainLaN­euve Phoenix is de enige vreemde eend in de bijt. In de First Division spelen Royal Greys uit Merksem en Beveren Lions en in de tweede divisie Antwerp Eagles uit Wilrijk.

De rivaliteit blijft goeddeels vriendscha­ppelijk. “Al kan het er tijdens de wedstrijd serieus tegenzitte­n”, zegt Donald Vertommen. “Vorige zaterdag was er nog een bench cleaner na een akkefietje op het veld tussen twee Venezolane­n. Dan stromen beide banken leeg en is het hard tegen hard. Maar het bleef bij roepen en duwen. En achteraf dronken we samen Duvels in het clubhuis.”

Borgerhout Squirrels - Deurne Spartans, beslissend­e wedstrijd om de landstitel, zaterdag 14.00, Vosstraat 109, Borgerhout

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium