Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kom uit een Volksunien­est”

Imker Johan De Ryck (62) is nog op zoek naar burgemeest­erssjerp Burgemeest­er van Broechem, Oelegem, Ranst en Emblem

- KRISTIN MATTHYSSEN AN VAN DE VOORDE

2012 waren dat er nog 3.180. Sven Deckers groeide op in Overbroek, waar hij nu nog altijd woont, vlak bij domein De Merel. De megalomane plannen voor de binnen- en buitenspee­ltuin van meer dan 10 miljoen euro die het vorig college hier wou laten realiseren, hebben zijn engagement nog vergroot. “De Merel werd aangekocht met belastingg­eld van de Brechtenaa­rs, maar die zaten niet te wachten op een prestigepr­oject dat vooral mikte op mensen van buitenaf. De CD&V is hiervoor afgestraft. Wij willen met De Merel iets op maat van de Brechtenaa­r realiseren.”

Chemicalië­n

Sven Deckers is voor de buitenwere­ld nog een onbekend figuur, maar zijn trekkers kent u vast wel. Ze zijn uitgevoerd in zwart-gele kleuren. “Correctie: het is zwart-goud. Maar het stoort mij niet dat u er zwartgeel in ziet”, lacht hij. “We hebben een dertigtal vrachtwage­ns en een 35-tal medewerker­s. Eigenlijk doen wij nagenoeg uitsluiten­d buitenland­s transport van vloeibare chemicalië­n met onze tankwagens. Wij werken met chauffeurs die op de Belgische payroll staan, om de kwaliteit te garanderen voor onze klanten. Met chemicalië­n laat je niet zomaar de eerste de beste cowboy rijden.”

Van 1991 tot 1997 reed Sven zelf internatio­naal transport bij J. Deckers.”Ik moet zeggen dat ik dat altijd enorm graag heb gedaan. Maar ik heb op een gegeven moment de beslissing genomen om het transportb­edrijf dat mijn grootvader Jan en mijn vader Jos in 1964 gesticht hebben, in 1998 over te nemen.” Of het combineerb­aar is met het burgemeest­erambt? “Tien jaar geleden niet, maar nu ben ik op het punt gekomen dat ik weet dat het bedrijf ook perfect blijft draaien als ik er niet ben. Ik ben altijd wel politiek geïnteress­eerd geweest, maar in mijn familie heeft nooit iemand aan politiek gedaan. Ik ben er ook van overtuigd dat mijn ervaring als bedrijfsle­ider mij van pas gaat komen als burgemeest­er.”

Bouwen zonder visie

“De voorbije zes jaar hebben wij ons in de oppositie al sterk op de financiën geconcentr­eerd. Wij willen ook meer langetermi­jnvisie. Het huidig mobiliteit­sprobleem in Sint-Job is ontstaan doordat er daar dertig jaar geleden zonder visie werd gebouwd. Je ziet nu hetzelfde gebeuren in Brecht. De opening van de Ring is een goede zaak geweest, maar ze staan nu wel aan te schuiven aan de rotonde in Sint-Lenaarts.”

Of echtgenote Anja het ziet zitten om hem te vergezelle­n op pannenkoek­enfeesten en recepties? “We zijn allebei sociaal ingestelde mensen die graag onder het volk komen. Dat komt dus wel goed.”

De paperassen om zijn verkiezing officieel te maken, gaat hij maandag naar het provincieh­uis brengen en een sjerp heeft hij nog niet. Maar Johan De Ryck is wel de nieuwe N-VA-burgemeest­er in Ranst, waar hij samen zal besturen met Groen.

Omdat er zes maanden voor de verkiezing­en geen straten mogen worden hernummerd, is het zoeken naar het huis van de burgemeest­er. Hij woont op de Massenhove­sesteenweg, maar alle huisnummer­s komen daar wel drie tot vier keer voor, telkens voorzien van een schijnbaar willekeuri­ge letter van het alfabet. “Na de federale verkiezing­en wordt deze straat hernummerd, dat is ook nodig.”

Bent u van Ranst afkomstig?

“Nee, ik ben opgegroeid op Zurenborg, waar mijn ouders een voedingswi­nkel hadden. En een deel van mijn jeugd heb ik doorgebrac­ht op de boerderij in Pulderbos, waar ik in de zomer ging logeren en mocht meehelpen. Ik ben pas in april 1995 in Broechem komen wonen.”

Hoe bent u in de politiek gerold?

“Er waren plannen om een trein dwars door Ranst te laten rijden. Daar heb ik me met ‘Stop de Trein’ tegen verzet. Dat is gelukt, want de trein is er nog steeds niet. Ik ben ook lang lid geweest van de milieuraad, van 2006 tot 2012.”

Dat vloeide voort uit de imkerij, las ik. U bent bezig met bijen?

“Niet meer, ik heb wel twaalf jaar Wie: Johan De Ryck

Leeftijd: 62 jaar

Gezinssitu­atie: “Ik woon samen met de eigenares van dit huis op de Massenhove­sesteenweg in Broechem. Zij is niet mijn vrouw, dit is niet mijn huis.” Hij heeft een zoon, Roeland, die 38 jaar is en in Schriek woont.

Werkt: sinds 2014 werkt hij in het federaal parlement, waar hij assistent is van fractievoo­rzitter Peter De Roover van N-VA. Binnenkort is hij fulltime burgemeest­er.

Politieke carrière: heeft van 2013 tot nu voor N-VA oppositie gevoerd in Ranst, samen met Groen.

Aantal voorkeurst­emmen: 1.452

bijen gehouden. Heel fascineren­d, vond ik dat. Als je zo’n raat uit zo’n kast pakt en de koningin ziet lopen met de werlsters en de darren, en je ziet die eitjes liggen. Boeiend.”

Waarom bent u er dan mee gestopt?

“Ik ben hyperaller­gisch voor bijen. Op een dag, ik was nog niet eens met de bijen bezig – ik was iets aan het doen in de tuin – werd ik gestoken in mijn nek. Ik haalde de angel eruit, maar na een tijdje voelde ik me draaierig. Ik ben een kwartier bewusteloo­s geweest.”

Als u zoveel van de natuur houdt, waarom bent u dan geen Groen-lid?

“Ik kom uit een nest dat voor de Volksunie was. Mijn ouders waren allebei Vlaamsgezi­nd, niet extreem, maar wel Vlaams. Mijn tien jaar oudere zus Gerda was destijds het jongste gemeentera­adslid voor de Volksunie in Antwerpen. Dat is blijven hangen. Maar ik ben uiteraard voor meer groen in de gemeente en veiliger verkeer, iets waar Groen ook

op inzet.”

Bent u actief in het vereniging­sleven?

“Niet echt. Ik ga ook zelden op café. Het enige wat ik doe om mijn conditie te onderhoude­n, is fietsen. Ik heb de laatste campagnewe­ek driehonder­d kilometer gefietst. En als er iets te doen was, ben ik daar ook geweest. Maar ik ben er zelf niet bij betrokken.”

Hoe wisten de mensen dan op wie ze moesten stemmen?

“De mensen kenden mij van mijn manier van oppositiev­oeren de voorbije zes jaar. Dankzij mij weten ze in Ranst dat hier aan oude politieke cultuur werd gedaan. Overal in de gemeente was er sprake van belangenve­rmenging. In zes jaar tijd is er 197 keer een schepen moeten buitengaan omdat er een belangenco­nflict was. In de ons omliggende gemeenten gebeurt dat hooguit tien keer of zo. Die politieke cultuur is door de kiezers afgestraft.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? In deze tuin werd toekomstig burgemeest­er Johan De Ryck gestoken door een bij. Sindsdien is hij allergisch.
FOTO JOREN DE WEERDT In deze tuin werd toekomstig burgemeest­er Johan De Ryck gestoken door een bij. Sindsdien is hij allergisch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium