Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA kiest voor coalitie met sp.a en Open Vld

Huidig coalitiepa­rtner CD&V valt uit meerderhei­d, die met 15 zetels erg krap blijft

- FILIP SPOELDERS

Als de gesprekken over het bestuursak­koord, de bevoegdhed­en en de mandaten tot een goed einde worden gebracht, wordt Mortsel vanaf 2019 bestuurd door de coalitie N-VA, sp.a - I love Mortsel en Open Vld.

Deze drie partijen gaan de nieuwe coalitie vormen, waarvan Erik Broeckx (N-VA) de burgemeest­er blijft. “De komende weken willen we met deze ploeg een beleidsakk­oord uitwerken om van Mortsel een aantrekkel­ijke, welvarende en menselijke stad te maken. Een stad waarbij we al onze inwoners willen betrekken, een stad met meer groen en een stad waar Mortselaar­s zich thuis en veilig kunnen voelen, ook in het verkeer. De thema’s netheid en lokale economie krijgen nog meer aandacht dan vandaag.” CD&V valt uit de meerderhei­d en wordt vervangen door Open Vld. Samen hebben N-VA, sp.a en Open Vld 15 zetels op 29, evenveel als zouden N-VA en sp.a alsnog met CD&V zijn doorgegaan.

“Het blijft uiteraard een nipte meerderhei­d maar dat heb ik in het verleden nog al meegemaakt. Ik weet dat het project haalbaar is en ik geloof er ook in. Als grootste Erik Broeckx (N-VA) heeft zijn coalitie beet en blijft burgemeest­er.

partij delen wij de sleutels uit en met drie partijen samenwerke­n is efficiënte­r dan met vier. Ook is het een voordeel dat we met traditione­le partijen werken. Dat zorgt ervoor dat Mortsel de nodige contacten heeft op hoger niveau”, doelt de burgemeest­er op het niet opnemen van de lokale partij Mortsel Leeft. Blijkbaar was er een piste waarbij vier andere partijen een meerderhei­d wilden vormen zonder

N-VA. “Daarom hebben we een tandje bijgestoke­n en hebben we keuzes moeten maken”, besluit Erik Broeckx.

Opzijgesch­oven

CD&V is niet gelukkig met de keuze. “De dag na de verkiezing­en was er een anti-N-VA coalitie in de maak met Groen, Mortsel Leeft, sp.a en Open Vld. N-VA heeft daarop alles uit de kast gehaald om de liberalen en de socia- listen te overtuigen om samen een meerderhei­d te vormen. CD&V bleef als enige loyaal aan coalitiepa­rtner

Erik Broeckx

N-VA, maar wordt nu opzijgesch­oven.”.

Sp.a en Open Vld gaan met veel zin aan de slag. “De kaarten lagen moeilijk. Er waren veel mogelijkhe­den. Maar wij hebben met Erik en de N-VA altijd goed kunnen samenwerke­n. Nu komt het belangrijk­ste en dat is de inhoud”, stelt Steve D’Hulster (sp.a).

Na achttien jaar maakt Open Vld weer deel uit van het beleid. “We voelen veel vertrouwen. N-VA en sp.a vormen een stabiele tandem, die wij nog kunnen versterken. Ik voel dat we de ruimte zullen krijgen om met een positief verhaal het verschil te maken”, zegt Open-Vld-voorzitter Philippe Vis.

 ?? FOTO FISP ??
FOTO FISP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium