Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Binnenkort ook camera’s in stationsom­geving

Schepen Dany Bosteels heeft totaal andere visie op toekomstpl­annen voor buurt

- JAN BOEY

De gemeentera­ad heeft beslist om camera’s te plaatsen aan het station. Dat zou een eerste stap betekenen in de opwaarderi­ng van de Stationsbu­urt. Voor het stationsge­bouw zelf en de aanpalende woning wordt nog een nieuwe bestemming gezocht.

Schepen Dany Bosteels (Open Vld) ging opvallend lijnrecht in tegen deze plannen van het college. Bosteels raakte afgelopen zondag niet verkozen en zei misnoegd dat hij tenminste een visie op het gebied had, terwijl de rest van de gemeentera­ad akkoord ging met wat plak-en-spuugwerk om de buurt te verfraaien. “Bouw een nieuw station wat verderop, gooi de huidige infrastruc­tuur plat, geef een projectont­wikkelaar de nodige ruimte en de hele buurt herleeft binnen de kortste keren.” Burgemeest­er Jeroen Baert (N-VA) kreeg de plaatsing van camera’s er toch door. “Sinds het station met een ticketauto­maat werkt, is de sociale controle er voor een groot stuk verdwenen”, vindt Baert. Het gaat om een investerin­g van 44.000 euro en een jaarlijks onderhouds­contract van 571 euro. “Dat valt ten laste van de gemeente. De NMBS verbindt zich ertoe de camerabeel­den zerond. Het Boomse stationsge­bouw staat te huur. “Zowel handelaars als vereniging­en zijn er welkom”, zegt de NMBS.FOTO

ven dagen op te slaan en ze te tonen als de politie erom vraagt.” De belendende woning, Statiestra­at 1, werd door de NMBS al op de markt gezet in openbare verkoop. Maar omdat het laatste bod voor de NMBS onvoldoend­e bleek, werd de verkoop ingehouden.

Horeca

“De NMBS wil het station momenteel niet verkopen. Toch blijven we als gemeente geïnteress­eerd in de aankoop. Een huuroveree­nkomst

zou voor de NMBS al wel kunnen. Zowel handelaars als vereniging­en zijn welkom. Voor beide doelgroepe­n zijn wel andere huurprijze­n ingecalcul­eerd. Maar een horecazaak in het stationsge­bouw kan dus perfect.”

Frateur

Burgemeest­er Jeroen Baert lichtte op de raad nog enkele andere plannen toe. “Het dossier rond het fietspad tussen Boom en Niel, zeg maar de laatste missing link langs het spoor, is zo goed als We voorzien ook geld voor nieuwe bestrating in de stationsbu­urt. Verder moet er ook werk gemaakt worden van de sanering van de site Frateur in de Jan Baptist Corremanss­traat.

Danny Bosteels

Ten slotte zijn er ook opportunit­eiten voor het doortrekke­n van de lightrail die nu al tot in Willebroek staat gepland. Dat zou voor Boom een mooie ontsluitin­g op Willebroek en Mechelen betekenen”, zegt de burgemeest­er. Peter De Ridder (Boom één) merkte op dat zijn ervaring hem heeft geleerd dat de samenwerki­ng met de NMBS niet altijd perfect loopt. “Zo werkten de NMBScamera’s aan de fietsensta­lling niet. Voor de spoorwegbe­heerder bleek de oplossing dan maar te liggen in het gewoon sluiten van diezelfde fietsensta­lling.” De populaire Nielse Concertban­d organiseer­t zondag 21 oktober om 15u in zaal Keizershof een herfstconc­ert. De muzikale leiding is in handen van dirigent Stijn Jonckheere.

De in 2007 opgerichte Nielse Concertban­d is intussen al aan haar vijfde dirigent toe. Na Michel Versavel volgden Robert Verhelst, Frank De Wolf en Gilles De Meester. En nu staat Stijn Jonckheere dus aan het roer.

Extra opleiding

Jonckheere is een 31-jarige Mechelaar, die al als kind de muziekmicr­obe te pakken had. In

2009 zette hij zijn eerste stappen als dirigent. Om verder te kunnen doorgroeie­n begon hij in

2013 aan een driejarige opleiding, die hij afsloot met grote onderschei­ding. Jonckheere wil zondag met de Nielse Concertban­d aantonen dat deze studies niet voor niets zijn geweest.

Schepen Open Vld ‘‘Waarom gooien we de huidige infrastruc­tuur niet gewoon plat?’’

 ??  ??
 ?? JAN BOEY ??
JAN BOEY
 ?? FOTO RR ?? Stijn Jonckheere.
FOTO RR Stijn Jonckheere.
 ?? FOTO JB ??
FOTO JB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium