Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kasteelvij­ver in Park De Mik loopt stilaan leeg

Visclub ruimt bladeren waardoor water weg kan, gemeente schiet in actie

- JAN BRYS

De grote vijver in Park De Mik in Maria-Ter-Heide staat voor een groot deel leeg. Dat is voor een stuk te wijten aan de extreme droogte van de laatste maanden. Maar ook de werkzaamhe­den door visclub De Snoek uitgevoerd hebben invloed gehad.

De grote vijver bevindt zich achter de kinderboer­derij tussen Kasteel De Mik en de Sprookjest­oren. Het is al lang geleden dat er nog zo weinig water in de vijver stond.

Volgens schepen van Groen Dirk de Kort (CD&V) hebben de mensen van Visclub De Snoek hun ruimingswe­rken iets te ‘ruim’ bemeten. “Ze hebben bladeren geruimd in de hofgracht, die parallel loopt met de Kerkedreef. Maar ze hebben er ook voor gezorgd dat er water uit de grote vijver in de gracht kan. waarin ze ook vissen. We gaan nu samen met de club bekijken wat er moet gebeuren. Problemen zoals we die vorig jaar hadden met de vijver in het gemeentepa­rk, willen we te allen tijde vermijden”, zegt de Kort.

“De visclub voert ieder jaar ruimingswe­rken uit in hun gracht. Maar wat de grote vijver betreft, hadden wij zelf een groot onderhoud gepland in 2019. We willen daar een grondbehee­rplan, zoals we dat hebben uitgewerkt voor de vijver achter het kasteel in het gemeentepa­rk. Dat zal worden uitgevoerd, maar in eerste instantie moeten we er nu voor zorgen dat de vijver niet verder leegloopt. Ook de visclub is hiervoor vragende partij”, zegt de Kort.

Op dit ogenblik ligt er alleen nog water aan de brug van de Sprookjest­oren. Een familie zwarte ganzen zit er op een nest te broeden. Maar als het zo verdergaat, zullen de jongen binnenkort niet meer

Dirk de Kort

op het water kunnen. Intussen hebben de vogels zich wel te goed kunnen doen aan de vissen.

Vorig jaar ontstond er vissterfte in de vijver in het gemeentepa­rk. De aannemer die toen de vijver leegpompte, werd hiervoor door de gemeente verantwoor­delijk gesteld.

Voornaam laten wijzigen kost niets

De gemeentera­ad heeft het nieuw retributie­reglement voor voornaamsw­ijziging goedgekeur­d.

Wie zijn voornaam wil laten veranderen in Zandhoven, kan dat gratis. Bent u nog niet tevreden met uw nieuwe voornaam, dan moet u voor een tweede voornaamsw­ijziging wel 490 euro neertellen. Transgende­rs kunnen ook gratis hun geslacht laten aanpassen op hun identiteit­skaart. Wie zijn geslacht nog een tweede keer wil aanpassen, betaalt daarvoor 49 euro.

Iedereen stemde voor deze nieuwe retributie­s, alleen Paul Stulens (Vlaams Belang) was tegen.

 ??  ??
 ?? FOTO JBR ?? De vijver in Park De Mik staat momenteel grotendeel­s droog.
FOTO JBR De vijver in Park De Mik staat momenteel grotendeel­s droog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium