Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extreemlin­ks en -rechts ‘verruimen’ terreurlij­st OCAD

Database is niet langer alleen voor geradicali­seerde moslims

- CEDRIC LAGAST

Op de OCAD-lijst, de terreurlij­st waar ons land tot nu toe de namen van radicale Syriëstrij­ders op verzamelde, staan nu ook een twintigtal aanhangers van extreemlin­ks en extreemrec­hts. De veiligheid­sdiensten onderzoeke­n nog of ook Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild en Vrienden, op de lijst moet.

Net voor de zomervakan­tie werden de bevoegdhed­en van de OCAD-lijst door een lijvig Koninklijk Besluit uitgebreid. De databank is daardoor niet meer louter voorbehoud­en voor geradicali­seerde moslims. Sindsdien zijn er de namen van 23 personen aan toegevoegd.

Het gaat om zestien extreemlin­kse individuen en zeven aanhangers van extreemrec­hts. In de eerste categorie gaat het bijvoorbee­ld om gewelddadi­ge anarchiste­n van de Franstalig­e groep La Cavale, die door het federaal parket vervolgd worden. Ze verhinderd­en onder meer de bouw van een gevangenis in de Brusselse gemeente Haren.

Langs extreemrec­htse kant staat de OostVlamin­g Tomas Boutens op de lijst, één van de kopstukken van het neonazisti­sche Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Hij werd veroordeel­d tot vier jaar cel wegens terrorisme.

Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild en Vrienden, staat volgens onze informatie nog niet op de OCAD-lijst. Wel zou er een vooronderz­oek lopen, om na te gaan of hij aan de lijst moet worden toegevoegd.

In de categorie ‘haatpredik­ers’

Nochtans werd de databank met Foreign Terrorist Fighters, zoals de OCAD-lijst voluit heet, in 2013 opgericht om voornameli­jk Syriëstrij­ders in kaart te brengen. Dat moest de overheid toelaten om hen efficient op te volgen. In totaal staan er nu 568 namen op, waaronder 120 teruggekee­rde jihadisten.

Op de lijst werd anderhalf jaar geleden plaatsgema­akt voor veertig haatpredik­ers, zoals Fouad Belkacem van Sharia4Bel­gium. Het is in die categorie dat de ex- treemlinks­e en extreemrec­htse namen nu zijn toegevoegd.

Het zijn de veiligheid­sdiensten en de politie die nieuwe namen aandragen voor de lijst. In het geval van extreemlin­ks en -rechts, is dat de Staatsveil­igheid. Het OCAD beslist uiteindeli­jk of ze op de lijst komen.

“Het OCAD moet zich uitspreken over de dreiging van terrorisme in het algemeen, niet alleen over moslimterr­eur”, zegt het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “We moeten met alle vormen van geweld rekening houden, al blijft moslimextr­emisme de voornaamst­e focus. De databank heeft haar degelijkhe­id bewezen voor één gevaar. We gebruiken die expertise nu voor andere vormen.”

(NOG) NIET

 ?? FOTO RR ?? Dries Van Langenhove, stichter van Schild & Vrienden.
FOTO RR Dries Van Langenhove, stichter van Schild & Vrienden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium