Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zesde massa-extinctie, met de groeten van de mens

Evolutie kan huidige uitstervin­gsgolf niet bijbenen

- HANS OTTEN

Door toedoen van de mens sterven dier- en plantensoo­rten op zo’n grote schaal uit dat wetenschap­pers van een nieuwe massaextin­ctie spreken. Die gaat zo snel dat de evolutie niet kan bijbenen met natuurlijk herstel.

Gerenommee­rde Deense wetenschap­pers hebben berekend dat de volgende vijftig jaar zoveel belangrijk­e diersoorte­n uitsterven dat de evolutie drie tot vijf miljoen jaar nodig heeft om de biodiversi­teit te herstellen. En dan wordt er nog uitgegaan van het ideal(istisch)e scenario dat de mens nu stopt met het vernietige­n van leefgebied­en. De manier waarop de zesde massa-extinctie sinds de komst van de mens leven doet verdwijnen, stemt ook evolutiebi­oloog Raoul Van Damme van de Universite­it Antwerpen somber.

We zouden nu in de zesde massale uitstervin­gsgolf zitten. Er zijn er dus al vijf geweest?

Op z’n Amerikaans spreken we van ‘the big five’: zware catastrofe­s die miljoenen jaren geleden plaatsvond­en. De beroemdste is de jongste, tussen het Krijt en het Tertiair, 65 miljoen jaar geleden, toen de dinosaurus­sen zijn uitgestorv­en. Toen zouden 76% van alle soorten op relatief korte termijn verdwenen zijn. Dat is niet van vandaag op morgen gebeurd, maar geologisch gezien is er een duidelijke scheidings­lijn.

De moeder van alle extinctieg­olven deed zich voor op het einde van het Perm, 251 miljoen jaar geleden, toen zelfs 96% van alle levensvorm­en zijn uitgestorv­en. Het ging toen vooral om leven in de oceanen. Dat massale uitsterven was meestal een gevolg van zuurstofte­kort en klimaatver­anderingen, door verhoogde CO²-uitstoot, sterke vulkanisch­e activiteit of de beroemde asteroïde bij de dinosaurus­sen.

De huidige zesde massa-extinctie zou een beetje sneller gaan dan de vorige vijf.

Een béétje? (lacht) Een beetje veel... Wetenschap­pers vrezen dat het scenario zich momenteel herhaalt, maar dan door menselijk toedoen. Als we aan dit tempo CO² in de atmosfeer blijven pompen zou de klimaatver­andering even desastreuz­e gevolgen kunnen hebben als de vorige vijf massa-extincties. Volgens de berekening­en van de Deense onderzoeke­rs verdwijnen de volgende vijftig jaar nog heel wat diersoorte­n. Door de mens is de biodiversi­teit voor lange tijd zware klappen toegediend.

En dan hebben ze het nog alleen over zoogdieren. Die zijn niet onte

Raoul Van Damme

belangrijk, want wij mensen zijn zelf ook een soort, maar de klimaatopw­arming gaat door de verzuring vooral voelbaar zijn in de oceanen. Denk maar aan de koraalriff­en die aan het uitsterven zijn.

De evolutie is in het verleden het redmiddel geweest.

Als je de hele periode sinds het ontstaan van het leven bekijkt, zie je de twee eerder genoemde massa-extincties als een serieuze knik in de geologisch­e grafiek. Maar nadien heeft de natuur zich dankzij de evolutie altijd hersteld. Dat wil zeggen dat de diversitei­t weer is opgebouwd, al zijn de uitgestorv­en diersoorte­n natuurlijk wel onherroepe­lijk verloren. Bovendien nam dat herstel miljoenen jaren in beslag. Je mag er niet op rekenen dat wanneer de huidige biodiversi­teit in elkaar stuikt je die binnen honderd jaar weer hersteld ziet. Het huidige verdwijnen van diversitei­t, dat kan de evolutie niet bijbenen.

Hoe komt het dat vooral grote zoogdieren eerst uitsterven?

De eerste reden is de jacht geweest.

In de prehistori­e zijn hele groepen grote hoefdieren en dergelijke afgeslacht om op eten. De tweede historisch­e reden is habitatver­lies. De soorten die daar het eerst last van ondervinde­n, zijn de grote. Die hebben per individu een groter leefgebied nodig, wat maakt dat zelfs in onze grootste bossen maar een beperkt aantal tijgers kan overleven. De onderzoeke­rs wijzen er terecht op dat het uitsterven van de ene zoogdierso­ort minder erg is dan het verdwijnen van de andere. Als er ergens een spitsmuis verdwijnt, is dat minder erg dan een olifant die uitsterft. Er zijn spitsmuiss­oorten genoeg, terwijl er maar een paar olifantens­oorten zijn. Het herstel daarvan is veel moeilijker. Bovendien hebben grote dieren een grotere impact op een ecosysteem dan kleine.

Is deze trein dan niet meer te stoppen?

Als we deze studie mogen geloven – en het zijn niet de minste auteurs – ziet het er echt niet goed uit. Zelfs in het meest optimistis­che scenario, wanneer we iedereen kunnen overtuigen om vanaf nu alles te beschermen, gaat de natuur nog miljoenen jaren nodig hebben om de zaak te herstellen. Het is misschien niet iets dat je graag op een zaterdagoc­htend bij je kop koffie of thee leest, maar het is wel een realiteit.

Evolutiebi­oloog ‘‘Als er ergens een spitsmuis verdwijnt, is dat minder erg dan een olifant die uitsterft.’’

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium