Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe een Japanner onbekenden met elkaar doet praten

Street Debater stimuleert conversati­e tussen dakloze en passant Brusselse horeca zoekt oplossinge­n om het hoofd boven water te houden

- REBECCA VAN REMOORTERE

Toen Japanner Tomo Kihara naar Nederland verhuisde voor zijn studies, viel hem het aantal daklozen in de Nederlands­e steden op. Hij merkte dat nauwelijks iemand de tijd neemt om een gesprek te voeren met hen. Daarom creëerde hij de Street Debater waarmee daklozen een discussie met passanten kunnen starten.

Wie verziekt Groot-Brittannië? Donald Trump of de Brexit? Die vraag stelt een dakloze in Londen aan passanten met de Street Debator van Tomo Kihara. Voor de dakloze staat een balans waarop aan de ene kant ‘Trump’ en op de andere kant ‘Brexit’ staat geschreven. Wie zijn stem uitbrengt door centen te leggen op een van de twee brengt de weegschaal in een nieuw evenwicht. De balans toont welk antwoord van de twee het populairst is. De dakloze verdient er een paar euro en – veel belangrijk­er – een gesprek aan. Of toch volgens initiatief­nemer Tomo Kihara die momenteel zijn concept in verschille­nde steden test. “De Street Debater is het sociale antwoord op bedelen”, zegt hij. Kihara komt uit Japan en studeert nu in het Nederlands­e Delft. Voor research naar het idee van de Street Debater spendeerde hij heel wat tijd met een straatverk­oper van cd’s. “Die man bleek dakloos te zijn. Hij verdiende bijna niets op de verkoop van zijn cd’s. Maar door ze te verkopen, voelde hij dat hij zijn waardighei­d kon behouden. Dat was mijn inspiratie om los van het bedelen iets te bedenken voor de daklozen”, aldus Kihara.

Tomo Kihara

Bedenker Street Debater De Japanner wil vooral de nieuwsgier­igheid en geen medelijden van passanten opwekken en ze zo motiveren om effectief een gesprek te starten met de dak- lozen op straat. Na een paar tests, bijvoorbee­ld in Kaapstad, blijkt dat het gebruik van de Street Debater zo’n 12,5 passanten per uur doet stoppen voor een babbeltje.

Bouwpakket voor iedereen

De student gelooft niet dat zijn project ervoor zal zorgen dat er geen daklozen meer zijn, maar hij denkt wel dat hij het probleem kan beperken en bruggen kan bouwen tussen verschille­nde lagen van de maatschapp­ij. “Zo maak ik het probleem van daklozen zichtbaar, kaart ik het nog eens aan en ga ik er op een speelse manier mee om.”

Met de Street Debator wil Kihara ook verdergaan dan gebruik door daklozen. “Van politici tot chefs, iedereen kan een conversati­estarter worden door een maatschapp­elijk relevante vraag te stellen aan onbekenden. Via mijn website kan je een pakket bestellen om een Street Debater te maken”, zegt Kihara, die af en toe ook zelf de straat opgaat om conversati­es te houden. “Sociale segregatie en eenzaamhei­d zijn groeiende problemen in veel grote steden. Projecten als de Street Debater kunnen daarin een helpende rol spelen. Door de vragen maatschapp­elijk of sociaal relevant te maken, starten we interessan­te discussies buiten de veilige omgeving van de sociale media.” Zes restaurant­s in het centrum van Brussel willen samenwerke­n met één gemeenscha­ppelijke keuken. Dat doen ze om een sluiting te vermijden omdat de zaken in slechte papieren zitten.

De Brusselse horeca heeft het moeilijk. In februari nog verklaarde­n de eigenaars van elf bekende horecazake­n zich collectief failliet. Het ging toen om restaurant­s zoals taverne Frederiksb­org, La Maison du Cygne en Brasserie Georges. Een aantal van die restaurant­s heeft ondertusse­n wel een overnemer en een tweede adem gevonden. Afgelopen april raakte bekend dat opnieuw zes restaurant­s in financiële problemen zitten. Het gaat dit keer over de bekende lokale zaken La Brouette, La Rose Blanche, ’t Kelderke en l’Estaminet du Kelderke, Taverne du Passage in de Sint-Hubertusga­lerijen en Vincent in het Ilot Sacré. Vier van die zaken geven uit op de Brusselse Grote Markt, allemaal liggen ze pal in het centrum vlak bij elkaar. Volgens de drie ondernemer­s van de zes zaken zijn de moeilijkhe­den te wijten aan een combinatie van terroristi­sche aanslagen, de uitgebreid­e voetganger­szone in het stadscentr­um en andere mobiliteit­sproblemen in de hoofdstad.

Besparings­plan

“Eenzaamhei­d is een groeiend probleem in veel grote steden. De Street Debater kan daarin een helpende rol spelen.”

De ondernemer­s vragen ademruimte en stellen nu een besparings­plan voor aan de Franstalig­e handelsrec­htbank in Brussel. “In eerste instantie willen de restaurant­s werken met een gemeenscha­ppelijke keuken, waar de basisprodu­ctie van traditione­le gerechten zal worden georganise­erd. Die zal dan naar de verschille­nde restaurant­s gestuurd worden”, schrijft de Franstalig­e krant l’Echo. De handelsrec­htbank moet nog akkoord gaan met het voorgestel­de plan.

 ?? FOTO RR FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Tomo Kihara trekt zelf de straat op met zijn Street Debater om met onbekenden een conversati­e aan te gaan.
FOTO RR FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Tomo Kihara trekt zelf de straat op met zijn Street Debater om met onbekenden een conversati­e aan te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium