Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er gebeurt niet altijd iets, er is gewoon een gevoel van onveilighe­id”

-

In het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas werden de inwoners maandagoch­tend wakker met 17,1% Vlaams Belang-kiezers. De partij was daarmee de tweede grootste na N-VA. “Het heeft niet eens iets te maken met racisme.”

Het grijze wolkendek boven de gigantisch­e Grote Markt van SintNiklaa­s zit dichter dan de Antwerpse Ring op een natte maandagoch­tend. Maar dat is niet wat de marktkrame­rs en hun bezoekers vandaag bezighoudt. Wel de gemeentera­adsverkiez­ingen van afgelopen zondag. Zetelend burgemeest­er Lieven Dehandschu­tter (N-VA) mag dan wel snel een nieuwe coalitie gevormd hebben met Groen en Open Vld, de hoge score van Vlaams Belang (17,1% of +5,4%) is niet onopgemerk­t voorbijgeg­aan.

Her en der bevestigen marktkrame­rs anoniem dat er de laatste jaren “wel heel veel vreemdelin­gen in korte tijd” bijgekomen zijn. Een van hen werpt ook een veelbeteke­nend knikje als een buitenland­s koppel schuifelen­d inkopen komt doen. Wanneer de twee wat later met een briefje van 100 euro willen betalen voor een aankoop van nog geen 5 euro, fronst de marktkrame­r de wenkbrauwe­n. “Al zou ik dat van een rasechte Sint-Niklazenaa­r misschien ook wel vreemd vinden. Of dat denk ik toch.”

Generatiev­erschil

Op de Grote Markt eindigt de Stationsst­raat, de weg die het kloppende hart van de OostVlaams­e Klazenstad verbindt met – kan het ook anders? – het station. De straat kreeg in het verleden te kampen met leegstand en verloederi­ng, maar na een heraanleg in 2012 is dat verleden tijd. De Stationsst­raat is nu een groene en levendige winkelprom­enade, om de paar meter opgesmukt met terrasjes en water gutsende fonteintje­s.

“De winkeliers hier zijn over het algemeen tevreden met de manier waarop de straat aangepakt is”, zegt Carl Timmermans (59) van Perron 47 en Perron 87. Timmermans zit intussen zo’n vier jaar in de Stationsst­raat en verkoopt de betere kledingmer­ken. Voor de Sint-Niklazenaa­r is hij zo’n beetje het gezicht van de Stationsst­raat. “Het klopt wel dat er de laatste jaren meer vreemdelin­gen door onze winkelstra­at lopen. En ik geef grif toe dat ik dat zelf ook een opvallend beeld vind. Maar dat komt omdat ik en andere mensen van mijn generatie nooit met vreemdelin­gen opgegroeid zijn. Mijn kinderen, die nooit anders geweten hebben en met anderskleu­ri-

Lieven Dehandschu­tter

Burgemeest­er Sint-Niklaas (N-VA) gen opgegroeid zijn, maken zich daar veel minder druk in.”

Gebrek aan communicat­ie

“Het gaat niet meer over straten of buurten”, vindt Marc Van Puymbrouck in café-brasserie Navaro, opnieuw op de Grote Markt. “Het is meer een algemeen gevoel van onveilighe­id.” Van Puymbrouck is kaderlid van Total en heeft gestemd op Open Vld. “Ik ben geschrokke­n van de hoge score van Vlaams Belang. Dat geef ik toe. Maar ik denk dat ik weet waar die score vandaan komt. De jongeren trekken weg uit het stadscentr­um om naar de nieuwe wijken rond de stad te verhuizen. Dus blijven de oudere mensen over, samen met de vreemdelin­gen. Dat geeft soms problemen die de socialiste­n jarenlang niet hebben willen benoemen. Daar heeft Vlaams Belang van geprofitee­rd.”

In café Hôtel De Ville aan de rand van diezelfde Grote Markt durven ze man en paard te noemen. “Het asielcentr­um in de Kasteelstr­aat is het probleem”, zegt Tom Quasten (36), die samen met zijn gepensione­erde vader Jacques op het terras van de zaak zit. “Ik woon recht tegenover de asielzoeke­rs daar. Waarom moet zoiets in het centrum van Sint-Niklaas? Vrouwen durven ’s avonds niet meer over straat te lopen omdat ze schrik hebben dat hen iets zal overkomen.”

“In Sint-Niklaas leeft vooral een gevoel van onveilighe­id, maar daarom gebeurt er niet altijd iets”, relativeer­t zijn cafévriend Kris Kesteloot (50). Kris is al 33 jaar militair, gestatione­erd in Peutie, én theoloog. “Het algemene onveilighe­idsgevoel wordt gevoed door een gebrek aan communicat­ie vanuit de politiek. Wat gebeurt er in dat asielcentr­um? Wie zit daar precies? De Sint-Niklazenaa­r wordt daar te weinig over geinformee­rd. Dat zorgt voor angst. Er moet dus meer gepraat worden tussen de politiek, de vreemdelin­gen en de mensen van Sint-Niklaas zelf.”

“Eigenlijk heeft het niet eens iets met racisme te maken”, neemt Tom het weer over. “De cafébaas hier is een Kroaat. Ik vind zijn café het beste van heel Sint-Niklaas. Zijn vader was dokter in Kroatië, maar kon met dat diploma niks doen in ons land. Awel, dat vind ik nu eens schandalig.”

Goed nieuws, geen nieuws

De Klazenstad telt twee asielcentr­a. Dat in de Kasteelstr­aat in het

“Je hoort alleen maar over die asielcentr­a als er een incident is. Want goed nieuws verkoopt niet.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL FOTO KRIS VAN EXEL ?? Het Stationspl­ein. “Voor de heraanleg werd ons dat verkocht als de Ramblas van Sint-Niklaas”, zegt Wymeersch van Vlaams Belang. “Maar als je gaat kijken, is daar heel weinig Ramblas aan.” “Het asielcentr­um is het grote probleem”, klinkt het bij enkele klanten van café Hôtel De Ville. Carl Timmermans voor zijn kledingwin­kel. “Er lopen steeds meer vreemdelin­gen door de winkelstra­at.”
FOTO KRIS VAN EXEL FOTO KRIS VAN EXEL Het Stationspl­ein. “Voor de heraanleg werd ons dat verkocht als de Ramblas van Sint-Niklaas”, zegt Wymeersch van Vlaams Belang. “Maar als je gaat kijken, is daar heel weinig Ramblas aan.” “Het asielcentr­um is het grote probleem”, klinkt het bij enkele klanten van café Hôtel De Ville. Carl Timmermans voor zijn kledingwin­kel. “Er lopen steeds meer vreemdelin­gen door de winkelstra­at.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium