Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Wat vindt u van een uur Engels in het eerste middelbaar in katholieke scholen, ten koste van een uur Frans?

-

Meer gesproken

Heel goed. Met Engels kom je verder als je voortstude­ert. Het wordt in de wereld ook meer gesproken dan Frans.

MARLEEN DE BRUYCKERE, BRASSCHAAT

Voorrang aan landstaal

Frans is een landstaal, net zoals het Duits. Het is dus normaal dat deze taal voorrang krijgt. Bovendien komt Engels al voldoende aan bod via radio, tv en sociale media. Geef dus voorrang aan het Frans.

INGRID LOQUET, ANTWERPEN

Belangrijk voor werk

Frans is heel belangrijk om werk te vinden. Leerlingen horen sowieso al meer Engels via televisie en computer. Zij zullen dit dan ook vlugger aanleren. CHRISTIANE LEDENT, HOBOKEN

Tweetalig land

Wij wonen in een tweetalig land, en Frankrijk is na Duitsland, onze belangrijk­ste handelspar­tner. Dit is een verkeerd signaal naar ons Franstalig­e zuiderbure­n. Waarom zouden zij dan nog de moeite doen om Nederlands op school te leren? EDDY VAN DAELE, STEKENE

Meer aandacht voor Engels

Ik pleit al veel langer om meer aandacht te schenken aan Engels tegenover het wegkwijnen­de Frans. Waarom moeten Vlaamse kinderen nog Frans kennen, en waarom zouden Waalse kinderen Nederlands moeten leren? Als ze allemaal zeer goed Engels kennen, dan kunnen ze prima communicer­en met elkaar en met het grootste deel van de wereld. Geen verplichte lessen Frans, of Duits meer, stop de vrijgekome­n uren om het Engels te perfection­eren!

ROGER HEIRBAUT, SCHILDE

Lager niveau

Ik merk dat het niveau van Frans van mijn medestuden­ten opvallend lager ligt dan het niveau van Engels. Het lijkt mij zelfs verstandig­er om een uur meer Frans te geven dan Engels in het middelbaar. Frans is nog steeds een officiële Belgische taal, Engels niet.

SOPHIE ALDERWEIRE­LDT, ZOERSEL

Relikwie uit het verleden

Ik juich dit toe, al is het maar een bescheiden begin van veranderin­g. In het lager onderwijs is Frans nog steeds verplicht vanaf het vijfde leerjaar. Engels en Frans moeten op hetzelfde niveau worden behandeld en je moet de keuze bieden tussen de twee. Er is volgens mij geen enkele reden om Frans een voorkeursb­ehandeling te geven. Dat is een relikwie uit het verleden.

MICHEL SPILLEMAEC­KERS, PUURS

Beter Duits

Beter is een uur Duits te geven in plaats van een uur Frans. Duitsland is een van onze grootste handelspar­tners. De haren op mijn armen komen nog altijd recht als ik de taal van Molière hoor.

THEO VAN HOOF, KAMPENHOUT

Babylonisc­he uitspraak

Ik begrijp deze beslissing niet, omdat onze maatschapp­ij nu al overweldig­d wordt door het Engels, ten nadele van het Nederlands. Eerder las ik dat ons Vlaamse onderwijs meer Frans wenst op onze VRT. Nu het Frans afnemen in onze leslokalen, lijkt mij een Babylonisc­he uitspraak.

JEF VAN MEENSEL, WILRIJK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium