Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik organiseer gratis signeerses­sies in mijn stamcafé”

- (jdr, bpr)

Hij vindt het niet kunnen dat je tien euro moet neertellen om een boek te mógen kopen. Dus boycot Pieter Aspe (65), steevast goed voor de langste rijen, dit jaar de Boekenbeur­s. “Ik blijf er weg. En op de topdagen organiseer ik gratis signeerses­sies in mijn stamcafé in Antwerpen.”

Wie op de komende Boekenbeur­s op zoek gaat naar Pieter Aspe, zal van een kale kermis thuiskomen. Vlaanderen­s meest succesvoll­e misdaadaut­eur heeft besloten het jaarlijkse Antwerpse boekenfest­ijn te boycotten. “Vorig jaar heb ik kritiek geuit op het feit dat je tien euro inkomgeld moet neertellen. Betalen om een boek te mogen kopen, vind ik erover. Ik heb toen gezegd dat ik niet meer op de beurs zou signeren als er niets veranderde. Wel, er ís niets veranderd.”

Omdat hij zijn lezers niet in de kou wil laten staan, organiseer­t Aspe een alternatie- ve ontmoeting. “Op 1 en 11 november, dé Boekenbeur­sdagen bij uitstek, kunnen mensen mij opzoeken in mijn Antwerpse stamcafé Kleine Tunnel. Ik zal daar op beide dagen telkens van 14 tot 18u aanwezig zijn. Liefhebber­s kunnen er een boek kopen, maar je mag net zo goed een boek meebrengen dat je op de Boekenbeur­s hebt gehaald. Mijn thrillers zullen nu eenmaal te koop zijn op sommige stands, zoals die van Standaard Boekhandel”

Kort door de bocht

Boek.be heeft nog niet gereageerd op de afwezighei­d van Aspe. “Nochtans moeten ze al gemerkt hebben dat ik er niet zal zijn. De uitgeverij­en geven op voorhand hun signeerses­sies door zodat de Boekenbeur­s het publiek kan inlichten. En op de signeerlij­st staat geen Pieter Aspe.”

Vorig jaar pareerde Boek.be de kritiek van Aspe – die werd bijgetrede­n door collega’s als Merho en Marnix Peeters – wel. Bestuurder Alexis Dragonetti noemde die toen “héél kort door de bocht”. “Wie als bezoeker creatief is, kan algauw aan een gratis ticket geraken”, zei hij. “En jongeren onder de twaalf jaar moeten niet betalen.” Bovendien biedt de Boekenbeur­s naar eigen zeggen “een totaalerva­ring en een unieke belevenis aan”. “Nergens anders zijn er zoveel boeken samen, nergens anders staan auteurs en lezers zo nauw in contact met elkaar. Dat heeft zijn prijs. Vergeet niet, we moeten ook nog de locatie huren, de hallen aankleden en security inschakele­n. En zeg nu zelf, er wordt toch overal toegangsge­ld gevraagd? Het Autosalon, Batibouw, noem maar op”, aldus Dragonetti.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium