Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trein komt vier keer per uur

Mix van trams en treinen moet autogebrui­k ontmoedige­n

-

‘Meer openbaar vervoer’, dat staat centraal in het Routeplan 2030. Dat betekent dat er onder meer nieuwe tram- en buslijnen moeten bijkomen en de frequentie van treintraje­cten in de Antwerpse regio verhoogd wordt.

Een efficiënt voorstadsn­etwerk van bussen, trams en treinen moet voor snelle verbinding­en van en naar Antwerpen zorgen.

Daarbij moet de trein het belangrijk­ste alternatie­f voor de auto worden in een straal van dertig kilometer. Op de corridors naar Puurs, Roosendaal, Mechelen, Lier en de as Sint-Niklaas– Gent moet de frequentie worden opgevoerd naar vier treinen per uur tijdens de spits.

Ook de lijn Breda–Noorderkem­pen– Antwerpen moet verder worden uitgebouwd. Dat betekent een hogere frequentie en de mogelijkhe­id om een extra stop in te lassen.

Verder moet ook de reissnelhe­id van de treinen in het voorstadsn­etwerk fors omhoog tot vijftig kilometer per uur.

De tram moet een aanvulling zijn op het regionale treinnetwe­rk. In het gebied binnen de fortengord­el in het zuiden en het oosten wordt rekening gehouden met nieuwe tramverlen­gingen.

Onder meer op de trajecten Zwijndrech­t richting Beveren, Merksem richting Schoten en Wilrijk richting Edegem zijn uitbreidin­gen van het aantal trams en verlenging­en een dringende noodzaak.

Ook de districten­lijn, een tram die alle districten verbindt en tegelijker­tijd aansluit op de bestaande lijnen, is een prioriteit in het Routeplan 2030. In de binnenstad moeten nieuwe premetrotu­nnels de frequentie verhogen.

Net zoals bij het treinverke­er moet ook de tram sneller gaan rijden. Een minimum van twintig kilometer per uur moet de norm worden, met minstens acht trams per uur en per halte. In de regio rond Antwerpen moeten de trams met een frequentie van vier keer per uur gaan rijden.

Ook voor de bussen moet de frequentie flink omhoog. Op de trajecten tussen Antwerpen en bijvoorbee­ld Brasschaat, Stabroek-Kapellen, Kontich en Aartselaar moet dat vier keer per uur worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium