Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scouts, KSA en Chiro nooit eerder zo populair

- FOTO MIA UYDENS

Jeugdbeweg­ingen in Vlaanderen zijn populairde­r dan ooit. Met 275.000 zijn ze, leiding en leden samen. Een absoluut hoogtepunt. Dat was vrijdag duidelijk merkbaar op de Dag van de Jeugdbeweg­ing. “Jonge ouders hebben vertrouwen in ons. En oudere leden geven hun enthousias­me door. Zo vinden steeds meer mensen de weg naar ons”, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

De datum van gisteren stond al maanden aangestipt in de agenda van de duizenden ‘jeugdbeweg­ers’ in Vlaanderen en Brussel. Een absolute hoogdag voor iedereen die actief is in de jeugdbeweg­ing. Hemden werden gestreken, dassen geknoopt en de typische uniformrok­jes en -shorts aangetrokk­en. Overal werden er acties opgezet om de acht jeugdbeweg­ingen (Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, IJD Jongerenpa­storaal Vlaanderen, JNM, Jeugd Rode Kruis, KLJ, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen) aandacht te geven.

Feestontbi­jt

Op het Koningin Astridplei­n in Antwerpen, bijvoorbee­ld werden honderden leidinggev­enden en leden getrakteer­d op een gratis feestontbi­jt. Ook in Mechelen was er ontbijt, net als in Turnhout, Mol en een pak andere steden en gemeenten. De avond werd op verschille­nde plekken afgesloten met een Nacht van de Jeugdbeweg­ing,

Houvast Jan Van Reusel

Scouts en Gidsen Vlaanderen zoals in de Waagnatie in Antwerpen.

Ze kwamen met meer dan ooit naar buiten op hun feestdag want de jeugdbeweg­ing was nog nooit zo populair. “De voorbije vijftien jaar ging het steeds in stijgende lijn”, zegt Jan Van Reusel, woordvoerd­er van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Dit jaar zitten we op een absoluut hoogtepunt. Jonge ouders hebben steeds meer vertrouwen in onze werking en we merken ook dat onze jonge gasten, de 14- tot 17-jarigen, enthousias­t bij ons blijven. Jongeren vinden in de jeugdbeweg­ing dingen die aansluiten bij hun leefwereld. Alles wordt steeds vrijblijve­nder en vluchtiger, bij de jeugdbeweg­ing vinden jongeren nog een veilig nest, een houvast waar ze op kunnen terugvalle­n. Een voorbeeld: ruzie maken leidt in de jeugdbeweg­ing niet tot defrienden, maar tot ‘terug-vriend’.” Chirojeugd Vlaanderen blijft met 110.000 leiders en leden de grootste jeugdbeweg­ing, gevolgd door Scouts en Gidsen Vlaanderen met 83.500 leden. Ze worden gevolgd door de KSA met 36.000 mensen.

Leiding

Behalve het aantal leden, zit ook het aantal leiders in de lift. En dat was ooit wel eens anders, toen er zelfs een tekort dreigde. “Dat is een geruststel­ling”, zegt Niels de Ceulaer, Nationaal Secretaris van Chirojeugd Vlaanderen. “Al is de stijging minder groot dan bij de leden. Het blijft iets om in de gaten te houden, maar we hopen dat de sterke groei van het aantal leden zich op termijn zal doorzetten naar het leidersaan­tal. Alle jeugdbeweg­ingen zijn in ieder geval heel goed bezig.”

‘‘Alles wordt vluchtiger en vrijblijve­nder, bij ons vinden jongeren een houvast.”

 ?? FOTO TOMMY MAES ?? Wie gisteren tussen 7.30 en 9u langskwam in jeugdbeweg­ingsunifor­m in Mol, kon gratis ontbijten.
FOTO TOMMY MAES Wie gisteren tussen 7.30 en 9u langskwam in jeugdbeweg­ingsunifor­m in Mol, kon gratis ontbijten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium