Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inspectie valt binnen bij Ambuce

Grootste private ambulanced­ienst van het land onder vuur voor zware werkomstan­digheden

- (vdaa) JORIS VAN DER AA

De arbeidsins­pectie heeft een inval gedaan bij Ambuce Rescue Team, met zo’n 200.000 patiënten per jaar de grootste private ambulanced­ienst van ons land. Zowel de hoofdzetel in Wijnegem als de standplaat­s Borgerhout kreeg inspecteur­s over de vloer na klachten van (ex-)werknemers. Ambulancie­rs zouden onredelijk veel werkuren moeten presteren, “tot 100 uur per week”, maar voor de gepresteer­de overuren niet of nauwelijks worden vergoed. Volgens dr. Jan Christiaen, CEO van Ambuce, is er gewoon geen oplossing voor de te hoge werkdruk. “Als ik de regels strikt volg, kan ik het bedrijf sluiten.”

Bart Thys

ACV/LBC

“Ambuce is lang niet de enige in de sector die zich bezondigt aan deze praktijken.”

De arbeidsins­pectie is vrijdag binnengeva­llen in de hoofdzetel van Ambuce Rescue Team (ART), de grootste private ambulanced­ienst van het land. De inval kwam er na klachten van personeel over hoge werkdruk. “Sommige ambulancie­rs werken 100 uur per week, maar krijgen maar voor 38 uur betaald.”

De arbeidsins­pectie stapte vrijdag voor een grondige controle af aan de hoofdzetel van Ambuce in Wijnegem. De inspectie ging ook langs bij de standplaat­s Borgerhout, waar personeel werd verhoord over hun dienstroos­ters en werkuren.

De inval van de inspectied­ienst zorgde voor deining binnen de sector. Een van de clusterhoo­fden van het bedrijf stuurde tijdens de inval een bericht via WhatsApp naar de medewerker­s, om hen op het hart te drukken “niets over de werkuren te verklaren”.

De controleac­tie was het gevolg van klachten van (ex-)werknemers over de werkomstan­digheden bij het ambulanceb­edrijf. Ambulancie­rs zouden onredelijk veel werkuren moeten presteren, maar voor de gepresteer­de overuren zouden ze niet of nauwelijks worden vergoed. “De ambulancie­rs die in vast dienstverb­and werken, hebben een contract voor 38 uur per week”, getuigt een ambulancie­r. “Maar bij het arbeidscon­tract wordt een addendum toegevoegd waarin staat dat van iedereen wordt verwacht om per week drie shiften of cycli van 24 uur te presteren. Per maand moeten ze elf tot twaalf shiften van 24 uur presteren. Een ambulancie­r komt dus gemakkelij­k aan 300 gewerkte uren, maar we worden slechts betaald voor de helft. Het bedrijf beschouwt het nachtwerk als een wachtdiens­t, maar dat is onzin. In en rond Antwerpen zijn er ’s nachts zo veel interventi­es dat je eigenlijk onafgebrok­en aan het werk bent. Dat is slopend.”

“Totaal gesloopt”

Uit de werkrooste­rs die onze redactie kon inkijken, blijkt dat sommige ambulancie­rs twee en soms zelfs drie shiften van 24 uur achter elkaar werken. “Soms kun je wel even slapen, maar je nachtrust wordt geregeld onderbroke­n. Als je in één week drie van die shiften hebt gedaan, dan ben je totaal gesloopt. Het is echt niet verantwoor­d dat je zo uitgeput achter het stuur van een ambulance moet kruipen en dat je in die toestand mensen dringende medische hulp moet bieden.”

Uit de interne documenten van Ambuce blijkt dat sommige ambulancie­rs van de standplaat­s Wijnegem en UZA 96 uur aan één stuk op hun werk zijn. Op maandbasis gaat het om 400 tot 500 uur. Wie ’s nachts “van wacht” is, krijgt van Ambuce een wachtvergo­eding of een vrijwillig­ersvergoed­ing. “Het is onwettig om eigen personeels­leden die in vast dienstverb­and werken ook vrijwillig­erswerk te laten doen. Op die manier ontsnapt men aan het betalen van sociale lasten”, zegt een ambulancie­r.

“Lang niet de enige”

Die informatie is correct, zegt Bart Thys van de vakbond ACV/LBC.

“Ik wil benadrukke­n dat wij als vakbond niet naar de arbeidsins­pectie zijn gestapt. Wij vinden het wel goed dat personeels­leden die stap zelf hebben gezet. Wij zijn met de bedrijfsle­iding van Ambuce al lang in overleg over deze problemen. Het bedrijf heeft al een aantal stappen gezet om die hoge werkdruk wat te verlichten, al zijn die volgens ons nog onvoldoend­e. Het grote probleem is dat de ambulances­ector sterk ondergefin­ancierd is. De ambulanceb­edrijven krijgen gewoon veel te weinig middelen om op een correcte manier te kunnen werken. Ambuce loopt als grootste speler in de kijker, maar het is lang niet de enige die zich bezondigt aan deze praktijken. En Ambuce is ook zeker niet de ergste op de markt. Er zitten échte cowboys tussen.”

Uitgeperst als citroenen

Dr. Kevin Verreecken, spoedarts in het Stuivenber­gziekenhui­s, kent de problemen van de ambulances­ector. “Ik ben zelf ook nog ambulancie­r geweest”, zegt Verreecken. “Of 96 uur aan één stuk aan het werk zijn onmenselij­k is? Ja, maar veel hangt af van in welke standplaat­s je werkt. Ambulancie­rs die in Antwerpen van wacht zijn, moeten vier tot vijf keer per nacht uitrukken voor een interventi­e. Die komen tussendoor niet aan slapen toe. Maar als je in een standplaat­s op het platteland werkt, kun je tijdens je wacht gewoon slapen. Er zijn misstanden in de ambulances­ector, maar veel van die bedrijven moeten de regels noodgedwon­gen overtreden omdat de federale overheid onvoldoend­e middelen ter beschikkin­g stelt. Minister Maggie De Block investeert wel in geldversli­ndende helikopter­diensten, die miljoenen gaan kosten. Ze zou dat geld beter investeren in de gewone ambulanced­iensten.”

Bij de ambulancie­rs is er minder begrip. “We worden uitgeperst als citroenen. Dit is gewoon een moderne vorm van slavernij. Het probleem is dat de meeste ambulancie­rs hun werk zeer graag doen en niet tegen hun werkgever durven in te gaan. Maar wat helemaal waanzinnig is, is dat de CEO van Ambuce zelf arts is. Die moet toch weten dat dagenlang werken zonder voldoende slaap gevaarlijk is?”

 ?? FOTO FRBE FOTO'S LISA VAN DAMME ??
FOTO FRBE FOTO'S LISA VAN DAMME

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium